Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 30.11.17

Primorski dnevnik: Poldnašnja špica | »Če bi bil jaz kralj Julijcev, bi Vladimir Dougan bil prestolonaslednik« - Film Sprašujoč po Douganu

Poldnašnja špica

Zima je že pokazala zobe in pobelila vrhove gora. Da bi se naužili lepot komaj zasnežene gorske narave organizira Slovensko planinsko društvo Trst v nedeljo, 3. decembra, zimsko turo z vzponom na 2087 m visoko Poldašnjo špico ali Jof di Miezegnot v severnem delu Montaževe skupine.

Vzpenjati se bomo začeli iz doline Zajzere. Najprej bomo krenili proti koči Grego, od koder vodi udoben kolovoz na preval Rudni vrh, od tod pa mulatiera vse do vrha gore. Pot nas bo vodila tudi mimo opuščenih vojaških objektov iz prve svetovne vojne (v enem izmed njih, tik pod vrhom, je tudi lepo urejeno neoskrbovano zavetišče).

Med vzponom je treba premagati 1100 m višinske razlike. Tura zahteva predvidoma 6 ur hoje. Obvezna je zimska oprema. Odhod iz Bazovice pri Kalu ob 6. uri, na razpolago je društveni kombi. Za informacije pokličite na tel. št. 345242032S (Mauro).

Izlet v neznano

Za nedeljo, 10. decembra, načrtuje Slovensko planinsko društvo posebno zanimiv avtobusni izlet. Odhod iz Trsta, Oberdankov trg, ob 8. uri oziroma s parkirišča pred mejnim prehodom Škofije (pri Kompasu) ob 8.20.

Z avtobusom se bomo podali na nezahteven, za vse primeren planinski pohod, obogaten s spoznavanjem naravnih in kulturnih danosti območja, a cilj pohoda ostaja za enkrat prikrit, da bosta radovednost in pričakovanje še večja. Nujna je primerna obleka in pohodniška obutev, pa tudi pohodniške palice ne bodo odveč. Udeleženci pa morajo imeti nujno pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje.

Na razpolago je še malo mest, pohitite z vpisovanjem in pokličite na telefonsko številko 040413025 (Marinka).

»Če bi bil jaz kralj Julijcev, bi Vladimir Dougan bil prestolonaslednik«

Tržaški sekciji italijanskega alpinističnega društva CA1 (Societed Alpina delle Giulie in XXX Ottobre), Slovensko planinsko društvo Trst in Kulturno društvo Monte Analogo želijo ob Mednarodnem dnevu gora, ki ga praznujemo 11. decembra, oživiti spomin na enega med najuglednejšimi tržaškimi alpinisti.

Julius Kugy je o njem zapisal: »Če bi bil jaz kralj Julijcev, bi Dougan bil prestolonaslednik.« Gre za imenitno priznanje Vladimiru »Miru« Douganu (1891-1955), ki ga po alpinistični zaslužnosti lahko primerjamo z veliko bolj znanim in opevanim sodobnikom Emiliom Comicijem. Kljub laskavim mnenjem pa je njegov spomin zbledel. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bila zanj usodna pripadnost slovenskemu narodu, še prej pa dejstvo, da se je v prvi svetovni vojni boril na avstro-ogrski strani.

Giorgio Gregork in Flavio Ghio sta si zadala nalogo, da zopet osvetlita njegov spomin in mu s sliko in besedo vrneta prostor, ki mu v zgodovini pripada. Film »Sprašujoč po Douganu« prikazuje njegov lik, mišljenje in alpinistične podvige in bo premierno predvajan v ponedeljek, 11. decembra, ob 21.00 v gledališču Miela na trgu Duca degli Abruzzi 3 v Trstu.

Prisotna bosta avtorja. S posegom o Julijskih in Karnijskih Alpah, gorah tišine, bo sodeloval tudi alpinist Mario Di Gallo. Vstop prost.

 

30.11.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 


MEDNARODNI DAN GORA 2017
11. 12. 2017: Teatro Miela - TZrst
Premiera filma s srečanjem z avtorjema
in predstavitev Mario Di Galla: "Julijske in Karnijske Alpe: gore tišine"

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti