Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

46. Targa

d’Argento Pinzolo - Srebrna plaketa - Mednarodna nagrada solidarnosti v roke Žarku Trušnovcu iz Tolmina.

Poročilo o letošnji podelitvi te prestižne mednarodne nagrade v Pinzolu - v kraju, ki je ujet med pogorja Brentskih Dolomitov, Adamella in Presanelle - je v trenutkih, ko ga pišemo, še polno svežih, neurejenih spominov, tudi čustvenih vzgibov.

V soboto, 23. septembra, potem ko je v bližnji cerkvi odzvonilo poldne, je številčna delegacija iz Slovenije (predstavniki GRZS, Občine Tolmin, tamkajšnjega planinskega društva in Lokalne turistične organizacije) prisostvovala ceremonialni 46. podelitvi srebrne plakete (Targa d'Argento). Manjkal ni niti naš veteran in prvi prejemnik te nagrade iz Slovenije, Janez Brojan.

Tokrat smo bili Slovenci deležni posebne pozornosti, saj je prizorišču svečane prireditve, sejni dvorani občine Pinzolo, dajala pečat naša trobojnica. Na sredino podkvastega omizja, za katerim občinski svetniki na svojih rednih sejah odločajo o važnih vprašanjih svoje »komune«, je bila postavljena letošnja plaketa, z gravuro v brezhibni slovenščini. (Italijanskim prijateljem niso ušle niti - njim tuje - strešice nad zapisom imena nagrajenca in pravila naše sklanjatve!) Na plaketo so zapisali: 46a TARGA D'ARGENTO, ŽARKU TRUŠNOVCU, velikemu človeku pretanjenega občutka in obširnega znanja, ki je svoje izkušnje, svojo energijo in vso svojo izjemno strokovnost posvetil soljudem. Pinzolo, 23. septembra 2017. Predsednik v. Angiolino Binelli.

Tako natančno je torej odbor za podelitev priznanj stehtal in strnil njegovo dolgoletno delo, pripravil nepozabno prireditev, ki jo je s planinskimi vižami popestril domači pevski zbor in so ji besedni pečat z izbranimi mislimi vtisnili številni govorci.
Žarko Trušnovec je svoj »pretanjeni občutek in obširno znanje« imel možnost dokazati tudi dan pred podelitvijo med nastopom pred večstoglavo množico učencev šol iz doline Rendena, ki mu po uvodni predstavitvi kar niso nehali zastavljati vprašanj. To srečanje se nam bo ob nizu številnih prijetnih in čustvenih doživetij teh dni vsem prisotnim za vedno vtisnilo v spomin. Letos so podelili tudi pet zlatih spominskih medalj predstavnikom družin preminulih v nesreči ekipe helikopterske prve pomoči 118 L'Aquila (Walter Bucci, Davide De Carolis, Mario Matrella, Giuseppe Serpetti in Gianmarco Zavoli) med reševalno akcijo preteklo zimo na Gran Sassu. Podobno posmrtno priznanje so leta 2005 prejeli tudi svojci žrtev nesreče na Okrešlju, Mitje Brajnika, Luke Karničarja, dr. Janka Kokalja, Rada Markiča in Borisa Mlekuža.

Prireditelji so v zapisu na svojih spletnih straneh poudarili, da se, upoštevajoč predlog, pod katerega se je podpisal predsednik GRZS Igor Potočnik, v razmaku skoraj dvajsetih let potem, ko je Janez Brojan prejel srebrno plaketo, mednarodna nagrada za solidarnost v gorah vrača v Slovenijo. Seznam dosedanjih nagrajencev z vseh strani sveta, ki ga prireditelji predstavljajo v svoji informativni brošuri, daje nagradi mednarodno težo in jo dodatno utemeljuje. V tej pisani družini bo odslej tudi član GRZS psiholog Žarko Trušnovec, katerega aktivnosti se ne omejujejo zgolj na gorniško okolje (v Postaji GRS Tolmin deluje od leta 1981, od 2001 dalje kot načelnik, z udeležbo v 751 reševalnih akcijah; že nekaj let razvija družabne in strokovne odnose z reševalci iz Bosne in sosednje Italije). Osnovnošolce, srednješolce in nadarjeno mladino, zadnja leta pa tudi družine, povezuje v planinskih taborih in tako deluje preventivno proti različnim stranpotem mladine. Z aktivno organizacijo usposabljanja mladih za nudenje prve pomoči jih motivira za delo v eni izmed humanitarnih dejavnosti, preko katere pridobivajo večjo medsebojno strpnost in razumevanje razmerij v družbi. To je pogoj za njihovo postopno prevzemanje najbolj odgovornih nalog v družbi. Pomaga pri obvladovanju posttravmatskega sindroma, s katerim so soočeni različni pripadniki civilne zaščite ob težkih in smrtnih nesrečah. Je vodja državne ekipe za psihološko pomoč civilne zaščite, ki se aktivira na poziv v slučaju večjih naravnih ali drugih nesreč.

Ponosni smo in prepričani, da je letošnja, že 46. Targa d'Argento prišla v prave roke. Počasi se bomo gotovo zavedeli, da so poleg Žarka s tem dobile pomembno priznanje tudi Postaja GRS Tolmin z matičnim PD, Gorska reševalna zveza Slovenije, Civilna zaščita in ne nazadnje tudi Republika Slovenija.

Zapis in foto: Žarko Rovšček  
Vir:
 GRZS.si  

 25.09.2017
46. Targa d’Argento Pinzolo

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti