Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohodnikov je vse več

Primorske novice - Neva Blazetič: Letošnji deveti festival pohodništva, ki traja od minulega petka do 1. oktobra, prinaša 24 pohodov in vzponov, zanimiva predavanja in več delavnic.

... Dobro se je prijel kot dodatna promocija urejenih poti z neokrnjeno naravo. Več kot polovica vseh gostov prihaja v dolino Soče prav zaradi pohodništva.

POSOČJE ► “Kljub slabemu vremenu so številni tekli na bovškem maratonu in se udeležili predstavitve bitke na Kolovratu, kar smo tudi uvrstili v festival pohodništva. Sončno vreme ni predpogoj za hojo v naravi. V Posočju moramo vzeti muhasto vreme v zakup, upam pa, da nam bo šlo do konca septembra bolj na roko,” je kljub delno okrnjenemu začetku zadovoljen v.d. direktorja zavoda Turizem dolina Soče Janko Humar.

Ocenjuje, da več kot pol, če ne celo 70 odstotkov gostov prihaja v Posočju tudi ali izključno zaradi hoje po številnih urejenih tematskih in označenih planinskih poteh. “Pohodništvo postaja naš najpomembnejši turistični produkt. Število gostov se skokovito povečuje, tudi na račun mednarodne poti Alpe Adria Trail, ki je izjemno uspešen produkt. Koliko nočitev prispevajo, pa je težko oceniti,” pravi Humar. Znano pa je, da so organizirani pohodniki po Alpe Adria Trail v letošnji pohodniški sezoni ustvarili za 60 odstotkov več nočitev kot v lanski.

Pohodništvo je prijazno ljudem in pokrajini, omogoča poglobljeno doživljanje okolice, srečevanje z domačini, spoznavanja naravnih in drugih zanimivosti. Prav te prednosti promovira letošnji festival, ki so ga v petek v tolminskem Kinogledališču odprli s filmom Osem krogov in polGregorja Kresala, ki so ga posneli na lokacijah v Iowi, pogorju Mt. Blanca in v slovenskih Alpah na pobočju Mangrta in pod slapom Boka. V petek se v Strgulčevi hiši v Bovcu obeta predavanje najbolj znanega slovenskega ekstremnega alpinističnega smučarja Davorja Karničarja. Na svetovni dan turizma, 27. septembra, bodo v kobariški Zeleni hiši govorili o pohodništvu v Julijskih Alpah, dva dni pozneje bosta tam o življenju med gorami pripovedovala Marija in Andrej Štremfelj.

Vodene pohode so razporedili po vsem Posočju do Kanalskega, šli bodo tudi v Benečijo. Festival bodo 1. oktobra zaključili s pohodoma po 26. etapi Alpe Adria Trail od planine Kuhinja do Tolmina in po poti spominov, legend in pričevanj na Livškem. Razpored dogodkov in pohodov, ki jih pripravljata Turizem dolina Soče in Triglavski narodni park, je na spletni strani festivala.

NEVA BLAZETIČ  

  19.09.2017 06:00


Mnogi so se bitke na Kolovratu udeležili v organizaciji festivala pohodništva. Mraz in dež jih nista odvrnila. Foto: Neva Blazetič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti