Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izobraževanje

... mladih o Alpah - Triglavski narodni park in Biotehniški center Naklo

Triglavski narodni park je v letošnjem letu pričel sodelovanje z Biotehniškim centrom Naklo v projektu YOUrALPS - Izobraževanje mladih za Alpe: (ponovno) povezovanje mladih in gorske dediščine za svetlo prihodnost v Alpah (Interreg, Alpski prostor).

Odkar smo se ljudje »priključili« na nove vire informacij in znanja, smo začeli izgubljati stik s svojo naravno in kulturno dediščino, upadlo je število in intenziteta medsebojnih stikov. Projekt YOUrALPS nagovarja, združuje in izobražuje mlade o njihovi povezanosti z alpskim svetom.

Dvanajst projektnih partnerjev iz petih alpskih držav bo izdelalo pilotni model alpske šole, ki bo omogočila mladim uvideti priložnosti alpskega sveta in jih na ta način usposobila za boljše življenje v njem.

Na podlagi sodelovanja med javnim zavodom Triglavskega narodnega parka in Biotehniškega centra Naklo so oblikovane štiiri pilotne delavnice na tematiko alpskega sveta in njegove biotske raznovrstnosti, kulturne dediščine, tradicionalnega znanja, fotografije alpskega prostora ter upravljanja zavarovanega gorskega območja.
V izvedbo delavnic so vključeni tudi deležniki iz lokalnega okolja, ki svoje znanje neposredno prenašajo na dijake.

V času projektnih dni Biotehniškega centra Naklo je 26. oktobra na delavnicah sodelovalo 70 dijakov različnih izobraževalnih programov.
Aktivnosti so bile na območjih Kobarida, Bohinja in Trente.

Delavnice se bodo nadaljevale spomladi 2018, kar bo mladim omogočalo sledenje spremembam, ki nastanejo zaradi spreminjanja letnih časov. S tem bodo pridobili širši vpogled v naravo in kulturo Alpskega prostora.

Projekt YOUrALPS izpostavlja pomen medsebojnega sodelovanja deležnikov na področju izobraževanja, upravljanja in gospodarjenja v zavarovanem območju. Izobraževanje, ki ga uvaja, pa bo prispevalo h konkurenčnosti bodočih nosilcev dejavnosti v alpskem prostoru.

  ...10.2017


 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti