Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na kolesu

Silvo Baznik: ...  po dolinah in hribovju
Jutro je hladno in sončno. V gorah piha in tako grem na kolo.

Ura gre proti pol deseti zjutraj, ko sedem na kolo in naredim prve obrate. Kolesarim skozi domače naselje in po nekaj minutah grem preko mostu čez reko Ljubljanico proti Podgradu in nato po nekaj sto metrih za trenutek ustavim pred sotočjem rek Ljubljanice in Save, da naredim prvo fotografijo.

Nadaljujem pedaliranje v senci gozda vse do Laz, kjer me obsijejo sončni žarki in postane topleje. Kilometer za kilometrom ostaja za menoj, skočim do obale reke Save za nekaj posnetkov in nato kolesarim neprekinjeno do Jevnice in Kresnic, od koder nadaljujem preko železniške proge na Pogonik s kratkim postankom ob reki.

Povzpnem se nad železniškim tunelom v gozd in nad desno obalo reke z nekaj manjšimi vzponi in spusti po slabi cesti prikolesarim do Podšentjurja, kjer se svet nekoliko odpre. Nadaljujem še zadnje tri kilometre do Litije in po strmem klancu se povzpnem nad Šmartno. Sledi spust v naselje, kjer odvijem desno v smer Trebeljeva in Besnice. Peljem mimo farme v Zavrstnik. Cesta se počasi a vztrajno dviguje, prevozim Štangarske Poljane in po par kilometrih sem pred zaključnim triinpolkilometrskim vzponom na Malo Trebeljevo.

Zgornje toplejše oblačilo privežem na okvir kolesa, pospravim kapo in rokavice v žep kolesarskega pulija in zavrtim pedala. Prestavim v lažjo prestavno razmerje in v zmernem tempu premagujem ovinke. Za nekaj trenutkov opazim v daljavi Kum, preden se skrije za drevesi gozda. Še nekaj serpentin in že sem na Trebeljevem, kjer se odločim, da ne grem v dolino Besnice temveč še na nekaj klancev. Povzpnem se na Mali vrh, ponovno oblečem toplo kolesarsko jakno in kapo ter se spustim v naslednjo dolino, v naselje Kožljevec pod hribom Kucelj in nadaljujem ob potoku po cesti do odcepa za Dole pri Polici. Še enkrat slečem toplo jakno in se podam na dvoinpolkilometrski vzpon do Panc. Na vrhu so vidni Storžič in visoki vrhovi Kamniških Alp. Ne ustavim, le odvijem na naslednji klanec, ki me povede v Mali Lipoglav z lepim pogledom na Krim, Triglav in Kamniško sedlo. S tem razgledom je bil trud, ki sem ga vložil v vzpone, obilno poplačan.

Odpeljem še v Veliki Lipoglav, kjer obrnem. Pred menoj je še zadnjih štirinajst kilometrov ceste. Z Lipoglava se spustim na Pance, od tam v Sela in Podlipoglav in naprej v Sostro in Zavoglje, kjer kolesarim ob Ljubljanici na eni strani in travniki pod Debnim vrhom na drugi strani. Ko prečim most, imam le še dober kilometer do doma, kjer zaključim današnjo kolesarsko turo.

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti