Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Daleč proč

PZS - Manca Čujež: ... od vseh skrbi, na Roblekov dom, naj planinsko kočo 2017

Roblekov dom na Begunjščici, letos okronan za naj planinsko kočo, je kljub nekoliko bolj kislemu vremenu 24. septembra široko in praznično odprl vrata planincem od blizu in daleč, ki cenijo gostoljubje in prijaznost v osrčju gora, kot ju na Robleku ustvarjata oskrbnika Zdenka in Rok Podpečan z ekipo.

Oskrbniška ekipa Roblekovega doma na Begunjščici je v rumenih majicah in širokih nasmehov na obrazu kot sonce svetila v turoben septembrski dan, ki ni ustavil pisane druščine planincev, ki je dobri dve uri grizli kolena iz Drage ali Završnice, da so prisostvovali praznovanju za naj planinsko kočo 2017. To je v evropskem tednu športa potekalo pod krovom akcije Slovenija planinari, ki spodbuja gibanje in rekreacijo v naravi.

Nekje na Begunjščici, daleč proč od vseh skrbi, je Roblekov dom, naj planinska koča 2017, smo lahko pritrdili sloganu, ki ga je na majice zapisala zmagovalka letošnje poletne akcije Naj planinska koča, ki jo z roko v roki izvajata portal Siol.net in Planinska zveza Slovenije. Med 72 kandidatkami za ta laskavi naslov je tudi letos zmagala koča v upravljanju PD Radovljica, potem ko je lani in leta 2014 slavil "njihov" Valvasorjev dom pod Stolom, leta 2015 pa Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje).

Roblekov dom kraljuje nad Begunjami, domačim krajem Slavka Avsenika, ki se mu je poklonil z zimzeleno skladbo Večer na Robleku, tudi rdečo nitjo nedeljskega praznovanja. Priložnosti primerno je v osrčju Karavank uvodoma zadonela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Darka Petermana, ob kateri so si zbrani, četudi zaviti v oblake, zlahka predstavljali krasen razgled z Robleka, ki se v sončnih dneh razgrne vse do Triglava in Bleda.

Planinsko druščino je najprej pozdravil generalni sekretar PZS Matej Planko, čestital zmagovalnemu domu, ki ga odlikujejo gostoljubje, nasmeh in srčnost, ter PD Radovljica, katerega planinske koče slovijo kot najboljše, se zahvalil mediju Siol.net za skupno akcijo, ki so jo planinci vzeli za svojo, ter zbrane povabil, da glas o Roblekovem domu, prijaznosti in dobrih ljudeh ponesejo čim širše. Da je težko kje lepše, kot na Robleku, je dodal podžupan Občine Radovljica Miran Rems in čestital PD Radovljica, ki z dobrim delom in upravljanjem planinskih koč dokazuje, da se je vredno potruditi, kar opazi in nagradi tudi širša javnost.

Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar je bil navdušen nad številom planincev, ki so se zbrali na praznovanju, ter priznal, da je bil malce presenečen nad zmago Roblekovega doma, saj se je lani na Valvasorjevem domu pošalil, da se čez leto dni vidimo na Robleku, pa se mu je želja uresničila. Z nasmeškom je dodal, da njihovo društvo upravlja še Pogačnikov dom na Kriških podih. Izpostavil je, naj ploskamo ekipi, saj je tista, ki na Roblekovem domu ustvarja prijaznost, toplino in dobro vzdušje.

Prvi obraz Roblekovega doma sta oskrbnika Zdenka in Rok Podpečan, ki na Begunjščici domujeta že drugo sezono, prej pa sta slabo desetletje dom oskrbovala s konji. Priznanje za naj planinsko kočo je potrditev, da delamo dobro, in se bomo trudili še naprej, je ob prejemu plakete iz rok novinarke Siol.net Alenke Teran Košir in generalnega sekretarja PZS Mateja Planka žarela Zdenka ter poudarila, da za njima stoji ekipa, brez katere ne bi šlo, prav tako ne brez gospodarja Zvoneta Stroja in predsednika PD.

Tudi Tri planike so glasbeno zacvetele nad Begunjami, za prešerno vzdušje je še dolgo v popoldne skrbel Roblek bend, ki so ga priložnostno sestavili pevec Darko, harmonikar Janez, tubist Blaž in kitarist Krištof. Nasmejana četverica je z veselimi napevi odganjala dež, nagrade pa so deževale za vse tiste, ki so se udeležili delavnic Slovenija planinari, se preizkusili v osnovah orientacije, prvi pomoči v gorah, učenju planinskih vozlov in Spominu s planin. PZS je na dogodku predstavila tudi projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin.

Znani smo po tem, da dobro kuhamo. Sendvič prihranite za pot v dolino - je prebrati v jedilnici Roblekovega doma, zato so ob dobrotah iz kuhinje najbolj priljubljene planinske koče praznovale tudi okušalne brbončice. Roblekov dom vas odslej odprtih vrat pričakuje vsak konec tedna.
Besedilo in fotografije Manca Čujež 
Vir: PZS.si 

25.09.2017 13.20
Daleč proč od vseh skrbi, na Roblekov dom, naj planinsko kočo 2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti