Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 05.10.17

Primorski dnevnik: Izlet na Kolovrat - Skupina »Drugače mladi« - Na Vrhu druženje ob kostanju, pohod in vožnja s kolesi - Planinski koledar 2018

Izlet na Kolovrat

Široki hrbet Kolovrata, ki se dviga nad desnim bregom Soče med Kobaridom in Tolminom ter se m drugi strani spušča proti Benečiji, je eden od najbolj razglednih grebenov pri nas: pogled nam seže od vršacev Kaninskega in Krnskega pogorja. Banjške planote vse do Svete gore, na drugo stran pa čez Furlanijo vse do Jadranskega morja. Pred prvo svetovno vojno je tod potekala meja med Italijo in Avstro-Ogrsko. Na grebenu Kolovrata je italijanska vojska zgradila obsežen sistem tretje obrambne črte, del te je danes urejen v muzej na prostem. Sestavlja ga niz urejenih strelnih jarkov in zaklonišč, topniških položajev in opazovalnih mest, ki so bila v uporabi v vojnem času.

Na spoznavanje tega vsestransko zanimivega področja se bodo tržaški planinci podali v nedeljo, 15. oktobra 2017. Avtobus bo odpeljal iz Trsta, trg Oberdan ob 7. uri, oziroma ob 7.20 iz trga v Sesljanu.

Skupina bolj korajžnih planincev se bo z avtobusom peljala le do nekdanje bivše stražarnice, danes Planinskega doma pod Ježo (740 m), ki ga upravlja PD Valentin Stanič iz Kanala, in se od tod podala na 4 urno krožno turo z ogledom izvira Nadiže. Druga skupina pa bo z avtobusom nadaljevala pot do sedla Solarij in se v spremstvu planinskega vodnika sprehodila po grebenu Kolovrata. Ob zaključku pohodov se bosta obe skupini zbrali v Planinskem domu pod Ježo.
Prijave sprejemamo do torka, 10. oktobra, oziroma do zapolnile mest na tel. št. 04041302S.

Skupina »Drugače mladi«

Eden izmed aktivnejših odsekov Slovenskega planinskega društva, se bo ponovno sestala v petek, 6. oktobra, ob 10. uri v društvenih prostorih v Boljuncu št. 44. Skupno bodo postavljali smernice in kovali načrte za delovanje v jesenskih in zimskih mesecih.

Na Vrhu druženje ob kostanju, pohod in vožnja s kolesi

Med pomembnimi cilji delovanja planinskega društva v Gorici so utrjevanje prijateljstva in sodelovanja med člani, druženje in spoznavanje domačih krajev in narave, povezovanje med pripadniki mlade in mlajših generacij ter manj mladih. To so tudi nameni vsakoletnega praznika ob kostanju. Vsakoletna prireditev SPDG bo v nedeljo, 15. t. m. na Vrhu, pri jamarskem domu, od 12. ure do mraka.

Tudi letos bodo planinci poskrbeli za zanimiv pohod, namenjen je skupini Kekcev in njihovih staršev in prijateljev, pripravljajo pa tudi vožnjo z gorskimi kolesi. V popoldanskem času bo planinska družabnost, pokušnja kostanja, novega vina in še kaj.

Zbirališče pohodnikov bo ob 10. uri v Rubijah, od koder se bodo udeleženci namenili proti Ušjam in Gornjemu Vrhu ter po približno dveh urah dospeli na cilj pri jamarskem domu. Potek kolesarske proge bodo organizatorji sporočili v prihodnjih dneh. Društvo priporoča udeležencem pohoda, da poskrbijo za povratni prevoz z Vrha do izhodišča.

Planinski koledar 2018

V prihodnjih dneh bo na razpolago planinski koledar za 2018 z odličnimi barvnimi posnetki slovenskih planin in vrhov, izbranih na posebnem natečaju PZS. Prednaročila in naročila publikacije SPDG, ki je lahko tudi lepo darilo prijateljem in znancem, sprejemajo na sedežu SPDG in odborniki društva. Tel. 3317059216.

 

05.10.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti