Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koliko

Bojan Ambrožič: ... stane ena sezona gorskega teka?

Velikokrat v medijih slišimo koliko stane ena tekmovalna sezona kakšnega smučarja ali kakšnega drugega športnika. Ponavadi gre kar za astronomsko visoke stroške. Kaj pa sezona gorskega tekača? Še nikoli se nisem lotil takšnega izračuna. Vendar ker me tu in tam kak laik zbode z vprašanji: “Koliko kaj “zaslužim” na tekmah? Gotovo ti vse stroške krijejo sponzorji? Se od teka da živeti?”, sem se odločil da izračunam koliko denarja sem za tek namenil v letu 2017.

Najprej koliko s tekom zaslužim? Prvič nimam nobenega osebnega sponzorja. Skorajda vse stroške krijem sam. Letos sem nastopil na 21 tekmah in z denarnimi nagradami zaslužil točno 100 €. Od podjetja Tomas Sport sem dobil tekaške copate, kar pomeni da sem zaslužil, bolje rečeno manj zapravil, ok. 100 €. Torej sem letos s tekom “zaslužil” skupno 200 €. S tem, da sem na račun dobil še nekaj manj, ker so mi vmes odvedli še davek.

Sedaj pa k stroškom. Tekaške stroške lahko razdelim na stroške tekaških prireditev (štartnine in stroške prevoza na tekme) in na stroške tekaške opreme (predvsem tekaških copat). Kot že rečeno, sem doslej nastopil na 21 tekmah. Stroški štartnin za te teke so znašali 475 €. Vse štartnine sem plačal iz lastnega žepa, z izjemo Triatlona jeklenih, kjer je štartnino poravnal sponzor naše ekipe. Prav tako mi štartnino za tekme Slovenskega pokala v gorskem teku krije moj matični klub KGT Papež Kamnik (letos sem nastopil samo na Teku na Krvavec, ki pa sem ga zaradi pozne prijave plačal sam). Torej sem letos samo za štartnine zapravil 445 €.

Temu pa je bilo treba še prišteti stroške prevoza (goriva) na tekme. S pomočjo spletne strani Google Maps sem izmeril koliko kilometrov sem prevozil od doma do prizorišč tekem in nazaj. Izkaže se da je šlo za 3050 km. Na skorajda vse tekme sem šel sam z avtom. Izjema so bile tekme Red Bull K3, kjer je stroške goriva pokril sponzor Nejca Kuharja, Učka trail, kjer voznik ni zahteval napitnine in Tek trojk, kamor sem se odpravil peš. Tako sem sam z avtom prevozil 1405 km. Če predpostavim, da je bila povprečna porabi goriva 7 L/100 km in liter bencina stane 1,25 €, me je gorivo stalo 120 €. Temu je treba prišteti še ceno letalske karte za tekmo na Madeiri (200 €). Potem je tu še odpadla tekma v Guangzhoju na Kitajskem. Za vizo, hotel in letalsko karto sem zapravil približno 900 €. Kasneje so mi nazaj povrnili samo 450 €. Naslednji teden grem še na tekmo v Šanghaj, ki me bo predvidoma stala še dodatnih 900 €. Če vse našteto seštejem ugotovim, da so me tekme letos stale 1700 €. Tukaj tudi nisem štel (pa bi morda lahko) stroškov goriva pri vožnji na tekaške treninge. V teh primerih sem bil bolj ekološki, ker sem se ponavadi s kom peljal. Torej še dodatnih ca. 200 € za gorivo.

Naslednji presenetljivo velik strošek so tekaški copati, saj so ti neverjetno dragi. Uporabljam copate dveh vrst: cestne in tiste za gorski tek. Cestni zdržijo nekje 800-1000 km. Copati za gorski tek zdržijo pol manj kilometrov. Če privzamemo da povprečni strošek copata stane 100 € in da povprečno z njimi na dan pretečem 8 km, to pomeni, da me čisto vsak dan samo copati stanejo 1-2 €. Letos sem kupil dvoje cestnih copat. Prav tako sem kupil tri pare copatov za gorski tek. Torej sem za copate letos zapravil približno 500 €. Lahko rečem, da sem bil zelo varčen in copate uporabljal dokler niso bili popolnoma uničeni. Poleg copat vsake toliko časa potrebujem nova tekaška oblačila in vsakih nekaj let nov ultratekaški nahrbtnik (ok. 150 €).

Nekateri športniki rekreativci tudi precej denarja namenjajo športni prehrani. Jaz to ne. Seveda, sem in tja kupim kakšen Isostar napitek ali pa energijsko ploščico. Vendar je to minimalen strošek proti vsem ostalim stvarem.

Torej če vse seštejem, ugotovim, da me je tek letos stal približno 2000 €. Je bilo vredno? Dokler v tem uživam zagotovo. Ko ne bom več, bo pa vsak cent preveč. Zagotovo pa je res, da mi je tek ogromno dal in to nima cene. Si pa seveda zelo želim, da bi našel sponzorja, ki bi mi pokril vsaj del teh stroškov, ki so roko na srce, visoki.

Koliko pa za tek zapravite vi?

Bojan Ambrožič

 14.11.2017
Koliko stane ena sezona gorskega teka?

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Koliko"

Matej Kucler,

Glaven je užitek ne glede na opremo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti