Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naveza

Lindič-Papert neuspešna v Patagoniji


Luka Lindič (AO PD Celje – Matica) ocenjuje odpravo v smislu realizacije glavnega cilja kot neuspešno. A hkrati dodaja, da sta s soplezalko, Nemko Ines Papert, pridobila pomembne izkušnje in znanje o razvoju vremena in razmer v Patagoniji. Slednje jima bo koristilo pri nadaljnjem alpinističnem udejstvovanju na repu Južne Amerike
.

Več kot dvomesečno bivanje v Patagoniji sem začel v zelo pisani druščini. Prvo polovico sem bil v navezi z Marcom Andrejem Leclercom, s katerim sva večkrat poizkusila v različnih linijah v dolini Torre. V isti dolini je med tem poizkušala tudi Ines Papert s svojim sinom in Paolom Marazzijem. Vsi smo kmalu ugotovili, da so bile razmere to zimo v Patagoniji bolj primerne za smučanje kot za plezanje. Vsi smo imeli s seboj smuči in ker radi izkoristimo kar nam je ponujeno, smo se odločili, da poizkusimo s smučanjem s katerega izmed vrhov. 

Cerro Solo je bil enostavna odločitev, saj je vrh iz El Chaltena, kraja v katerem smo bivali, dobro viden. V upanju na ugodne snežne razmere smo dostopili do tabora po Cerro Solo tik nad jezerom Torre. Naslednji dan smo še v temi hitro začeli pridobivati metre do prvega snega. Z vsakim korakom nam je bilo bolj jasno, da je tokrat sreča na naši strani. Odlične snežne razmere in dih jemajoči pogledi na Cerro Torre in Fitz Roy so nas ves čas vzpenjanja spravljali v dobro voljo. Smučanje z vrha je bilo za vse nepozabna izkušnja!

V drugi polovici sem bil aktiven v navezi z Ines Papert z idejo poskusa v Hudičevi zajedi v Fitz Royu. Vreme se je ves čas ponavljalo v enakih ciklih. Zelo kratka obdobja lepega vremena niso bila daljša od enega dneva, vedno pa jim je sledil močan veter in ogromno novega snega. Odločila sva se, da na sedlu Superior skopljeva snežno luknjo, kjer sva lahko varno pustila opremo in čakala v slabem vremenu. Po dveh dneh dela sva lahko v votlini postavila šotor in nazdravila s požirkom viskija.

Po treh dneh čakanja je prišel lep dan. Dostopila sva pod stene Fitz Roya in Mermoza in ugotovila, da je zapadlo preveč snega za kakršnokoli plezanje - smučanje s sedla Superior v 50 cm pršiča nama je ponovno narisalo smer na obraz. Naslednje lepo vreme je prišlo šele čez teden dni. Tokrat nama je uspelo preplezati strm vzhodni koloar Aguja val Biois. 400 m dolga smer je postregla z nekaj odličnimi raztežaji navpičnega ledu. Isti dan sva se s spusti ob vrvi spustila pod steno in odsmučala v dolino.

V zadnjih dveh tednih sva dobila še eno priložnost. Tokrat je bilo okno lepega vremen dolgo dva dneva. »Prekopala« sva se čez polovico stene Marmoza, nato pa obtičala pod gladkim raztežajem brez ledu. Sestopila sva do votline in naslednje jutro v super vremenu z vso opremo odsmučala v dolino.

Domov sva se vrnila z malo grenkim priokusom, saj nisva niti poizkusila v glavnem cilju. V obdobju dveh mesecev sva imela priložnost opazovati razvoj razmer in s tem pridobila zelo koristne informacije za naslednje poizkuse. Po parih dneh počitka od patagonskega vetra nama je jasno, da bo to verjetno že kmalu. 

Kronološki potek odprave
20. september: poskus plezanja v Aguja Guillaumet in sestop v El Chalten
21. september: trening v El Chaltenu
22. september: trening v El Chaltenu
23. september: dostop do Passo Superior in začetek kopanje snežne luknje
24. september: dokončanje snežne luknje
25. september: čakanje v snežni luknji na boljše vreme
26. september: ogled razmer v okolici Fitz Roya
27. september: poskus plezanja v Aguja Mermoz in sestop v El Chalten
28. september: počitek
29. september: trening v El Chaltenu
30. september: počitek
1. oktober: trening v El Chaltenu
2. oktober: trening v El Chaltenu
3. oktober: plezanje v Aguja Val Biois in sestop v El Chalte
4. oktober: počitek
5. oktober: trening v El Chaltenu
6. oktober: trening v El Chaltenu
7. oktober: počitek
8.
oktober: trening v El Chaltenu
9. oktober: dostop do sedla Superior in kopanje prehoda pod Mermozom
10. oktober: poskus v smeri Vol de Nuit v Aguja Mermoz
11. oktober: sestop s sedla Superior v El Chalten
12. oktober: nošenje opreme na relaciji Laguna de los Tres - El Chalten
13. oktober: počitek
14. oktober: trening v El Chaltenu
15. oktober: let v Buenos Aires
16. oktober: let v Salzburg

08.11.2017
Naveza Lindič-Papert neuspešna v Patagoniji
Fotogalerija  [G-L: poročilo| VTG 2017]

»Zaradi slabih razmer in zelo nestabilnega vremena nisva imela možnosti poskusa v glavnem cilju odprave - plezanje Hudičeve zajede. Uspelo nama je preplezati le vzhodni kuloar v Aguja val Biois.«
Luka Lindič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti