Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmišljajo tudi o e-žigu

Gorenjski glas - Suzana P. Kovačič: Vpisne knjige v planinskih kočah so pomemben vir informacij ...

... v primeru izginotja planincev v hribih, vpisi in žigi pa imajo tudi več simbolnih pomenov, z žigi planinci dokazujejo opravljeno slovensko planinsko pot. Planinska zveza Slovenije razmišlja tudi o e-žigu.

Kranj – Za vpisne knjige in žige v planinskih kočah skrbi planinsko društvo, ki upravlja posamezno kočo, za vpisne knjige na vrhovih pa planinsko društvo, ki ureja in vzdržuje planinsko pot do vrha. Če na vrh pripelje več poti, ki jih vzdržujejo markacisti različnih planinskih društev, je dogovorjeno, kdo skrbi za vrh in ima torej tudi skrb za vpisno knjigo in žig. Kaj pa v primeru, da nekdo opravlja slovensko planinsko pot in se mu zgodi, da na neki točki žiga v Dnevnik s slovenske planinske poti ne more dodati, ker je žig čisto suh? Pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) priporočajo, da planinci s seboj nosijo blazinico, ki jim bo zagotovo omogočila žigosanje planinskega dnevnika. Če žiga planinec ne more odtisniti, lahko kot dokazilo služijo fotografija ali priče funkcionarjev iz planinskega društva. O upravičenosti trditve odloča Komisija za planinske poti PZS.

Kot pa so še poudarili v PZS, so vpisne knjige zelo pomemben vir informacij v primeru izginotja planincev v hribih, saj gorski reševalci in drugi, ki pomagajo v primeru nesreče, na terenu najprej pregledajo vpisne knjige, ki pokažejo zanesljivo sled planinca, in listke s sporočili, ki naj bi jih planinci pustili na vidnem mestu v avtomobilu. Te predstavljajo sledi, ki lahko pomagajo rešiti življenje, zato je zelo pomembno, da se obiskovalci gora vpisujejo v knjige.

O tem, kako se v PZS prilagajajo novodobnim elektronskim napravam, kot bi bili lahko e-žigi, pa pojasnjujejo: »Trenutno PZS ni potrdila še nobene aplikacije za mobilne naprave, ki bi omogočala zbiranje e-žigov po obhodnicah in na tej podlagi tudi pridobitev spominskega znaka za prehojeno obhodnico, smo pa glede tega v razgovorih z več potencialnimi izvajalci, da bi pridobili prvo tovrstno aplikacijo. PZS je v preteklosti sicer že sodelovala z Zavarovalnico Triglav pri vzpostavitvi aplikacije Gorski vodnik, poleg tega so od julija planinski zemljevidi PZS na voljo za pametne telefone prek mobilne aplikacije Locus Map

  28.08.2017 11:35

Vodnikov dom na Velem polju je imel v začetku avgusta že več kot 1500 vpisov v vpisno knjigo, kar je več kot v enakem obdobju lani. / Foto: Gorazd Kavčič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti