Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Opozorilo

petek, 19. januar 2018, ob 09:58, Urednik G-L, ogledov: 1526

GRZS: V sredo in visokogorju nevarnost snežnih plazov

Ob zadnji nesreči na območju Krvavca, ko je plaz zasul turnega smučarja, ki je na veliko srečo preživel in glede na to, da se obeta vremensko dokaj stabilen vikend, opozarjamo, da je v sredogorju in visokogorju 2. stopnja nevarnosti snežnih plazov po pet stopenjski evropski lestvici - ZMERNA.
Stopnja sicer pomeni nizko tveganje za snežne plazove, hkrati pa je lahko zavajajoča, saj ne daje občutka, da so v gorskem svetu trenutno izredno "zanimive" razmere in struktura snežne odeje, ki "na oko" zgleda dokaj stabilna, v notranjosti pa skriva veliko nevarnost za proženje že ob manjši obremenitvi.

Kljub temu, da snežna odeja daje občutek stabilnosti, so prerezi in testiranja le te pokazala drugo sliko. Na posameznih področjih Kamniško-Savinjskih Alp, Julijskih Alp in Karavank je snežna odeja dokaj nestabilna. V spodnjih plasteh je sneg nesprijet in zrnat, sledi tanka plast ledu, nad katero je od 15 do 35 cm debela plast zbitega in od vetra napihanega snega (ljudem bolj poznano kot kloža), ki predstavlja veliko tveganje za turne smučarje in planince, predvsem v skupinah, ko je obremenitev na snežno odejo toliko večja. Svoje dodajo še hitre temperaturne spremembe in zadnji mesec dokaj muhasto vreme, ki ga spremlja močan veter s katerim nastajajo klože, opasti in mesta z napihanim snegom.

Svetujemo, da se planinci in turni smučarji držijo ustaljenih zimskih planinskih in turnosmučarskih poti, kjer je pot že prehojena oz. je pobočje predelano od smučarjev. Izogibajte se pobočij nad 30º, še posebej v skupinah, kjer bi lahko prišlo zaradi obremenitve snežne odeje do proženja klože in napihanega snega. Upoštevajte načelo varnostne razdalje in pravilnega gibanja (smer, naravne značilnosti ...) po terenu s tveganjem za snežne plazove.

Če nimate izkušenj, svetujemo, da se izogibate sredo- in visokogorja oz. le tega obiščete skupaj z VPZS ali gorskimi vodniki.

Uporaba lavinskega trojčka in primerna zimske opreme je obvezna, sicer je tveganje veliko. Turnim smučarjem svetujemo tudi uporabo nahrbtnika z zračnim balonom.

Vsem obiskovalcem gora varen korak in predvsem veliko mero previdnosti in "zdrave pameti". Ne tvegajte na vsak način.

Komentiraj (1):

Jaka Ortar, petek, 19. januar 2018, ob 15:23

Medtem je ARSO že povišal oceno splošne nevarnosti na 3. stopnjo.

Na vseh turah v zadnjem tednu sem vsakokrat dobil drugačne snežne razmere, res velika krajevna spremenljivost. Večinoma je bila plast napihanega snega, ki bi se lahko zdrl kot kložasti plaz, dovolj tanka (do 10 cm), da ni predstavljala resne nevarnosti, gotovo pa je stvar bolj resna v globljih zametih.

Ob napovedani otoplitvi se bo povečala tudi verjetnost proženja talnih plazov na gladkih (travnatih) prisojnih pobočjih, npr. na Košuti, kjer je skoraj celotna snežna odeja zmrznila v eno trdo plast, le tik nad tlemi vztraja imenitna drsna plast: razmere.e-gora.si <> gore-ljudje

eXTReMe Tracker