Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od »mežnarije«

Novi tednik Celje:  ... do priljubljene planinske postojanke - 50 let Dragovega doma na Homu 

Dragov dom na Homu praznuje 50 let
Ob jubileju na ogled razstava

ŽALEC - Hom je postal priljubljena planinska postojanka, ki tako pozimi kot poleti privablja številne ljubitelje pohodništva. Kulturno društvo Svoboda Griže je ob tej priložnosti v tamkajšnjem kulturnem domu pripravilo razstavo, na kateri so na ogled različni arhivski dokumenti, vpisne knjige, članki, fotografije, legende in likovna dela, ki so nastala na likovni delavnici konec aprila na Homu.

Planinsko društvo Zabukovica je planinsko postojanko uredilo v stari propadajoči »mežnariji«, ki jo je leta 1965 odkupilo od preboldske župnije, medtem ko mu je zemljišče okrog nje podaril Karel Petek - Mežnarjev. Darilna pogodba je še danes ohranjena in je v teh dneh poleg ostalega dokumentarnega gradiva na ogled na razstavi v Grižah. Člani društva so opravili ogromno prostovoljnih ur. Po temeljiti obnovi jim je dom, ki so ga poimenovali po takrat naj starejšem in aktivnem planincu Dragu Ocvirku, uspelo odpreti 17. septembra 1967.

Več dozidav

V naslednjih desetletjih so sledile posodobitve in razširitve. V začetku 70. let so najprej pozidali klet in uredili verando, ki so jo čez nekaj let tudi zaprli. Leta 1972 je bilo prav na Homu odprtje Savinjske planinske poti, o čemer pričajo tudi na razstavi predstavljeni dokumenti - vabilo na prvi sestanek, seznam in opravljene ure markacistov pri prvem markiranju celotne poti, seznam prvih podeljenih značk za opravljeno pot ... Končni videz je koča dobila leta 1977, ko so ji prizidali novi del. Prenove in izboljšave so se vrstile vse do danes, pojasnjuje predsednica Kulturnega društva Svoboda Griže Lilijana Ježovnik Jančič, ki je ena najbolj zaslužnih za tokratno razstavo, s katero so pospremili tudi letošnji krajevni praznik Griž, ki ga praznujejo avgusta.

Največ pohodnikov pozimi

Hom je s svojo lego in z razgledom ves čas priljubljena planinska postojanka, na katero vodijo poti z več strani. Še posebej znan je po širokem razgledu. S terase pri domu je namreč razgled na celo Spodnjo Savinjsko dolino in Celje ter okoliško hribovje. Obiskovalci so vedno znova navdušeni nad urejeno okolico doma. Leta 2005 je v akciji Naj planinski dom Novega tednika in Radia Celje osvojil drugo mesto, leta 2013 je prejel priznanje Občine Prebold za najlepše urejeno kočo. Najprej so na koči dežurali prostovoljci planinskega društva, kasneje so za gostinsko ponudbo in urejenost okolice začeli skrbeti oskrbniki. Poseben pečat domu je dal dolgoletni oskrbnik Ivan Pinter, čigar pepel so po njegovi smrti julija lani raztrosili v okolici doma. Zadnji dve leti in pol za okolico in gostinsko ponudbo skrbi Andrej Veligošek, ki opaža, da največ ljudi na Hom zavije v hladni polovici leta. »Poleti se pohodniki odpravljajo v visokogorje, prav tako so na dopustih, zato nas pozimi obiščejo pogosteje.« Dvakrat lemo domači planinci na Hom organizirajo skupinski pohod. Prvi pohod žena je bil že spomladi leta 1988 in pohod krajanov jeseni leta 1981. Letošnji, ki bo 15. oktobra, bo še posebej svečan, saj bodo z njim obeležili tudi 50-letnico doma.

ŠPELA OZIR   
Foto: ANDREJ VELIGOŠEK   

 

  24.08.2017
Od »mežnarije« do priljubljene planinske postojanke

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti