Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Več kot ležanje na plaži

ponedeljek, 23. oktober 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 1519

Kibubazin - Iztok Sinček: Tudi letos smo del družinskega poletnega dopusta preživeli na otoku Krk, točneje v Baški.

Za nas to ni bilo zgolj ležanje na plaži, z možgani na off, kot pravi pesem skupine Zmelkoow, temveč smo dopust izkoristili tudi za spoznavanje ožje in širše okolice Baške in otoka.

Učna pot Baška-Zarok-Batomalj-Pod lipicu

Pričeli smo na učni poti iz Baške. Najprej smo se mimo stare kapele svetega Marka podali do Pješčare Zarok, kjer smo si ogledali dobro ohranjene sedimente iz geološke preteklosti Baške in zanimiv rastlinski svet. Le nekaj korakov naprej nas je pričakal čudovit razgled na Baško.

Od Pješčare Zarok smo se po široki makadamski poti, ki poteka ob strugi rečice Vela rika, napotili proti naselju Batomalj. Zanimivost rečice je ta, da je edina stalno tekoča voda na jadranskih otokih.

Pri naselju Batomalj, tu poteka tudi Baščanska staza glagoljice, smo zavili proti cerkvi Majke božje goričke, ki je bila zgrajena leta 1550. Do cerkve je moč priti po cesti ali pa po 237 kamnitih stopnicah, ki so bile zgrajene v 19. stoletju. Mi smo izbrali stopnice - uf, uf, kar dober trening je bil! Cerkev je bila žal zaprta, smo pa zato uživali v prelepem razgledu. Od tu smo se vrnili v Baško, si je pa moč v nadaljevanju poti ogledati tudi mrgarje - suhozidne ograde, ki so namenjene razvrščanju ovac -, in pastirske koče.

Mesečev plato in Stražice

V družbi popoldanske plohe smo se v nadaljevanju dopusta iz Baške najprej povzpeli do cerkve svetega Ivana, od tam pa nadaljevali po nič kaj strmi kamniti mulatjeri, ki večinoma poteka po borovem gozdu. S poti se nam je večkrat odprl lep razgled na Baško in na bližnje jadranske otoke, pa še deževati je nehalo. Po dobri uri smo prispeli do lesenega zavetišča in do suhozidne ograde, za njo pa je popolnoma drug svet. Kamnit, planotast teren, 380 metrov nad morjem, je dejansko podoben Luninemu površju, zato je ime Mesečev plato (Planina Mjesec) kar pravšnje. Od tu smo se podali še do razgledne točke Stražice, ki leži 372 metrov nad morjem, kjer smo uživali v razgledu na bližnje otoke in na Mesečev plato.

Bag

Ob koncu baške Vele plaže, proti Zaroku, smo se usmerili na pešpot proti sedlu Vraca in Bagu. Kljub skromnim 185 metrom nadmorske višine je Bag zanimiv vrh, ki nas je očaral s krasnim razgledom na Baško in na okoliške otoke. Vzpon nanj ni preveč zahteven, je pa zaradi krušljivega terena potrebno nekaj previdnosti, še posebej pri sestopu.

Jama Biserujka

Ob zaključku letošnjega dopusta smo se podali še v podzemlje. Jama Biserujka se nahaja v bližini vasice Rudine, na severozahodnem delu otoka Krk. Ob nakupu vstopnic (30 kun za odraslega) smo počakali 15 minut in se nato v spremstvu vodiča podali v jamo. Kljub temu da je dolga le skromnih 110 metrov, nas vsekakor ni pustila ravnodušnih. V jami, kjer je stalna temperatura okoli 15 stopinj, so nas pričakale osvetljene in dobro zavarovane poti, ki so nas popeljale v podzemne galerije, polne prekrasnih stalagmitov, stebrov, zaves, stalaktitov in še bi lahko naštevali. V jami so našli okostje jamskega medveda, tu pa živi tudi endemitski rakec, ki ni večji od enega centimetra. O tem so nas poučile tudi informativne table, ki so postavljene v bližini jame. Res toplo priporočamo!

eXTReMe Tracker