Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Chamonix

perspektivnih mladih alpinistov nikoli ne razočara

Med 14. in 21. oktobrom je bil v Chamonixu tabor Komisije za alpinizem PZS za perspektivne alpiniste. Tabor je bil, tako kot vsako leto, namenjen predvsem plezanju zimskih (lednih in kombiniranih smeri) ter spoznavanju gora nad Chamonixom.

Tabora se je udeležilo 12 alpinistov: Andraž Šparovec (AO Kranj), Žiga Rozman (AO Rašica), Benjamin Ocepek (AO Rašica), Tomo Orbanič (Soški AO), Petra Klinar (Akademski AO), Jernej Ortar (AO Ljubljana-Matica), Krištof Fortuna (AO Ljubljana-Matica), Uroš Grilj (AO Ljubljana-Matica), Bor Levičnik (AO Ljubljana-Matica), Matevž Štular (AO Ljubljana-Matica), Nejc Turnšek (AK Vertikala), Matevž Mrak (AO Radovljica). Vodila sva ga Rok Kurinčič (Soški AO) in Boštjan Mikuž (AO Ajdovščina).

Kot je navada že nekaj let, je potekal tabor v jesenskem času, ko po »twightovih spoznanjih« alpinist lahko pričakuje stabilne, ter dovolj »debele« razmere v stenah nad Chamonixem. V Cham şmo se podali ob sicer zelo neugodnih podatkih o razmerah, vsak lokalec je na vprašanje o razmerah odgovoril, »I don`t know, but it must be very dry, very dry«. Mladci so tako zimsko opremo oplemenitili še z opremo za »very very dry conditions«.
Posadka je bila izbrana na podlagi mešanja izkušenj in rosno mlade zagnanosti, kar se je izkazalo za dobro kombinacijo, nenazadnje je smisel tovrstnih taborov, združitev mladega perspektivnega dela slovenskega alpinizma z izkušenejšim, formiranje »medcelinskih« navez in nabiranje izkušenj v velikih zimskih stenah.

Kljub very dry napovedim, razmere niso bile tako zelo suhe, vsaj ne v nekaterih stenah, vreme pa nam je celoten teden zelo dobro služilo, kar je botrovalo dobrim vzponom na taboru in pozitivni zagnanosti mladine.

Kronološko poročilo

Sobota, 14. oktober
Ob dogovorjeni uri, 19., se celotna posadka zbere v hostlu Chamoniard v Chamonixu. Po namestitvi in aklimatizaciji sledi uvodni sestanek, predstavitev, cilji, formiranje navez. Vremenska napoved je obetala »šajbo« do sredine naslednjega tedna, kar je bila dobra baza za večdnevne ture v velikanih nad Chamonixom. Šest navez je preostanek večera preživelo v pakiranju in pripravah na jutranji odhod v hribe.

Nedelja, 15. oktober
Hostel se je do 12. ure izprazni. Navezi Ocepek-Rozman in Fortuna-Turnšek-Levičnik s prvo gondolo pristopita na Plan ter nadaljujeta, prva v Col du Plan North Couloir, druga v Fil a Plomb. Naveza Ortar-Klinar, prav tako s prvo gondolo, dostopi na Midi s ciljem prečenja Chamoniških igel. Naveza Štular-Šparovec-Orbanič začne z vzponom do koče Argentier. Naveza Mrak-Grilj pa z dostopom pod severno steno Petit Dru, kjer si po celodnevem vzponu (tudi večurnem iskanju novega prehoda iz Mer de Glace) uredi prvi bivak ob vstopu v smer Allain - Leininger v Petit Druju. Naveza Kurinčič-Mikuž, po servisiranju večine navez s prevozi na izhodišča, odrine na večurno čakanje gondole na Aiguille du Midi, kamor dostavi bivak opremo za naveze v severi steni Aiguille du Midija, dostopi na bivak Cosmique, ter opravi ogled vzhodne stene Tacul du Mont Blanc. Ocepek-Rozman se navezi vodij pridružita na bivaku Cosmique malo pred 20. uro. Naveza v Fil a Plomb poroča o rahlih težavah z umikanjem v »boljše razmere«, ter tako podaljša vzpon do 23. ure, dostopi do žičniške postaje Midi, kjer si ob pol enih ponoči uredi bivak. Naveza Ortar-Klinar prekine z vzponom po grebenu Chamoniških igelj in uredi bivak na grebenu.

Ponedeljek, 16. oktober
Naveza Kurinčič-Mikuž ob šesti začne z vzponom v vzhodni steni Tacul du Mont Blanc po smeri Macho Direct, kjer v zgornjem delu, sto metrov pod vrhom, zaradi suhih razmer izbere predčasni izstop in po petih urah vzpona pristopi na vrh Tacula. Sestopita do bivaka in naprej v Chamonix. Naveza Mrak-Grilj začne z vzponom v severni steni Petit Druja, zvečer poročata o bivaku štiri raztežaje pod vrhom - komentar o stanju na bivaku je zgovoren: »kr besno«. Naveza Štular-Šparovec-Orbanič dostopi do severne stene Aguile Verte in prepleza 1000 metrsko smer Bettembourg-Thivierge, ter se vrne v zimsko sobo koče Argentier. Naveza Fortuna-Turnšek-Levičnik, po učni in izkušenj polni nedelji sestopi v Chamonix in nabira moči za drugi naskok. Ortar-Klinar se vrneta na Aguile du Midi ter sestopita v Chamonix. Ocepek-Rozman po uspešnem začetku povezovalnega vzpona nadaljujeta do bivaka pod grebenom Kuffner, kjer uredita vse potrebno za torkov vzpon po grebenu na vrh Maudita.

Torek, 17. oktober
Naveza Mrak-Grilj po celodnevnem plezanju (Allain - Leininger z zgornjim delom Traversée des Drus) ob 17. uri stoji na vrhu Grand Druja. Vzpona se razveseli cel tabor, čaka pa ju še mučen šest urni spust po vrvi in labirint razbitega ledenika nad bivakom Charpoua, ki ga pred nočjo ne dosežeta in tako še tretjo noč preživita pod zvezdami. Ocepek in Rozman v 11 urah uspešno preplezata Kuffnerjev greben ter sestopita na Cosmique. Ortar-Klinar in Fortuna-Turnšek-Levičnik dostopijo na ledenik Argentier kjer se pridružijo navezi v zimski sobi. Štular-Šparovec-Orbanič za regeneracijski vzpon izberejo La Gateau de Riz, skalno smer nad lednikom Argentier. Mikuž-Kurinčič urejata logistiko in obiščeta lokalno plezališče.

Sreda, 18. oktober
Mrak-Grilj se zjutraj zatečeta v bivak Charpoua, v katerem se zasluženo okrepčata ter do 18. ure sestopita v Chamonix. Za preplezano smer obljubljata »ful častenje«. Bravo fanta! »Argentier« naveza Štular-Šparovec-Orbanič četrti dan tabora prepleza že svojo skupno tretjo ter drugo 1000 metrsko smer Lagard direct v severovzhodni steni Led Droites. Sestopi na drugo stran do bivka Couvercle - bravo fantje! Prav tako maratonska naveza Ocepek-Rozman zaključi povezovalni vzpon s Cosmique grebenom in se po preplezanih treh smereh v štirih dneh vrne v dolino - well done! Navezi Ortar-Klinar in Fortuna-Turnšek-Levičnik ta dan združita moči v severni steni Aiguille Verte v smeri Couloir Couturier, ki pa jih štiri raztežaje pod vrhom zavrne s črnim ledom. Sledi spust po vrvi in vrnitev v zimsko sobo Argentier. Naveza Kurinčič-Mikuž v slabih štirih urah prepleza lepo narejen Fill a Plomb in sestopi v Chamonix.

Četrtek 19. oktober
Edini dan tabora, ko ni zabeležen noben vzpon. Naveze iz Argentierja sestopajo v dolino, ostali počivajo v bazi in se pripravljajo na zadnji vzpon. »Miren« četrtek je sicer planiran po napovedi slabega vremena, ki pa se sredi tedna izkaže za napačno in prenese na vikend. Sprememba vremena tako ponudi še dodatne vzpone za petek. Zvečer je celotna posadka v hostlu, kjer po uspešnem plezanju ne manjka dobrega vzdušja. Ob različnih dobrotah, izvor katerih sega od daljne Irske do domačega Posočja, se kujejo načrti za petkov zadnji odhod v francoske stene. Načrti so smeli, v stilu, izgubiti ne moremo nič, kar med drugim predstavlja Beyond Good and Evil in Rebuffat-Terray.

Petek 20. oktober
S prvo gondolo se na Plan odpravijo naveze Ortar-Klinar, Ocepek-Rozman in Grilj-Kurinčič-Mikuž. Ortar-Klinar preplezata Fill a Plomb in z zadnjo gondolo sestopita v Chamonix. Naveza Levičnik-Turnšek, oziroma »malinovci« želi še eno značko in se odpravi na Aiguille du Midi in v stilu spleza, nič manj kot, Cosmisque ridge. Ker gre za samostojen vzpon naveze potencialnih predstavnikov številnih bodočih perspektivnih taborov (vzponov), si zaslužita le opazke tabora o »nespornem vzponu dneva«. Visokoleteča naveza Grilj-Kurinčič-Mikuž skupaj z Ocepek-Rozman dostopi do severne stene Aiguille du Pelerines. Trojica, kljub od daleč ne preveč obetavnim pogledom na Beyond G&E nadaljuje do vstopa v smer, kjer jih po nekaj poskusih odvrne odstopljen led. Tabor zaključi z neslavnim a zdravim obratom, oziroma »O brother Beyond Good and Evil, we ll be back, someday in your fat-day«.
Naveza Ocepek-Rozman nadaljuje v smer Rebuffat-Terray, kjer poroča o solidnih razmerah. Smer do 20. ure preplezata in začneta s spusti po vrvi. Četrti, njun najtežji vzpon zahteva davek izčrpanosti in počasnosti. Krajno zev prečkata ob 3. zjutraj ter po prečkanju ledenika prespita na moreni. V hostel se vrneta naslednji dan ob 10. uri dopoldne. Fanta, bravo za vztrajanje in mirno kri!

Sobota 21. oktober
Celotna posadka, razen omenjene naveze v Rebuffat-Terrayu preživi zaključno noč, primerno statusu zaključka in ostaja ves čas na vezi z navezo v Rebuffat-Terrayu. Kljub kratkemu spanju po Soško-Irskih dobrotah, posadka že sredi dopoldneva zapusti hostel ter dovoli osebju čiščenje infrastrukture Chamoniarda. Vsi se odpravimo proti Sloveniji.

Zaključek

Na taboru je bilo preplezanih oz. poskušanih 16 smeri. Ne glede na starost, so udeleženci so pokazali resen in zrel pristop ter razumne in mirne odločitve v nenačrtovano zapletenih situacijah. Meniva, da je prav ta moment mirnosti, ko zadeve nekoliko skrenejo z začrtane poti, pomemben pokazatelj pravega karakterja alpinista. Seveda ob upoštevanju dejstva, da je »skrenjenje s poti« nekako neizogibna vsota dejavnikov zimskega alpinizma in ne malomarnosti alpinista samega. Zadnje v zgornjih primerih gotovo lahko izključimo. Čestitke fantom in dekletom za izkazano zagnanost, srčnost in domišljijo. Ter vso srečo pri nadaljnjem zdravem udejstvovanju v alpinizmu.

Opravljeni vzponi

15. oktober
Fil a Plomb, III, 4+, 700 m; Krištof Fortuna, Nejc Turnšek, Bor Levičnik
Col du Plan North Couloir, II, 4, 600 m; Benjamin Ocepek, Žiga Rozman
16. oktober
Chamonix Aiguilles (igle); Petra Klinar, Jernej Ortar; (poskus)
Bettembourg - Thivierge, Aguile Verte, TD-,4,IV,1000 m; Tomo Orbanič, Matevž Štular, Andraž Šparovec
Allain - Leininger (Petit Dru), ED-, 6a, M6+, 900 m z zgornjim delom Traversée des Drus (Grand Dru), IV+, M5, 200 m; Uroš Grilj, Matevž Mrak,
Macho direct,Tacul, IV, 5, M, 800 m; Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, (izstopna varianta)
17. oktober
La Gateau de Riz, 5c, 170 m; (Argentier), Tomo Orbanič, Matevž Štular, Andraž Šparovec
Kuffner ridge, Maudit, D, IV, 900 m; Benjamin Ocepek, Žiga Rozman
18. oktober
Couloir Couturier, Aiguille Verte, D,2,IV, 1000 m; Jernej Ortar, Petra Klinar & Bor Levičnik, Krištof Fortuna, Nejc Turnšek, (poskus, obrat 4 raztežaje pod vrhom)
Lagard Direct, Led Droites, TD, 4, M4, 1000 m; Tomo Orbanič, Andraž Šparovec, Matevž Štular
Cosmique ridge, AD, 4a, 240 m; Žiga Rozman, Benjamin Ocepek
Fil a Plomb, III, 4+, 700 m; Boštjan Mikuž, Rok Kurinčič
20. oktober
Fil a Plomb, III, 4+, 700 m; Jernej Ortar, Petra Klinar
Cosmique ridge, AD, 4a, 240 m; Bor Levičnik, Nejc Turnšek
Rebuffat Terray, Aiguille des Pélerins, ED-,5,M4+, 550 m; Benjamin Ocepek, Žiga Rozman

Vtisi udeležencev

Uroš Grilj
Jesenski tabori v Chamonixu so res nekaj posebnega! Razmere skoraj vedno dovoljujejo vsaj dobre vzpone, če že ne vrhunskih. Tokrat je bilo podobno, z nekaj informacijami in sreče smo prišli do kar zavidljivega seznama vzponov, čeprav smo do njih morali pešačiti več kot je to običajno - pa vsaj gneče ni bilo. Ostali člani tabora so bili zanimivi in prijazni ljudje, s katerimi bi si želel še kdaj vstopiti v stene ali pa vsaj pokramljati ob dobri jedači in pijači, česar v Chamoniardu ni manjkalo. Hvala komisiji za alpinizem za izbor in vodjema za odlično koordinacijo plezanja in družabnega življenja.

Petra Klinar
Vse je enkrat prvič ... prvič na tabor za alpiniste in prvič v Cham. Mogoče je bil začetek težak ... med samimi fanti, na tuji zemlji, ko ne veš ne kod ne kam. Pa sem se znašla, tako med fanti in tudi v hribih. Nekako.
Teden je minil v znamenju pakiranja, dostopanja, sestopanja, plezanja, obračanja, bivakiranja, abzajlanja, lovljenja gondole, druženja, jutranjih budnic, smrdečih štumfov in čudovitih razgledov. Bilo je prvič in definitivno ne zadnjič!

Benjamin Ocepek
Zaradi ugodnih razmer in vremena sem letos večino časa tabora preživel v hribih in posledično odnesel veliko novih tehničnih znanj (ter uničene in poškodovane opreme. Predvsem je to suvereno plezanje skale z derezami (grebeni) ter težje tehnično plezanje v miksih (Rébuffat - Terray). Drugi po mojem mnenju pomemben del teh taborov je pa tudi večerni »networking« ob uživanju ognjene vode, kjer ustvarimo nove stike in utrjujemo obstoječa prijateljstva. Letos so bili pogoji pri meni za to slabši (prelepo vreme) in vse bi si želel še bolje spoznati. Se bom pa s kakim od udeležencev v prihodnosti zagotovo navezal na skupno vrv. Tale oktobrski »šam« je bila zagotovo avantura ki je še dolgo ne bom pozabil.

Žiga Rozman
V Chamonixu sem bil prvič in strmo zimsko plezanje s solidnim varovanjem me je res navdušilo. Prepričan sem, da se bom v te konce še vračal v vseh letnih časih. Vreme in tudi razmere so bile super, tako da smo večino časa preživeli v hribih. Plezal sem v že utečeni navezi z Benjaminom, zato sva se lahko popolnoma posvetila hribom in plezanju. Vodji tabora - Boštjan in Rok sta nam odgovorila na številna vprašanja, nas zdravorazumsko spodbujala, vedno vedela kje smo in kako nam gre ter nam ob vsakem vzponu čestitala. Hkrati sta z nami vzpostavila sproščen odnos tako, da je bilo vzdušje mladostno. Spoznal sem tudi prijetno in zagnano druščino perspektivcev - upam, da še kdaj kakšno »uženemo«. Hvala KA PZS za organizacijsko in finančno podporo.

Tomo Orbanič
»Tih bod pa vodo pij!« sta me spodbudno nagovarjala dobrodušna soplezalca, ko sem celih 5 dni mislil na vse vrste hrane, ki sem jih pustil v hladilniku v dolini. »Dej mi deko nazaj!« se je slišalo v temni noči, ob skrbi, da ne bi mogel zaspati od vročine. »Kak vrh, sam poišč tist abzajl!« je bil predan vzklik občudovanja lepote ture in celega stvarstva. »Če je zdržal ta kamen, bo pa še mene!« smo dva medicinca in difovec s strojniško natančnostjo ugotavljali nosilnost ledenika. »Fak, kva je to?! A se hrib podira?« smo bistrih glav zjutraj pozdravili helikopter, ki nas je ob sončnem vzhodu prijazno predramil v nov dan. »Dobr smo se ga - pa še se ga bomo!« smo neskončno zadovoljni sklenili naš tabor.

Andraž Šparovec
Lepo vreme, dobro vzdušje, še boljša klima v navezi in konec koncev tudi najdene razmere so nam omogočili, da smo opravili z daljšo turo. V njej smo, poleg prenašanja nahrbtnikov, igranja kombinacij z zalogam hrane in iskanja poti, včasih tudi prijeli za skalo ter piknili v led in sneg. Ko smo sestavili načrt zanjo, smo bili složni, da če uspe, bo to naš začetek in zaključek v enem. Ker se zarečenega kruha največ poje, je tako tudi bilo. Preostanek je minil v nadomeščanju izpraznjenih rezerv in prijetnem druženju, kar je moji izkušnji tabora dodalo še potrebno družabno komponento. Hvala vsem za prijetno preživete dni!

Matevž Štular
Tabora za perspektivce sem se udeležil prvič in zdi se mi, da sem dobro izkoristil priložnost, ki mi je bila zelencu dana. Na ledeniku smo se s Tomom in Andražem super ujeli, tako da nam ni bilo dolgčas. Dobil sem lep vpogled v to, kako si razširiti zimska obzorja in kako v tem smislu nadaljevati.

Matevž Mrak
Res super tabor, fajn smo se mel. Dolgi dostopi in sestopi so naredili res taprave ture ter nam dali željan občutek odmaknjenosti, ki smo ga nadoknadili s ponovnim obiskom doline. Velika zahvala gre vodjema tabora ter PZS-ju za podporo.

Krištof Fortuna
Tabor je bil zame z več vidikov zelo uspešen. Najprej sem pridobil nove izkušnje v visokih stenah ter se naučil potrpežljivosti in preudarnosti v resnih situacijah, kjer je treba ohraniti mirno kri in glavo. Tako smo z Nejcem in Borom v severni steni Aiguille du Midija ubežali nočnemu bivaku v steni in izjemno utrujeni prisopihali do tunela na vrhu Midija in skoraj v trenutku zaspali na klopcah. Poleg tega sem spoznal nove obraze, s katerimi se bom v bodoče z veseljem navezal na vrv in koval nove spomine. Vsesplošno pa je bilo vzdušje na taboru zelo spodbudno tudi v dolini, kjer ni manjkalo niti veseljačenja niti resnosti. Zahvaljujem se tudi Boštjanu in Roku, ki sta nas mladce usmerjala v pravo smer in bodrila tudi ponoči.

Jernej Ortar
Jesenski tabor mi bo ostal v spominu, ker je bil zame še kar poučen. Pridobil sem nove izkušnje in pa tudi spoznanja, ki mi bodo prišla sigurno tudi še prav v mojem gorskem udejstvovanju. Uvidel sem, da so lahko navidez bedne razmere ali pa internetne objave v bistvu še kar zabavne. Krasno vreme je botrovalo temu, da smo kar nekaj plezali in se imeli nasploh nadvse fino. Neizmerna hvala vsem najvišjim inštancam, ki so nam omogočile tabor in izbrale tako »awesome« vodji, kot sta Rok in Boštjan. Še pridemo u Cham!

Bor Levičnik
Prvi Chamonix se je izkazal za zelo dobro izkušnjo, predvsem s strani pridobivanja izkušenj v zimskem alpinizmu in malo višjih hribih kot so naši. Seveda je prišlo do nepričakovanih napak, ki pa so se prelevile v dobre, koristne lekcije ter bodo pomagale pri nadaljevanju alpinistične kariere. Poleg hribov, smo se tudi bolje spoznali med sabo in spletli nove vezi. Skratka bilo je fino, kljub ne ravno epskim razmeram, smo se vseeno ornk naplezal.

Zapisal Boštjan Mikuž, fotografirali člani tabora
Vir: KA PZS

02.11.2017 
Chamonix perspektivnih mladih alpinistov nikoli ne razočara

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti