Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmere - 26.11.17

Turni klub Gora: ... v gorah | Vrh Ljubelja - Struška - Viševnik - Triangel - Viševnik - Pod Kriško steno

VKG, 26.11.2017: Vrh Ljubelja (Marina, 26.11.2017)

Mi smo bili manj korajžni, pa smo šli po kosilu samo na Vrh Ljubelja. Pa nam ni bilo žal. Bilo je fantastično. Okoli 40 cm pršiča od avta do avta. Na koncu so zimsko idilo ozaljšali še sončni žarki.


TKG, 26.11.2017: Struška (Aleš_S, 26.11.2017)

Struška je bila za današnje razmere več kot primeren cilj. Zjutraj sva z Borisom malo začudeno opazovala zelene Jesenice, saj sva se pripeljala iz bele Ljubljane. Na vrhu Javorniškega Rovta je bilo tudi na cesti že malo snega. Zapeljala sva mimo Pristave proti Križevcu. Ker je še snežilo sva odnehala še pred zadnjim vikendom. V začetku peš. Kmalu pa na smuči. Hitro so se končale tudi kolesnice in sva zagazila v pršič, ki se je z višino hitro debelil. Pod Križevcem sva iz zametov odkopala terenec lovca, ki je šel v dolino. Od Križevca naprej pa sva šla po nedotaknjenem snegu. Na Pustem Rovtu naju je preganjal strupen veter. Po cesti proti Belski planini sva mu obrnila hrbet in je užaljeno ponehal. Počakal naju je spet na Belski planini. Malo sva se mu skrila. Potem pa šla v napad. Po zalitih žlebovih je šlo hitro do vrha. Še dobro da so radiomaterji postavili svoj zabojnik, da sva se skrila pred strupenim vetrom. Potem pa juhuhu. Do Belske planine je veter že potlačil sneg in se skoraj ne predira. Pod planino pa ena sama uživancija. Še posebej v gozdu ob grapi. Ujela sva pravi žleb in odvriskal do ceste, ki so jo med tem ponosni imetniki terencev že pošteno zvozili. Zato je šlo prav fajn. Zadnjih 200 dolžinskih metrov sva se usmilila smuči. Pod Belsko planino je 60 cm snega. Višje ga je pa itak odpihnilo v žlebove, na Križevcu ga je slabega pol metra. Do višine Križevca je bila smuka brez dotikov s trdo podlago, nižje pa tudi ni bilo kaj hudega. Juhuhu! Boris in Aleš


TKG, 26.11.17: Viševnik (Meta_Meglič, 26.11.2017)

Ne moreš verjet, da si na Viševniku lahko tudi sam. In to na tako lepo nedeljo, kot je bila današnja. Kljub temu, da štartaš z Rudnega polja šele ob pol enajstih. No, do sedla je bilo nekaj sledi, ki jih je veter sproti zapihal, višje gori pa sva bila sama.
Vršni glavi še manjka nekaj snega, ampak se je nekako dalo pregoljufati tudi čez tisti dve skali.
Smučarija do sedla ... pršiiiič. Nižje doli pa vse sorte. Ampak to je pač zima. Veter je danes poskrbel za zastonj face lifting.
Uživala Meta in Boštjan


TKG, 26.11.2017: Triangel (Metod_Š, 26.11.2017)

Danes z Janezom res pozno na Triangel v pričakovanju izboljševanja vremena. Na Ljubelju snega nad vsemi pričakovanji. Že spodaj ga je kakih 30-40 cm, višje pa potem tudi čez pol metra.
Sprva nameravava do Zelenice, pa naju zgoraj vse lepše vreme in ožarjeni vrhovi kar potegnejo naprej.
S Triangla je sicer precej zvoženo, a sem si že prej ogledal eno nedotaknjeno bolj direktno smer skozi redek gozd ob smučišču. Na tem delu pršič brez dna. Potem na pivo in nato še nočna smuka z močnimi baterijami do avta. Prvi del gosta kloža, drugi strmi del lepo smučljiv brez globokega prediranja, spodaj pa po zratrakiranem delu.


TKG, 26.11.2017: Viševnik (TomažR, 26.11.2017)

Da ne bo še koga "zvijalo", ker je zamudil današnji dan ali pa bo zamudil jutrišnjega. Napoved je res obetala - vendar je sneg padal ob močnem vetru in ga je očitno spihalo ali napihalo. Tako o kakšnem "hudem pršiču" danes res ni bilo govora v teh koncih. Zgoraj se je še dalo narediti nekaj solidnih zavojev, nižje pa je v grapi premalo snega, po grebenu pa je ruševja zunaj več kot teden dni nazaj. Pod Plešiščem pa rodeo po zvoženem, "spikanem" ali "spraskanem". Po smučišču pa je padal moker. Zahodno grapo sem danes izpustil, ker je ves ta sneg tudi moralo nekam odnesti... Je bila pa že prejšnji teden zelo solidna, še posebej pa se mi je smejalo ko sem videl nadaljevanje proti Konjščici. Tako zalitega ruševja že nekaj let ni bilo. Ko se tole poleže (plazovi) bo precej boljša varianta kot pa klasika.


TKG, 26.11.: Pod Krisko steno (Jure_N., 26.11.2017) 

Do pol 9 smo cakal na kavi, da se mal odpre, pa da vidimo tud temperature. Kredarca zjutri -10. In gas v Kranjsko. Pred nami je pluzil, idealen timing. Sneg kar narasca z visino, na 2000 cca 50 frisnga, ki pa je padal na zacetku moker in zmeraj bolj suh. Obcasbo je veter ze naredil mehko klozo, stene pa so zacuda kopne, in tako smo potegnili do vrha. Dol pac vriskanje in pivo v krnici, cesta poratrakirana. Bleejc je reku brezvezen dan kar smo se strinjal :)

 

 

 

 

 

26.11.2017

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti