Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

12. PDK

... okronali nove državne prvake 

12. Plezalni dnevi Kranja so uspešno za nami.
V obe disciplini skupaj se je prijavilo nekaj manj kot 390 tekmovalcev. Ena od največjih športnoplezalnih prireditev v Sloveniji je kot vsako leto privabila številčno občinstvo, kar je odlična spodbuda za organizatorje, ki prireditev že vsa leta pripravljajo na prostovoljni osnovi. Med članicami je v težavnosti slavila Mina Markovič, skupna zmagovalka je Janja Garnbret, med člani sta si zmago na kranjski tekmi in v skupni razvrstitvi razdelila Jernej Kruder in Martin Bergant. Na balvanih je slavila Urška Repušič, prav tako najboljša v skupni razvrstitvi, med člani je v Kranju zmagal Jernej Kruder, medtem ko je bil v skupni razvrstitvi najboljši Anže Peharc. Klubski pokal je šel letos nazaj v roke domačemu alpinističnemu odseku, AO Kranj.

Tridnevno tekmovanje so v petek popoldne na veliki steni otvorili cicibani in cicibanke. Med cicibankami je bila najuspešnejša Eva Hren (ŠPO APD Kozjak Maribor), drugo mesto je osvojila Lina Funa (ŠPK Plus), tretje pa Zala Peklaj (ŠPK Andreja Kokalja), a vrh je ostal neosvojen. Tudi pri cicibanih ni nikomur uspelo do vrha, a na koncu si je prvo mesto priplezal Timon Zore (ŠPO APD Kozjak Maribor), drugo Gorazd Jurekovič (ŠPO Radovljica) in tretje Janej Kotar Tominšek (PK Slovenske Konjice). V skupni razvrstitvi je bila letos pri cicibankah najboljša Eva Hren (ŠPO APD Kozjak Maribor), druga je bila Zala Mlakar Starič (AO Kranj) in tretja Lina Funa (ŠPK Plus). Med cicibani se je skupne zmage veselil Janej Kotar Tominšek (PK Slovenske Konjice), drugi je bil Gorazd Jurekovič (ŠPO Radovljica) in tretji Timon Zore (ŠPO APD Kozjak Maribor).

Poleg cicibanov in cicibank so v petek na veliki steni plezali tudi mlajši dečki in mlajše deklice, kjer je vrh prav tako ostal nedosežen. Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica) je bila najboljša v kategoriji mlajših deklic, drugo mesto je pripadlo Sari Čopar (PK Laško), tretje pa Lizi Novak (PK Laško). Pri mlajših dečkih se je danes najbolje odrezal Tim Korošec (PK Škofja Loka), drugo mesto si je priplezal Luka Jerman (PK Kamnik), tretje pa Timotej Romšak (PK Kamnik). V skupni razvrstitvi je bila najboljša današnja zmagovalka Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica), drugo mesto si je prislužila Sara Čopar (PK Laško), tretje pa Ema Kordež (AK Ravne). Jaka Jaki (DRPK) se je veselil zmage v skupnem seštevku, drugo mesto je pripadlo Timu Korošcu (PK Škofja Loka), tretje pa Timoteju Romšku (PK Kamnik).

Sočasno so se v petek na balvanih člani in članice potegovali za mesto v nedeljskem finalu. V finale so se pri članih uvrstili Maks Bogolin, Martin Bergant, Zan Sudar, Kilian Čop, Urban Primožič in Jernej Kruder. Pri članicah pa so se v finale uvrstile Vita Lukan, Lučka Rakovec, Mina Markovič, Urška Repušič, Tjaša Kalan in Mia Krampl.

V soboto so se zvrstili številni nastopi, ki so postregli z napetimi prizori, zmagovalce pa smo kar v nekaj primerih dobili po superfinalu. Takoj zjutraj so na balvanu najprej tekmovali kadeti in kadetinje. Med kadetinjami smo morali na zmagovalko počakati do konca superfinala, v katerega so se uvrstile Mia Krampl (AO Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) in Lana Skušek (ŠPO Komenda). Na koncu je zmago slavila Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), druga je bila Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) in Lana Skušek (ŠPO Komenda) pa so si razdelile tretje mesto. Pri kadetih so se od prvega do tretjega mesta zvrstili Kilian Čop (Šaleški AO), Maks Bogolin (AO Črnuče) in Havijer Lešnik (DEŠ). V skupni razvrstitvi so si pri katedinjah prva tri mesta razdelile Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), Lučka Rakovec (ŠD Proteus) in Vita Lukan (ŠPO Radovljica). Med kadeti smo skupnega zmagovalca dobili po super finalu, kjer sta se pomerila Maks Bogolin (AO Črnuče) in Kilian Čop (Šaleški AO). Na koncu so se od prvega do tretjega mesta razvrstili po sledečem vrstnem redu: prvo mesto Maks Bogolin (AO Črnuče), drugo mesto Kilian Čop (Šaleški AO) in tretje mesto Havijer Lešnik (DEŠ).

Obenem so potekale tudi kvalifikacije za člane in članice v težavnostnem plezanju. V finale se je uvrstilo devet članic in enajst članov. V večernem finalu sta sicer manjkala dva izmed favoritev, Janja Garnbret in Domen Škofic, vendar smo vseeno spremljali zanimivo finale. Vrh je tako kot v kvalifikacijah ostal nedosežen. Med članicami je šlo najbolje Mini Markovič (ŠPK Plus), drugo mesto je osvojila domačinka Mia Krampl (AO Kranj), tretje pa Vita Lukan (ŠPO Radovljica). Pri članih sta sicer prvo uvrščena osvojila enako višino, vendar je zaradi boljše uvrstitve v kvalifikacijah slavil Jernej Kruder (ŠPO Celje) pred Martinom Bergantom (PK Škofja Loka). Tretje mesto je zasedel Igor Primc (ŠPO Radovljica). V skupni razvrstitvi je kljub odsotnosti na današnji tekmi slavila Janja Garnbret (Šaleški AO). Drugo mesto je osvojila Mina Markovič (ŠPK Plus), tretje pa Mia Krampl (AO Kranj). Pri fantih smo sicer iskali skupnega zmagovalca v superfinalu. Ker pa sta tako Jernej Kruder (ŠPO Celje) kot Martin Bergant (PK Škofja Loka) priplezala vse do vrha, sta si prvo mesto razdelila. Tretje mesto v skupnem seštevku je pripadalo Domnu Škoficu (ŠPO Radovljica).

Vzporedno s kvalifikacijami v težavnosti za člane in članice so v soboto zgodaj popoldne starejše deklice in starejši dečki reševali balvanske probleme. Med starejšimi dečki je na najvišjo stopničko stopil Andrej Polak (PK Škofja Loka), na drugo Aljaž Resnik (PK Kamnik), na tretjo pa Lan Möscha (ŠPD Korenjak). V kategoriji starejših deklic je bila zmagovalka ponovno določena s super finalom, kjer sta se pomerili na koncu najboljša Dominika Kodra (PK Kamnik) in drugo uverščena Lucija Trakuš (AK Slovenska Bistrica), na tretje mesto se je uvrstila domačinka Letija Fajfar (AO Kranj). V skupni razvrstitvi si je pri starejših deklicah prvo mesto prislužila Lucija Tarkuš (AK Slovenska Bistrica), drugo Dominika Kodra (PK Kamnik), tretje pa Letija Fajfar (AO Kranj). Med starejšimi dečki je bil v skupni razvrstitvi najboljši Lan Möscha (ŠPD Korenjak), drugo mesto je pripadlo Aljažu Resniku (PK Kamnik), tretje pa Andreju Polaku (PK Škofja Loka).

V soboto popoldne smo sočasno s finalom v težavnosti na balvanu spremljali mlade upe slovenskega plezanja. Z balvanskimi problemi so se ukvarjali mlajši dečki in mlajše deklice. Med mlajšimi deklicami smo zmagovalko ponovno dobili po superfinalu, kjer je bila Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica) boljša od Eve Puhar (ŠPO Tržič). Tretje mesto je pripadalo Sari Čopar (PK Laško). Med mlajšimi dečki je bil najboljši Tim Korošec (PK Škofja Loka), drugo mesto je osvojil Luka Jerman (PK Kamnik), tretje pa Jaka Jaki (DRPK). V skupni razvrstitvi je prvo mesto prav tako osvojila Ema Seliškar (AK Slovenska Bistrica), druga je bila Sara Čopar (PK Laško), tretja pa Liza Novak (PK Laško). Pri mlajših dečkih je skupno prvo mesto osvojil Tim Korošec (PK Škofja Loka), drugo mesto je v tej sezoni pripadalo Timoteju Romšaku (PK Kamnik), tretji pa je bil Jaka Jaki (DRPK).

Zadnji dan PDK so začeli cicibani in cicibanke na balvanu. Med slednjimi je bila najuspešnejša Lina Funa (ŠPK Plus), drugo mesto je zasedla Eva Hren (ŠPO APD Kozjak Maribor) in tretje mesto Zala Mlakar Starič (AO Kranj). V konkurenci cicibanov je na najvišjo stopničko stopil Timon Zore (ŠPO APD Kozjak Maribor), na drugo Gorazd Jurekovič (ŠPO Radovljica) in na tretjo Janej Kotar Tominšek (PK Slovenske Konjice). V skupni razvrstitvi se je letos najbolje odrezala Lina Funa (ŠPK Plus), sledila ji je Eva Hren (ŠPO APD Kozjak Maribor), njej pa Zala Mlakar Starič (AO Kranj). Med cicibani je šlo letos najbolje Janeju Kotarju Tomišku (PK Slovenske Konjice), za njim se je v skupnem seštevku uvrstil Gorazd Jurekovič (ŠPO Radovljica), tretje mesto pa si je čez leto priplezal Timon Zore (ŠPO APD Kozjak Maribor).

V nedeljo je med starejšimi deklicami najvišje priplezala Lucija Trakuš (AK Slovenska Bistrica), na drugo stopničko se je povzpela Maja Majcen (ŠPO Celje) in na tretjo Letija Fajfar (AO Kranj). Pri starejših dečkih je vrh prav tako ostal neosvojen, najvišje je priplezal Andrej Polak (PK Škofja Loka), drugi je bil Aljaž Resnik (PK Kamnik), tretji pa Anej Batagelj (DRPK). V skupni razvrstitvi je pri starejši deklicah prvo mesto dosegla Letija Fajfar (AO Kranj), drugo Lucija Tarkuš (AK Slovenska Bistrica) in tretje Maja Majce (ŠPO Celje). Med starejšimi dečki je letos za najboljšega plezalca obveljal Andrej Polak (PK Škofja Loka), državni podprvak v svoji kategoriji je postal Aljaž Resnik (PK Kamnik), tretji pa je bil Anej Batagelj (DRPK).

Nedeljsko dopoldne je postreglo tudi s tekmovanjem v težavnosti za kadete in kadetinje. Pri kadetinjah je v finalu najvišje priplezala Mia Krampl (AO Kranj), druga je bila Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), na tretjem mestu pa je, kljub osvojenem vrhu v kvalifikacijah, pristala Vita Lukan (ŠPO Radovljica). Pri kadetih je prvo mesto osvojil Žiga Zajc (PS Ascendo), ki je imel že po kvalifikacijah z osvojenim vrhom odločino izhodišče. Drugi je bil Havijer Lešnik (DEŠ), tretji pa Maks Bogolin (AO Črnuče). V skupni razvrstivi je pri kadetinjah najboljšo v sezoni določil superfinale, kjer je bila Vita Lukan (ŠPO Radovljica) boljša od Mie Krampl (AO Kranj), tretje mesto pa je pripadalo Urški Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor). Pri kadetih je bil najboljši v sezoni Luka Poročar (ŠPO Radovljica), drugi je bil Žiga Zajc (PS Ascendo), tretji pa Klemen Novak (AO Kranj).

12. PDK se je v nedeljo zvečer zaključil z atraktivnim nastopom članov in članic na balvanih. Med šestimi finalistkami je bila tudi na balvanu najboljša Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor), drugo mesto je osvojila Mina Markovič (ŠPK Plus), tretje pa Vita Lukan (ŠPO Radovljica). V moški konkurenci je prvo mesto, tako kot lani, osvojil Jernej Kruder (ŠPO Celje), Urban Primožič (PK Škofja Loka) je bil drugi, tretji pa Zan Sudar (AK Ravne). V skupni razvrstitvi si je prvo mesto priboril Anže Peharc (AO Kranj), na drugo stopničko se je zavihtel Zan Sudar (AK Ravne), na tretjo pa Maks Bogolin (AO Črnuče). Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) je bila najboljša tudi v skupni razvrstitvi, prav tako je drugo mesto v skupnem seštevku pripadlo Mini Markovič (ŠPK Plus), tretje pa je zasedla Lana Skušek (ŠPO Komenda).

Klubski pokal je šel letos nazaj v roke domačemu alpinističnemu odseku, AO Kranj.

Spremljevalni program

je bil letos obletniško obarvan, saj smo v sklopu PDK praznovali tudi 70. obletnico domačega alpinističnega odseka, AO Kranj.
V ta namen smo v sredo organizirali predavanje 70 let imam – Z Andrejem Štremfljem, v petek smo predvajali film MANASLU – Pot h gori, pot k prijatelju, v nedeljo pa smo pred začetokm finala organizirali predavanje ob 70-letnici AO Kranj s posebnimi gosti, kjer so svoje zgodbe z nami delili Tone Perčič, Franci Jensterle, Grega Piskar, Tomo Česen in Tjaša Jelovčan. V soboto nas je v članski finale v težavnosti popeljal nastop športnega kluba za ritmično gimnastiko Bleščica, v nedeljo pa smo v članski finale v balvanih otvorili z nastopom žonglerske in ognjene skupine Čupakabra. Vse tri dni so obiskovalci lahko občudovali razstavo eksotičnih živali in si ogledali novosti na številnih stojnicah ter se podprli s palačinkam, čajem, kavo in drugimi dobrotami. Za otroke je bilo tudi letos pripravljeno veliko zanimivega v otroškem ustvarjalnem kotičku.

Fotografije in podrobnejše rezultate >>> pdk.aokranj.com.

Organizatorji vsem tekmovalcem čestitamo in se zahvaljujemo Mestni občini Kranj, vsem sponzorjem, donatorjem, prostovoljcem in vsem ostalim, ki so pomagali pripraviti in izpeljati prireditev. Se vidimo drugo leto na že 13. Plezalnih dnevih Kranja!
Organizacijski odbor PDK  
Vir: PZS.si  

PDKPoročilo 12. Plezalnih dnevov Kranja (24.11. - 26.11.2017) za medije = PDF (205 kB)


 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti