Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenci in Slovaki

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: Slovenski plezalci so poleti v Pamir Alaju plezali v uživaških smereh, slovaški pa so se mučili s prvenstveno. Dnevnik

Kirgizija je s svojimi veličastnimi stenami štiri in pet tisoč metrov visokih gora med manj izkoriščenimi plezalskimi področji.
Sredi poletja je desetčlanska odprava iz Slovenije (z eno plezalko iz Hrvaške) v gorovju Pamir Alaj na tadžikistansko-kirgiški meji uživala v plezanju po počeh več stometrskih smeri težavnosti med 6b in 7a. Večinoma so napadali stene 4240 metrov visoke gore Pik Šlesova, ki med plezalci slovi po smeri Perestroika Crack.

»Za nekatere je bila to prva odprava, razlika v izkušenosti pa je bila ravno pravšnja, da je bila odprava za vse poučna, zabavna in avanturistična,« je povedal Matjaž Jeran, vodja odprave. V navezah (Matjaž Jeran in Miha Kern, Nace Vreček in Jakob Šparovec, Nastja Davidova in Iva Božić, Gašper Pintar in David Debeljak ter Nejc Klemenčič in Jan Valentinčič – in še nekaterih dodatnih kombinacijah) so v šestih stenah v bližini baznega tabora pod Pikom Šlesova opravili več lepih vzponov in poskusov. Praktično vsi so preplezali smer 1000 let ruskega krščanstva z oceno 7a in enako težavno 900-metrsko smer Perestroika crack.

»Za marsikoga so bile to najlepše smeri, kar jih je splezal,« je še povedal Jeran. »Zmerna nadmorska višina in temperature, preglednost terena in sončne stene so botrovale občutku udobja, ki pri takih odpravah ni prav običajno. Območje je nadvse primerno za izkušene in manj izkušene plezalce, ponuja ogromno možnosti za ponavljanje obstoječih smeri, prvenstvene vzpone, prve proste ponovitve … in še za vse tisto, kar ni skalno plezanje.«

Slovaški Poletni šopek

Po poročanju Planet Mountain je bila v istem času v sosednji dolini Pamir Alaja štiričlanska odprava iz Slovaške.
V zahodni steni 5239 metrov visoke gore Pik Aleksander Blok so Martin Grajciar, Ondrej Huserka, Jozef Kristoffy in Vladimir Linek splezali prvenstveno smer Summer Bouquet. Prve raztežaje so plezali v ledu, potem pa so v skali napredovali s pomočjo prostega in tehničnega plezanja in sredi stene postavili tabor z visečim šotorom (portaledge). Mučila jih je nizka temperatura (ponoči minus 10 stopinj Celzija, podnevi le redko nad ničlo). V treh avgustovskih tednih plezanja so imeli le en dan lepega vremena. V zadnjem tednu jim je uspelo priplezati pod vršni greben, tik pod vrhom pa jih je zajela še snežna nevihta, a jim je do večera le uspelo osvojiti vrh gore. V naslednjih treh dneh so vse tehnično preplezane raztežaje preplezali še prosto. 900-metrska smer Summer Bouquet je verjetno najtežja v tem delu kirgiških gora, določili so ji oceno 7c+.

 09.10.2017
Slovenci in Slovaki v Kirgiziji
         G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo


Dnevnik.si
 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti