Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Črno prst

Bojan Ambriožič: Najstarejši v Sloveniji je 24. gorski tek 

Tek na Črno prst je najstarejši gorski tek v Sloveniji. Kljub vsemu pa z 1330 metri višinske še vedno sodi med najtežje gorske teke pri nas.

Prvič je bil tek na sporedu že davnega leta 1970. Sam pa sem doslej na tej tekmi uspel zbrati štiri nastope. Ta proga mi je vedno zelo ustrezala, saj je ravno tako strma, da se jo da v celoti preteči. Poleg tega ni tehnično zahtevna. Tako mi je enkrat celo uspelo zmagati. Letos pa sem po več letih, bolj po naključju kot ne, zopet uspel ujeti formo. V resnici načrtno skorajda nisem treniral. Bolj ali manj vsa moja kondicija izvira samo iz hoje po gorah in pa obvezne četrtkove Grmade. Vmes pa tu in tam naredim še kakšen trening.

Tokratni tek je minil v znamenju megle in rahlega dežja. Bolj, kot vreme, pa nas je tekače ovirala spolzka proga, ki ni omogočala hitrega teka in zanesljivega koraka. Začetek teka je bil nenavadno počasen. Z izjemo Jošta Lapajneta (še enega povratnika) ni nihče napadel. Sam sem tekel skupaj s Simonom Aličem in Timotejem Bečanom. V strmem klancu nad vasjo Trtnik sem celo šel rahlo naprej. Vendar se je proga za tem položila. Na ravnini pa trenutno nisem tako dobro pripravljen. Zato sta mi Simon in Timotej pobegnila. Na sedlu Suha sem ju spet skorajda ujel. Vendar sta se potem očitno tudi onadva odločila za močnejši ritem, s čimer sta mi dokončno ušla.

Na gozdni meji pa se je že slišalo navijanje ZZtopke. Pričakoval sem da jo bom kmalu zagledal, vendar je potem trajalo še kakšnih pet minuto preden sem jo dosegel. To pove za kakšno glasnost navijanja je šlo. Zaradi megle se pač ni videlo dosti naprej. Ves čas sem držal suveren ritem in nisem preveč trpel. Proti koncu se mi je edinole odvezala vezalka, zaradi česar sem moral zelo paziti, da ne bi izgubil copata.
V cilju sem bil četrti s časom 57 min 25 s, kar je nekoliko počasneje kot sem upal. Vendar sem verjetno zaradi spolzke podlage izgubil kakšno minuto.
Suvereno zmago (za skorajda tri minute) pa je odnesel Jošt Lapajne. Še bolj suverena pa je bila zmagovalka med ženskami – Tina Klinar, ki je drugo uvrščeno Mojco Koligar prehitela za skoraj štiri minute.

Arhiv:
19. Tek na Črno prst | 18. Tek na Črno prst17. Tek na Črno prst16. Tek na Črno prst

  02.09.2017


G-L, 28.08.17: 24. gorski tek - napoved

Foto: Valentin Čufer

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti