Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spet prehitro na cilju

Večer, Šport - Bojan Bauman: Športno plezanje - Janja Garnbret je letos v plezanju spet osvojila vse, ... 

… kar je v svetovnem pokalu mogoče osvojiti in to še pred zadnjo tekmo sezone, ki bo doma v Kranju. Zadnja tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju bo sredi novembra v Kranju. 18-letna Janja Garnbret je že osvojila oba naslova, za katera se je potegovala - naslov prvakinje hitrostnem plezanju in naslov skupne zmagovalke dveh disciplin težavnostnega plezanja in balvanov. Pred tem je v balvanskem plezanju, kjer je treba v steni premagovati krajše, najbolj zahtevne postavitve, sezono končala na drugem mestu.

"Letos sem se uvodoma posvetila samo balvanskim tekmam. Takoj na začetku sezone v težavnostnem plezanju je bilo evropsko prvenstvo, na katerem sem osvojila četrto mesto. Za ta nastop sem se pripravljala vsega dva tedna, z nastopom pa nisem mogla biti zadovoljna. Potem sem na začetku svetovnega pokala nanizala tri zaporedne zmage in v sezoni sem zmagala že na petih tekmah. Lani mi je uspelo zmagati štirikrat, torej lahko rečem, da sem napredovala. Kako ne bi bila vesela?"

Mlada Koroška si je tudi letos naslov v težavnostnem plezanju zagotovila v Xiamenu na Kitajskem, v daljni deželi. To je zanjo srečen kraj, prav k srcu ji kljub vsemu ni prirasel.

"Tam so drugačni kraji, druga kultura, drugačna hrana, samo ljudje so za nas vsi enaki. Tam je mogoče preživeti nekaj dni, življenja si tam ne bi mogla urediti. Odvračajo me revščina, umazanija, onesnaženje, preživljanje po ulicah ..." Z Janjo smo se sredi tedna pogovarjali, ko je bila še zmeraj na poti domov. Po vrnitvi iz Kitajske sta se s fantom plezalcem Domnom Škoficem ustavila še v Ljubljani. Domačo govejo juho in svojo posteljo je Janja še zmeraj pogrešala:
"Saj zelo rada potujem in odkrivam druge kulture. A po tem, ko smo na Kitajskem preživeli dva tedna, ko smo bili tam tri tedne že na začetku sezone, sem si pošteno zaželela doma, domače postelje in miru, ležanja na kavču ob televizorju. Evropsko hrano sem seveda tudi pogrešala. Prava kitajska hrana je vse kaj drugega kot to, kar si mi predstavljamo po obiskih naših kitajskih restavracij."

Nikoli ne pričakuje preveč
Pravi, da zmag spet ni pričakovala. Nekoliko nenavadno, saj je Janja že serijska zmagovalka tekem za svetovni pokal.

"Pred nobeno sezono nočem preveč pričakovati. Potem bi hitro lahko bila razočarana. Pred lansko zmago tudi nisem veliko pričakovala - to je bila moja prva cela sezona v svetovnem pokalu in letos se spet nisem hotela obremenjevati, saj je težko braniti že osvojeno. Tako sem bila bolj svobodna, brez pritiska in se je izšlo."

Malo je stvari, ki jo na tekmi še lahko iztirijo. Slabo vreme, dolgotrajno čakanje na tekmo, ki jo vmes prekinejo, pa so take okoliščine. Vse to se je dogajalo na Kitajskem, kjer je tekmovanje končala na tretjem mestu.

"Dež tam je bil kar moteč. Če so oprimki mokri, ni mogoče plezati, stena se mora posušiti. Veliko smo čakali, se ogrevali za morebitni nastop, a so tekmovanje vedno znova prestavljali. Zatem je bilo tekmovanje že tudi odpovedano, a so naslednjo uro tekmo znova objavili ... Nisem se več počutila kot tekmovalka, bila je prava zmeda. Ko sem se končno znašla v steni, se mi je nekako uspelo zbrati, s plezanjem pa nisem bila zadovoljna. Za trenutek sem bila neodločna, sledil je zdrs z naslednjega grifa. Vesela pa sem rezultata in tega, da sem si že pred Kranjem zagotovila naslova."

Kranj je še zaklet? 
V Kranju so pričakovanja zmeraj velika, uspehov za Garnbretovo pa doslej tam ni bilo pretirano veliko. "Boljša kot tretja tam še nisem bila. To je domača tekma in želim si dobro plezati. Užitek je plezati pred domačo publiko. Ljudje navijajo in to te v steni ponese, kar drži te v njej in zato lahko plezaš v nedogled. Toda preden greš v smer, dan pred tekmo, ko veš, da bodo vsi strmeli v tebe, da vsi pričakujejo nekaj velikega ..., takrat veliko razmišljaš in takrat pridejo dvomi."

A obstaja kakšna skrivnost uspehov mlade Koroške? Je pomembno vzpostaviti idealno razmerje med kilogrami in močjo, vse staviti na trdno psiho? "Najprej moraš biti talentiran za plezanje. Zatem je treba trdo delati. Na koncu pa se ni dobro pretirano obremenjevati. Velika pričakovanja športnika zlahka pokopljejo."

Ni kaj, 18-letni Korošici ni mogoče očitati mladostne zaletavosti. Razmišlja odraslo, ob tem vseskozi ostaja trdno na tleh. O čem pa razmišlja, ko je v steni prepuščena sama sebi?

"Takrat imam čisto prazno glavo, prepustim se instinktom. Občutki so pomembni pri izbiri oprimkov. Saj se pripravljamo na tekme, takrat imam v glavi še najmanj deset možnosti, kako premagati ovire na poti do vrha. Hkrati se tudi zavedam, da bom v steni izbrala smer, ki jo bom najbolje občutila. Ko mi uspe, je super, ko pa ne, pa preprosto ugotovim, da sem se narobe odločila. In čakam na naslednjo priložnost."

Olimpijske igre so še daleč
Ena takih velikih priložnosti bodo olimpijske igre čez tri leta v Tokiu. Plezalci bodo prvič v zgodovini dobili priložnost na največjem športnem tekmovanju. Tekma bo sicer kombinacijska, točke se bodo zbirale v treh kategorijah - poleg težavnostnega plezanja in balvanov še v hitrostnem plezanju. Samo v hitrosti se Janja doslej še ni merila na velikih tekmah. "Hitrostno plezanje mi ne predstavlja plezalnega izziva, četudi je to po svoje zanimiva disciplina. Tega ne bi veliko trenirala, pomaga pa pri občutkih v steni. Saj bom trenirala tudi hitrost, a med najboljšimi desetimi tekmovalkami na svetu se tej disciplini ne vidim. Izboljšam pa lahko trenutni osebni rekord."

Garnbretova je pred to sezono podobno govorila tudi za balvane. Tudi tam ni veliko pričakovala, pa je sezono končala na skupnem drugem mestu. "Drži, mogoče bom pa kdaj presenetila tudi v hitrostnem plezanju. V svetovnem pokalu za kombinacijo štejeta dve disciplini, medtem ko bo na olimpijadi kombinacija sestavljena iz treh disciplin. Takrat bo treba trenirati tudi hitrost. A do olimpijade so še tri leta, vmes sta še dve svetovni prvenstvi, ciljev pred tem velikim ciljem je še zelo veliko. Trenutno je treba vzdrževati formo za Kranj, kjer se želim pokazati v lepi luči. Potem bo tritedenska pavza. Tako je vsako leto, takrat si telo in glava odpočijeta."

Bojan Bauman

 

Vecer.si 20.10.2017
Spet prehitro na cilju


Lani sem v tem času imela štiri zmage, letos pet. Torej sem napredovala.

Vesela sem, da sem zmagovalka svetovnega pokala postala že pred zadnjo tekmo v sezoni.

V Kranju še nikoli nisem bila boljša kot tretja.

V steni imam prazno glavo, tam se prepustim instinktom.

Do olimpijskih iger so še dolga tri leta tekmovanj.


 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti