Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na planini Korošica

Vecer.si 23.10.2017 14:58
Na planini Korošica zazijalo pogorišče


Delo, 23.10.2017

Dnevnik, 23.10.2017

+ fotografije ...

Slovenske novice, 23.10.2017


+ Fotografije ...

Gorenjski glas, 24.10.2017

torek, 24. oktober 2017, ob 05:27, Bruno Fras, ogledov: 1466

Večer, Kronika - Vesna Lovrec: … zazijalo pogorišče ...
Delo Dnevnik Slovenske novice Gorenjski glas

V priljubljeni planinski postojanki, Kocbekovem domu na planini Korošica, je zagorelo zaradi malomarnosti obiskovalke doma, ki je petrolej zamenjala za vodo. V požaru je nastalo za okoli 300.000 evrov škode.

Priljubljena planinska postojanka, Kocbekov dom na planini Korošica, je v petek pogorel do tal. Okoli 18.30 je zagorelo v zimski sobi doma, ko so bili v njej trije planinci iz Zadra: 41-letna ženska, sicer poljska državljanka, in njena mladoletna sinova. Vsi trije so se rešili pred ognjem, je pa ženska v požaru utrpela lažje opekline, en otrok si je med begom pred ognjeno zaveso poškodoval roko in stopalo, drugi sin je ostal nepoškodovan. Tiskovna predstavnica celjske policijske uprave Milena Trbulin je sporočila, da je v požaru nastalo za okoli 300.000 evrov škode in da je najverjetneje zagorelo po tuji krivdi, zato kriminalisti preiskujejo primer kot storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, za kar je predpisana kazen do pet let zapora.

V reševanje s policijskim helikopterjem
Očitno je, da je zagorelo zaradi neprevidnosti 41-letne ženske. Ta je v zimski sobi našla plastenko s tekočino in mislila je, da je v njej voda. Sinovoma je hotela skuhati čaj in v dobri veri, da je v plastenki voda, jo je hotela prekuhati na plinskem štedilniku. Ko ga je prižgala, se je zgodila katastrofa. "Prišlo je do vžiga tekočine. Ženska, ki jo je ogenj poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah, je plinski štedilnik takoj ugasnila, vnetljivo tekočino pa poskušala odstraniti iz objekta, pri tem se je najverjetneje del tekočine polil, tako da je celoten prostor zajel ogenj. Vsi trije so se rešili iz gorečega prostora in vse tri so nato s helikopterjem odpeljali v bolnišnico," je petkovo dogajanje na Korošici povzela Trbulinova.
V intervencijo na planino Korošica, ki leži 1808 metrov visoko in je do nje mogoče priti samo peš ali s helikopterjem, je morala poleteti letalska policijska enota. Na prizorišče požara je odpeljala gorske reševalce in gasilce z opremo. Aleš Strgar, vodja oddelka pilotov v policijski letalski enoti, je razložil, da so poleteli s klasično posadko, a brez zdravnika, ker ob prvem klicu na pomoč ni bilo jasno, da je kdo od ljudi v Kocbekovem domu poškodovan, ampak se je to izkazalo šele kasneje. "Prejeli smo klic regijskega centra iz Celja, dobili smo podatek, da so se trije ljudje umaknili od požara, tako smo bili zaprošeni le za prevoz gorskih reševalcev, gasilcev in opreme. Posadka je opravila več letov, v dolino je odpeljala tudi pohodnike, ki so bili udeleženi v požaru, in jih predala ekipi nujne medicinske pomoči," je pojasnil Strgar. Čeprav je bila reševalna akcija, po besedah Strgarja, zaradi noči in težko dostopnega terena zelo zahtevna, je za to usposobljena posadka, ki je v preteklosti že večkrat reševala s hribov in težko dostopnih terenov tudi ponoči, vse lete iz doline na planino in nazaj opravila varno, brez zapletov.

Zle slutnje oskrbnice
Se je pa zapletlo pri gašenju. Z ognjem so se borili gasilci iz Kamniške Bistrice, Kamnika in Luč, v intervenciji so sodelovali tudi gorski reševalci iz Kamnika in Celja. Ker so bili ob planinskem domu zbiralniki za vodo zavoljo sušnega poletja skoraj prazni, so gasilci uporabili zgolj prenosne gasilske črpalke, iz planinskega doma so odstranili plinske jeklenke in poskrbeli, da se ogenj, ki je planinski dom žal popolnoma uničil, ni razširil na okolico. Oskrbnica doma Mojca Perbil je za ognjeno katastrofo izvedela pol ure po izbruhu požara. Poklical jo je moški, ki mu je v petek predala ključe doma za družino iz Zadra. Za spletni portal Kamnik info je povedala, da je imela dva dni pred požarom zle slutnje: "Če verjamete ali ne, pred dvema dnevoma, ko se je ob zaključku sezone že vse uredilo, se mi je sanjalo, da smo umikali plinske bombe, da je začelo goreti, da je prišel helikopter in podobno …" Na pogorišče je Perbilovo zjutraj odpeljal policijski helikopter. "Tam smo na žalost videli nula nula od koče. Ostale so samo stene, pa še te so tako spokane, da nam ne preostane drugega, kot jih samo porušiti," je oskrbnica Kocbekovega doma povedala za Pop TV. O vnetljivi tekočini, ki naj bi jo bila 41-letna pohodnica natočila v posodo in postavila na kuhalnik, pa je pojasnila, da je bila v zimski sobi res plastenka s petrolejem, a poudarila, da je bila embalaža petroleja originalna, na njej je pisalo, kakšna snov je notri in za kaj se uporablja.

Vesna Lovrec


Pred tednom končali prenovo
Prvo kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, samo pet let po njenem odprtju. Leto po požaru so zgradili novo in skozi čas je bila deležna večkratnih obnov in dozidav. Planinsko društvo Celje je dom po drugi svetovni vojni večkrat popravljalo. Prenovljeni dom so odprli leta 1973, leta 1990 pa so ga začeli posodabljati. Zadnjih deset let je obnovo vodila oskrbnica koče Mojca Perbil. Po njenih besedah so ravno prejšnji teden zaključili obnovitvena dela.
 

 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker