Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kocbekov dom

na Korošici je povsem uničen. - Izbruhu požara botrovala neprevidnost
Kamnik.info PZS

V petek ob 18.36 je v Kocbekovem domu na Korošici izbruhnil požar ...

Kamnik.info (21.10.2017):
Po podatkih, ki so jih posredovali s Policijske uprave Celje, so se v času požara v planinski koči nahajali trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, ki stanuje na območju Zadra, ter njena mladoletna sinova. Vsi trije so bili v dolino prepeljani s policijskih helikopterjem, v požaru pa sta 41-letnica in njen mladoletni sin utrpela lažje telesne poškodbe. Nudena jima je bila zdravniška oskrba, poškodovanega mladoletnika, ki naj bi se poškodoval pri bežanju pred ognjem, pa so reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik, kmalu po prevozu v dolino, z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano.

Na štedilnik petrolej namesto vode
Po zaenkrat še neuradnih podatkih, dogodek policisti še vedno preiskujejo, je izbruhu silovitega požara botrovala neprevidnost, saj naj bi 41-letnica, ki je želela v zimski sobi skuhati čaj, iz plastične posode, misleč, da je v njej voda, v kozico na štedilniku nalila petrolej, kar je pripeljalo do hipnega in silovitega požara, ki ga kljub trudu gasilcev ni bilo več moč ustaviti in pogasiti.

Dostop do planinske koče na Korošici, ki leži 1.808 metrov visoke, je namreč mogoč zgolj peš oz. s helikopterjem, zato je bila večina opreme, gasilcev in gorskih reševalcev, na Korošico prepeljana s policijskim helikopterjem.

Žal gasilci, ob pomoči gorskih reševalcev, kljub prenosnim črpalkam in drugi opremi, niso mogli narediti prav dosti, saj v vodnih zbiralnikih ob planinskem domu, spričo sušnega poletja, ni bilo prav dosti vode, tako da so gasilci lahko zgolj odstranili plinske jeklenke, ki so se nahajale v planinskem domu ter poskrbeli, da se ogenj ni razširil še na okolico.
Gasilci so noč prebili na Korošici, tako kot policisti, pa s svojimi aktivnostmi pa nadaljujejo tudi danes.

Zle slutnje oskrbnice
Uradna sezona Kocbekovega doma na Korošici je sicer že končana, saj je priljubljena oskrbnica Mojca Perbil ravno včeraj dopoldne planinski dom zapustila. Planinski dom je bil tako zaprt, je pa vsem obiskovalcem, kot je to v gorskih postojankah v navadi, na voljo urejena zimska soba, v kateri se je včeraj nastanila tudi družina pohodnikov iz tujine. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedala oskrbnica Mojca, katere domala že legendarna prijazna gostoljubnost je v zadnjih letih nemalo pripomogla k še večji priljubljenosti in obiskanosti Kocbekovega doma na Korošici, je omenjeno družino srečala pri Planinškovi kmetiji, kjer so pohodniki, šlo naj bi za žensko z dvema otrokoma in prijateljem, prevzeli ključe zimske sobe.

V času našega telefonskega pogovora oskrbnica Mojca še ni našla pravih besed, je pa mimogrede, kot zanimivost omenila, da so jo zle slutnje obhajale že pred dvema dnevoma. »Če verjamete ali ne, dva dni nazaj, ko se je ob zaključku sezone že vse uredilo, se mi je sanjalo, da smo umikali plinske bombe, da je začelo goreti, da je prišel helikopter in podobno…« Kot vse kaže so se oskrbničine zle slutnje uresničile prav včeraj, ko je tako ljubo ji planino zapustila.

Ogenj je planinski dom na Korošici, katerega nastanek sega v leto 1876, v preteklosti enkrat že povsem uničil, in sicer leta 1881, vendar so leto kasneje kočo ponovno obnovili.

Kamnik.info (20.10.2017)
... V požaru je bilo poškodovanih tudi nekaj ljudi, ki so jih s planine prepeljali s policijskim helikopterjem. Poškodovane osebe, šlo naj bi za člane ene družine, naj bi se nadihale dima oziroma lažje poškodovale pri bežanju pred ognjem, še poroča kamnik.info. Eno osebo so prepeljali v ljubljanski klininčni center.

...Še pred nekaj časa je bilo na Perovem, kjer imajo v stavbi veterine sedež kamniški gorski reševalci, zaznati precejšen vrvež, saj je bilo na omenjeni lokaciji v pripravljenosti več gasilk in gasilcev, ki so čakali, da se pridružijo svojim kolegom, ki so že na Korošici, vendar je glede na okoliščine padla odločitev, da njihova pomoč ni potrebna.

Bodo pa gasilci, ki so že na Korošici tamkaj preživeli tudi noč, četudi je bilo moč neuradno slišati, da spričo težkih okoliščin, predvsem pomanjkanja vode, ne morejo storiti kaj dosti, tako da bo Kocbekov planinski dom najverjetneje povsem pogorel oz. bo gmotna škoda zaradi požara v vsakem primeru zelo velika.

Natančni vzroki požara, katerega okoliščine proučujejo tudi policisti, zaenkrat sicer še niso znani, neuradno pa je moč slišati, da naj bi do požara prišlo zaradi neprevidnosti oz. pomote pri ravnanju z neznano vnetljivo tekočino, za katero naj bi uporabniki oz. najemniki koče, v kateri ni bilo običanjega oskrbniškega osebja, pri kuhanju menili, da je voda.

21.10.2017

 

RTV SLO (): 
... Na prizorišče je gasilce s prenosnimi črpalkami (devet jih je bilo iz Kamnika, štirje pa iz Luč ob Savinji) trikrat peljal helikopter, pomagalo je tudi sedem gorskih reševalcev. "Gasilci so iz doma odstranili plinske jeklenke, trenutno pa ogenj gori nadzorovano. Vzpostavili smo tudi gasilsko stražo, da se požar ne bi razširil na travo in grmičevje v bližini," je pojasnil Galjot. ...


PZS (21.10.17 18:50): Požar popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici
V petek, 20. oktobra 2017, ob 18.36 je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe (dom je bil v tem času že v zimskem režimu obratovanja in zaprt) izbruhnil požar. Iz zimske sobe se je razširil na celotno stavbo in popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici, ki leži na višini 1808 metrov ob južnem vznožju Ojstrice.

O požaru so bili takoj obveščeni policija, gasilci in gorska reševalna služba, ki pa zaradi lokacije objekta in otežkočenih pogojev gašenja požara žal niso uspeli omiliti oziroma pogasiti. Po izjavah predstavnikov PD Celje Matica, ki so si danes ogledali prizorišče požara, je objekt popolnoma uničen. Neuradno je škoda ocenjena na 300.000 evrov.

Podpredsednik PZS Miro Eržen in strokovni sodelavec Gospodarske komisije PZS Dušan Prašnikar sta se danes sestala s predstavniki PD Celje Matica. Seznanila sta se z nastalo situacijo. Podrobnejše aktivnosti in pomoč PZS pri obnovi Kocbekovega doma na Korošici bodo dogovorjene po seji UO PD Celje Matica in skupni oceni možnosti vključevanja PZS in širše planinske javnosti pri obnovi koče. 
Foto: Beno Karner

3 komentarjev na članku "Kocbekov dom"

Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Darko Podkoritnik,

Kdor je že kdaj odprl steklenico s petrolejem, ve da ga zavohaš na tri metre. Niso ga naši (pra)dedki in babice, ki so doma še svetili z njim, brez veze menovali "smrdljivc". Nehote petrolej zamenjati za vodo je lahko skoraj izključno le hote.

Se pa najdejo ljudje, ki si skušajo po bližnjici zakuriti vlažna drva ali če nimajo papirja in polijejo petrolej ali bencin po drvih v peči (po možnosti še okoli nje) zato pride do nesreče. Preiskava bo pokazala kako in kaj, škodo bo pa itak morala pokriti zavarovalnica, ne povzročitelj


Matej Kucler,

Samo kopiram: Po objavi o požaru v Kocbekovem domu v medijih, smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati. Zato smo pri A banki Celje odprli račun 051 0080 1595 8723, sklic 00 005 »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«.

Z široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli.

PD Celje-Matica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti