Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki (Sadovnikov) vrh in Mali vrh

Izlet na malo pomembna vrhova v južni verigi Karavank, ki pa nas navdušita s samoto, širnim razgledom in z za naše gore nenavadnimi kamninami.

Uvod

V grebenu Karavank, ki se  od Pavličevega vrha (ki je seveda sedlo) vleče proti Olševi, sta samo dva vrhova bolj izrazita. To sta Sadovnikov vrh (tudi: Veliki vrh, Sadonighöhe), 1624 m, in Mali vrh, 1617 m. Stojita dokaj blizu skupaj, v zahodnem delu grebena, nato pa se proti vzhodu vse do Olševe vleče enakomeren, sto metrov nižji, zaobljen greben. Vsi vrhovi so poraščeni z lepimi gozdovi, le najvišja dva sta že toliko visoka, da je z njunih temen nekaj razgleda.

Zanimiva je kamninska sestava tega grebena. Medtem, ko je Olševa že zgrajena iz belega Dachsteinskega apnenca (starega dobrih 200 milijonov let), pa so vsi vrhovi zahodno od nje iz starejših, paleozojskih kamnin.  Tako bomo v gozdovih in na grebenu videli, kako na glinastih skrilavcih iz obdobja karbona in perma povsod zastaja voda, na obeh vrhovih pa je skalovje iz še starejšega (350 milijonov let) devonskega grebenskega apnenca, podobno, kot na primer nad Jezerskim, na Stegovniku ali Pristovškem Storžiču.

Vrhova v glavnem samevata, poti nanju ni, saj so stare graničarske steze že popolnoma zarasle. Po grebenu se v letnih razmerah poda le kdaj kak samotar.

Razgled

Pogled na Kamniško-Savinjske Alpe

Z obeh vrhov je presenetljivo lep razgled, v njem pa seveda glavno vlogo igrajo severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp. Vidimo jih iz takega zornega kota, da so ravno lepo razložena pred nami. Na vzhodu je osamljena Raduha, nato nam najbliže Ojstrica in Planjava, nato osrednji del z najvišjimi vrhovi tja do Kočne, v daljavi pa nas pozdravlja še vitki Storžič. Tudi vrhov Karavank v smeri vzhod-zahod vidimo kar precej, v vzhodnem delu gorstva seveda vse glavne. Svojevrsten in zanimiv pa je tudi pogled na sever, proti Železni Kapli in njeni okolici.


Pogled proti Železni Kapli

Zaradi zaraščenosti je razgled z obeh vrhov različen. Če hočemo videti na vse strani, moramo obiskati oba, saj z Velikega vrha vidimo bolje le Kamniške Alpe, z Malega pa je pogled proti jugu in vzhodu povsem odprt, na sever pa dobro vidimo le z enega mesta na vmesnem grebenu.

Dostop

Najboljše izhodišče za vzpon na vrhova je mejni prehod Pavličev vrh, 1336 m. Nekaj razdalje si prihranimo, če parkiramo na lepem parkirišču dobrih 200 m naprej, na slovenski strani. Drugo možno izhodišče bi bila Covnikova kmetija na jugovzhodu, ki pa leži najmanj 100 m nižje.

Prečenje Velikega in Malega vrha

To je kratka, a kar lepa in zanimiva brezpotna tura. Zgolj za vzpon na Veliki vrh rabimo 1 h hoje, za celotno prečenje in povratek pa računajmo slabe 3 h (s kratkimi postanki). Zaradi brezpotja in malo zahtevnejše orientacije bi bila zahtevnost ture ocenjena s T3 (po Švicarski lestvici za pohodne ture). Od opreme zadostujejo dobri čevlji in pohodne palice. Zaradi grobega terena, brezpotja in samote pazimo, da si na grebenu ne zvijemo gležnja.

S parkirišča, kjer velike table razlagajo značilnosti Solčavske, se odpravimo čez cesto in naravnost v gozd proti severu. Hodimo po gozdu, območje pa se imenuje Seče, kar pomeni planino s kislo travo, primerno le za konje. Stezica se kmalu konča, a treba je le gor proti grebenu in državni meji. V območju grebena nas številni kolovozi nato vodijo proti severovzhodu. Pod zadnjo strmino Sadovnikovega vrha na greben pridejo gozdne ceste, mi pa se držimo poseke in komaj vidne graničarske stezice, ki gre od mejnega kamna do kamna, ves čas proti severu. Strmina je kar huda, gozd se razredči šele, ko dosežemo vršni greben. Najvišja točka je kakih 50 m levo (proti zahodu), izven glavnega grebena.

Proti Malemu vrhu sestopimo proti vzhodu. Čim bolj se poskušajmo  držati grebena.  Tako najprej strmo  sestopimo na vmesno sedlo, nato pa se z njega v isti smeri spet povzpnemo gor. Tudi vzpon na Mali vrh je precej strm.


Olševa in Raduha

Sestopimo lahko po isti poti do vmesnega sedla in nato proti jugu do prvega kolovoza, lepše pa je, če nadaljujemo proti vzhodu, proti naslednjemu širokemu sedlu v glavnem grebenu. Tega doseže nov kolovoz, po katerem se desno okrog Malega vrha vrnemo na izhodišče.

Kdaj na Sadovnikov vrh?

Najprimernejše obdobje so kopni letni časi. V dobrih razmerah (trd sneg) bi bila lepa tudi zimska tura, a imejmo v mislih, da je pozimi cesta čez Pavličev vrh zaprta.

Povezavi
Popoln opis ture najdete na strani SummitPost.
Opis te in številnih drugih pa je v e-knjigi Karavanke / Gore okrog nas.

25.09.2017


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti