Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz

Dnevnik - Miran Šubic: Turnega smučarja je pod Zvohom odnesel plaz, ...   zurnal24ur

... a se mu je posrečilo dokopati do telefona, ki je še deloval in je bil tudi v omrežju, zaradi česar je lahko poklical reševalce.

Okoliščine v današnji zimski naravi so šle v prid planincu oziroma turnemu smučarju, ki ga je danes opoldne nad planino Koren, pod Zvohom (1971 m), odnesel plaz. Potem ko je že imel smučke na rami po turnem smučanju, ga je zasul plaz. V gmoti snega, ki ga je zasula, je deloval prisebno, imel pa je veliko srečo. V dolino so ga izpod Zvoha odpeljali reševalci helikopterske posadke, ki ni imela lahkega dela.

Brez hujših poškodb

Pihal je namreč močan veter, kar za helikoptersko reševanje še zdaleč niso lahke okoliščine. Slednje so bile srečne za ponesrečenega moškega (star je okoli 40 let, doma iz osrednje Slovenije), ki je kljub šoku ravnal zelo prisebno. Grebel je z rokami in uspelo mu je priti do telefona ter poklicati reševalce. Pri tem je bilo pomembno, da je telefon še deloval in je obenem imel dostop do omrežja.

Ko so na kraj nesreče prispeli reševalci GRS Kranj, je bil v snegu še vedno zakopan, a je z njimi lahko normalno komuniciral, kar je olajšalo akcijo. Po prvih podatkih naj ne bi imel hujših poškodb. Bil je dobro opremljen za zimske razmere v gorah, a Andrej Kecman iz GRS Kranj opozarja: »Narava je zaradi sneženja, zmrzovanja in vetra poskrbela za vse prej kot prijazne razmere za pohode v gore. Seveda vse to prispeva tudi k povečani možnosti za proženje plazov. Naš ponesrečeni je imel srečo tudi v tem, da plaz le ni bil tako velik, da bi ga potegnil pregloboko oziroma prekril s preveč snega. Opozarjamo pa vse, naj pretehtajo vse okoliščine, preden se odpravijo v zimsko naravo, ker nevarnosti ne manjka.«

Januarja doslej 13 posredovanj

V omenjeni akciji so posredovanje organizirali tako iz zraka kot po tleh, reševalcem pa so zavzeto pomagali tudi delavci RTC Krvavec. Na srečo se je omenjeni smučar po sproženem plazu, ki naj bi drsel vsaj sto metrov v globino po pobočju Zvoha, ponovno rodil.

Gorski reševalci so v januarju v različnih akcijah posredovali 13-krat, za zdaj hujših posledic nesreč na srečo ni. Leta 2010 je plaz na Krvavcu pokopal smučarja, ki mu kljub reševanju ni bilo več pomoči. Smučal je zunaj označenih prog, kar je dokaj pogosta navada smučarjev tudi v tujini; tudi v tej zimi so že bile tragične posledice proženja plazov v tujini. Prav zaradi hitrih menjav vremena oziroma spreminjajočih se razmer v naših gorah je na mestu izredna previdnost tako pri pohodništvu kot vseh oblikah smučanja.


zurnal24.si, 18.01.2018 09:02:
Smučarja je zasul plaz, rešil ga je telefon

K sreči je imel dobro zimsko opremo in delujoč telefon.
Nekaj po 12. uri je včeraj turnega smučarja pod Zvohom v Kamniško-Savinjskih alpah v občini Cerklje na Gorenjskem odnesel plaz.

"Pod snegom ujetega planinca so gorski reševalci GRS Kranj odkopali in ga na kraju oskrbeli," navajajo pri na spletnem portalu Uprave RS za zaščito in reševanje ter dodajajo, da so ga v dolino prepeljali s helikopterjem skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske.

Rešila ga je prisebnost in telefon

Časnik Dnevnik pa med tem poroča, da je imel srečo, ker je imel s sabo telefon, ki je deloval in imel dostop do omrežja. Moški, star okoli 40 let, je po poročanju časnika že končal s smuko, ko ga je s smučkami na rami zasul plaz. "Kljub šoku je ravnal zelo prisebno," poroča časnik in še navaja, da je grebel je z rokami in uspelo mu je priti do telefona ter poklicati reševalce.

Ko so na kraj nesreče prispeli reševalci GRS Kranj, je bil v snegu še vedno zakopan, a je z njimi lahko normalno komuniciral, kar po navedbah časnika olajšalo akcijo. Bil je dobro opremljen za zimske razmere v gorah, po prvih podatkih naj ne bi imel hujših poškodb.

Nevarna predvsem strma pobočja

Nevarnost snežnih plazov je po podatkih Agencije za okolje nad nadmorsko višino 1800 zmerna (2. stopnja na evropski petstopenjski lestvici), nižje pa majhna (1. stopnja). " Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz napihanega snega, " pišejo pri agenciji za okolje. Nevarnost je tako manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj. Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna in pomrznjena, v visokogorju je sneg ponekod še mehak. Ponekod je na skorji nekaj centimetrov snega, na Pohorju ter ponekod v vzhodnih Karavankah tudi do 10 centimetrov. Jutri in v petek se bo ob nekoliko višji temperaturi snežna odeja v sredogorju malo ojužila, kar bo ugodno vplivalo na preobražanje in nadaljno stabilizacijo snežne odeje. Nevarnost snežnih plazov in lavinske razmere se do petka ne bodo kaj dosti spreminjali.

17.01.18 20:25
Plaz ga je odnesel, a je imel srečo, da je telefon deloval in bil v omrežju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: PROFIMEDIA

3 komentarjev na članku "Plaz"

Metod Škarja,

Iz druge roke (s tem, da je druga roka zanesljiva, za prvo pa ne vem) je šlo za spontani plaz (po vsej verjetnosti odtrgana stara kloža). Vzrok naj bi bilo sončno obsevanje V pobočja Zvoha (ki je strmo s skoki, plazovi tam so pogosti). Da se v določenih razmerah labilizira kloža, ni potrebno kaj dosti (sprememba temperature, sončno obsevanje, ki sploh ni nujno, da že kaj bistveno ojuži sneg). Da je zgornja plast (ok. 50 cm) zelo slabo sprijeta s spodnjo se vidi iz res številnih plazov pod Kladivom in Tegoško goro (glej sosednji prispevek M&M) - kaj takega še nisem videl.

Kar je sicer za 17. 1. še omembe vredno je, da je bil dan hladen Krvavec -8 st C), precej oblačen in vetroven (Krvavec SZ veter okoli 50 km/h). Na tak dan bi pričakoval, da bo nizka temperatura stabilizirala sneg, kar pa se očitno ni zgodilo.

Sicer je smučanje z Zvoha na JV proti Planini Koren po žlebovih dokaj pogosto; potem se vrne bodisi na sedlo med Krvavcem in Zvohom ali pa naprej dol na Kriško planino. Zlasti prva varianta vsebuje prečenje pod strmimi in plazovitimi JV vesinami Zvoha.

V soboto 13. 1. smo imeli pod Storžičem izpopolnjevanje za AI, delali smo tudi prereze in preizkuse snežne odeje. Na 50 cm globine je od dežja nastala poledenela plast, na katero je zgornji, sicer že zelo kompakten in utrjen sneg, slabo sprijet. Zanimivo, da norveška metoda (poteg trapeza) ni pokazala šibkosti (se ni dalo potegnit), medtem ko je razširjena CT metoda (udarjanje po lopati na kvadru) po 13 udarcih povzročila nastajanje razpoke pod ledeno plastjo. Kasneje se je celoten zgornji kvader odlomil.


Metod Škarja,

Od udeleženega reševalca sem dobil info, da je smučar sam sprožil plaz, in to 10 m pod grebenom, verjetno v skladu z razmerami in dogodki, kot so se tudi kasneje dogajali, to je sveže napihan sneg.


Jaka Ortar,

Tega pa ne slišimo prav pogosto, super razplet.

Upam, da bo v prihodnjih dneh sledilo še kakšno konkretnejše poročilo, ker iz teh medijskih objav ne morem nedvoumno ugotoviti:

- ali je šlo za turnega ali variantnega smučarja,

- ali se je plaz sprožil sam ali so bili nad njim še kakšni smučarji,

- ali je bil smučar delno ali popolnoma (glava) zasut,

- kaj od opreme za zimsko obiskovanje gora na smučeh je imel (lavinski trojček?, lavinski nahrbtnik?, čelado?) in kaj od tega mu je pomagalo pri rešitvi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti