Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rekord teka

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... na Črno prst je še eno leto starejši

Planinsko društvo Podbrdo je v sodelovanju z GRS Tolmin in Občino Tolmin 2. septembra v okviru pokala Primorski gorski teki izpeljalo 24. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst.

Na razmočeni, mestoma blatni progi, ki jo je še med tekom rosil dež, nikomur od 114 udeležencev ni uspelo premagati dosedanjega, deset let starega rekorda. Tokratni zmagovalec je mladi Jošt Lapajne (00:52:30) iz TSK Idrija.
Tek je bil tudi zaključni za »pušeljc« gorskih tekov.

Petkova vremenska napoved letošnjemu 24. teku Ivana Anderleta na Črno prst ni bila naklonjena. Sobotno jutro je višave nad Podbrdom zavijalo v meglen oklep, a oblačno nebo je vendarle zadrževalo mokroto v svojem trebuhu. Gotovo je načrtno izpeljana promocija pripomogla, da so se podbrška parkirišča kljub temu že zgodaj začela polniti z avtomobili. Registrske tablice so nakazovale, da prihajajo tekači in tekačice od vsepovsod. Razpršili so se po kraju, a njihovi živo pisani dresi so izdajali, da se ogrevajo za težko preizkušnjo, ki je bila pred njimi. Zgodaj je bilo nadvse živahno tudi v lovskem domu, kjer so organizatorji urejali startno listo in pred njim, kjer so se tekmovalci vpisovali in oddajali najnujnejšo garderobo za prevoz v Stržišče do spodnje postaje žičnice na Črno prst -.najprej v vozilo GRS Tolmin, nato pa na prikolico podbrških gasilcev. Gasilci so bili tudi tokrat cel dan »v službi« še kot neutrudni urejevalci prometa.

2017 tek na ČP Peter Čufer, pionir teka, pretekel vseh 24

Povezovalka Damjana je ob pomoči članov PD Podbrdo skrbela, da so za tekmo pomembne informacije čim prej pripolzele do udeležencev in nekatere povprašala po počutju in pričakovanjih. Vmes je natrosila veliko zanimivosti iz zgodovine teka, pri čemer ni pozabila poudariti, da je to prvi organiziran gorski tek v Sloveniji.
Vsi trije pionirji tega teka so bili prisotni tudi tokrat. Ivan Čufer in Marko Dakskobler sta sodelovala v organizacijski ekipi GRS in se že zgodaj odpravila na Črno prst,

Peter Čufer pa je v ogrlico svojih triindvajsetih tekov dodal še letošnjega. Tudi tokrat so zanj rezervirali startno številko zaporednega teka.

Na startu je bil tudi predsednik PD Podbrdo Tomaž Štenkler, ki si je v jubilejnem letu društva naložil poseben izziv: kot prvi od organizatorjev »pušeljca« gorskih tekov preteči vse štiri. »Vsem tekačem želim dobro počutje, da bi iz Baške grape odšli z lepimi vtisi, se vračali in s seboj pripeljali še koga«, je pozdravil v mikrofon.

Medtem so Črne prsti sporočili, da termometer na cilju kaže sedem stopinj, proga pa je razmočena, mestoma spolzka in blatna. Zato so tekmovalce opozarjali k previdnosti, še posebej ob povratku v dolino.

Ob zaključku prijav se je seznam udeležencev na štartni listi ustavil pri številki 114. Tudi letos se teku na »svojo« goro niso izneverili domači tekači, saj se jih je iz območja delovanja PD Podbrdo na startu zbralo osemnajst (18). Kar devet jih na tekmah PD Podbrdo navaja kot svoj klub. Med domačini so bili tudi Milojka Čufer, Srečo Beguš in Leon Kos, ki jim v zbirki tekov na Črno prst manjka le prvi.

Zadnje sekunde pred startom je odštevala podžupanja Občine Tolmin Martina Kenda, ki je že pred tem vsem tekačem zaželela srečen dan.
Točno ob 9. uri so se ob rahlem pršenju pognali po asfaltni cesti proti vasi Trtnik, od koder so sledili za noge prijaznejši naravni poti, nad gozdno mejo oviti v neprijazno meglo. Ob progi sta na tekmovalce čakali dve okrepčevalnici. Na prvi na Kalarskem Brdu so že drugo leto zapored čakali na tekmovalce najmlajši domači navijači, ki so seveda navijali predvsem »za svoje«. Mimo je najprej stekel Lapajne Jošt, ki je tudi prvi prestopil ciljno črto na vrhu gore s časom 00:52:30. Kot je bilo že na startu slutiti, proga po obilnem nočnem dežju ni dovoljevala premagati dosedanji deset let star rekord Petra Lamovca 00:47:46. Zato je tudi obljubljena nagrada, ki jo je PD Podbrdo v sklopu praznovanj 60. letnice namenilo premagovalcu rekorda, ostala nepodeljena. Vreme tudi pogledov v daljave ni dovoljevalo, a sadne kupe v planinskem domu Zorka Jelinčiča so se ponujale tekačem še bolj slastne, kakor vsako leto.

Nagrade so bile pripravljene ...

Ker se vreme nikakor ni hotelo ustaliti, zaključek na športnem igrišču v Podbrdu ni bil mogoč. Zato je PGD Podbrdo organizatorju prijazno odstopilo gasilski dom, ki ga je s skupnimi močmi vseh društev v kraju hitro pripravil za zaključno slovesnost. Kmalu je zadišalo tudi po okusnem kosilu, s katerim so tekmovalce in prostovoljce postregle članice planinskega društva.
Ob 13. uri so v gasilski dvorani razglasili rezultate teka. Najboljši v absolutni moški in ženski kategoriji so odnesli domov pokale.

Prvi trije pri moških (absolutno)so: Lapajne Jošt (TSK Idrija) 00:52:30, Bečan Timotej, KGT Papež (00:55:24) in Alič Simon, ŠD Nanos Podnanos (00:55:37).
Prve tri ženske (absolutno): Klinar Tina, Zgornje Gorje (01:03:07), Mojca Koligar, KGT Papež (01:06:53) in Mihaela Tušar, ŠD Nanos (01:07:51).
Pokale so podelili tudi najboljšim v kategoriji »Gorski reševalci«.

Najboljšim v enajstih starostnih kategorijah so obesili okrog vratu medalje. Med prejemniki so bili tudi domačini: Štendler Martin (starejši člani) – 3. mesto, Šorli Pavlo (mlajši veterani) – 3. mesto, Drole Simon (veterani) – 1. mesto, Drole Vida (starejše članice) – 2. mesto, Šorli Tina (starejše članice) – 3. mesto, Čufer Milojka (starejše veteranke) – 2. mesto.
V kategoriji »domačini« (absolutno) je bil med tekači najboljši Štendler Martin, med tekačicami pa Vida Drole.

Nazadnje so med udeleženci poiskali še najmlajše (Klinar Tina, 1994 in Žan Droleta, 2001) in najstarejše (Kogoj Milan, 1943 in Milojka Čufer, 1954) udeležence in jih razveselili s pokali.

Tek Ivana Anderleta na Črno prst je bil tudi zadnji od štirih, ki se povezujejo v »pušeljc« gorskih tekov. To so še tek Blegoš-Kopačnica-Blegoš (Poljanska dolina), tek na Ratitovec (Selška dolina) in gorski maraton štirih občin (Baška grapa). Letos je »pušeljc« zbralo 13 tekačic in 33 tekačev, torej skupno 46. Vsi so prejeli spominske majice. Moškim so podarili še klobuke, ženskam pa šopke, ki jih je izdelala Milojka Čufer. Tudi sama ima v nogah vse štiri teke. Kot je povedala, vsak šopek simbolizira pušeljc gorskih tekov, oblikovan pa je tako, da vsak cvet predstavlja okrepčevalnico. Nazadnje so izžrebali še štiri udeležence »pušeljca«, ki so prejeli posebne nagrade organizatorjev.
Organizatorji 24. gorskega teka na Črno prst so si oddahnili, da so vsi prijavljeni tekmovalci dosegli cilj in se srečno vrnili v dolino. Ti so kljub vremenskim težavam zatrjevali, da je bilo ozračje teku naklonjeno in na progi niso imeli večjih težav, le korak so morali previdneje poganjati proti vrhu. Tu pa je tičal tudi vzrok, da so se urini kazalci na cilju ustavljali nekoliko kasneje. Po končanem uradnem delu se je razvilo sproščeno tekaško-prijateljsko vzdušje in marsikomu ni posebej mudilo domov. »Tako lepo je pri vas,« so zatrjevali in pri tem mislili na gostoljubje, domačnost in dobro organizacijo nasploh.

Olga Zgaga 
Fotografije: Olga in Cveto Zgaga 

07.08.2017
REKORD TEKA NA ČRNO PRST JE ŠE ENO LETO STAREJŠI


G-L, 28.08.17: 24. gorski tek - napoved

G-L, 04.09.17: Na Črno prst - Bojan Ambrožič



Organizatorji pušeljca


Pretekli so pušeljc štirih tekov


24. Tek na Črno prst - domači tekači


24. Tek na Črno prst - najboljši domačini


24. Tek na Črno prst - zmagovalci 2


Najmlajši, najstarejši ...

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti