Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

PD Celje-Matica

 25.10.2017

... nekoč in - po katastrofi

 

četrtek, 26. oktober 2017, ob 05:30, Franci Savenc, ogledov: 1134

Katastrofa na Korošici ... izjemen odziv za pomoč in - pri A banki Celje odprli račun 051 0080 1595 8723

Nesrečnega petka, 20. oktobras 2017, se je oskrbnica doma vračala v dolino. Pri Mlinarjih je srečala prve obiskovalce našega doma, ki so prevzeli ključ zimske sobe.
V večernih urah pa nas je doletela novica, da je Kocbekov dom na Korošici v plamenih.

Po obvestilu na 112 je stekla akcija reševanja v enoti Kamnik. Prvi helikopter je ob 18.15 poletel s posadko reševalcev in gasilcev na ogled. Ob 19.30 so bili na mestu požara že gorski reševalci, policisti in gasilci.
Ob 20.20 je bil, po ugotovitvi prisotnih, lepo obnovljeni Kocbekov dom na Korošici zapisan NIČ-u.

Naslednjega dne so se s prijaznostjo helikopterske enote SV popeljali na pogorišče naša dolgoletna oskrbnica doma Mojca in dva člana Upravnega odbora.
Ugotovitev: doma ni več, je samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino.

Pa ravno smo zaključili dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma in pred tednom dni smo zaključili z montažo novih WC ter fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih nad 200.000 € ter številne prostovoljne ure naših članov.
In v trenutku je nevešča in neuka roka uničila to celovito delo.

UO društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske.
Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Vse akcije, ki se bodo odvijale na pogorišču, bodo vodene s strani našega društva in opravljane s pomočjo planincev in drugih ljubiteljev gorske narave, katerim se že vnaprej zahvaljujemo. Pripravlja se že prva akcija čiščenja pogorišča, saj ga absolutno ne moremo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno.
Po objavi o požaru v Kocbekovem domu v medijih smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati. Zato smo pri A banki Celje odprli račun 051 0080 1595 8723, sklic 00 005 »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«.

S široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli.

PD Celje-Matica   
eXTReMe Tracker