Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 24.08.17

Primorski dnevnik: »Drugače mladi« ne počivajo | Dolomitska skupina Brente

»Drugače mladi« ne počivajo

V soboto se je v Bazovici zbralo kar petnajst članov skupine in z gospodom Vojkom Ražmom preživelo lep dan v bližnjem kraškem okolju. Popeljal jih je po zanimivih poteh, kjer so si ogledali njegovo neutrudno delo - obnovljene stare zidove in pastirske hiške. Najprej so se podali na ogled območja Stefence, kjer so si ogledali zadnji obnovljen zid in tudi hiško, ki jo je posvetil srnjemu vnuku Vanji. Z žarom jim je razkazal in razložil značilnosti zidu, saj je v vseh teh letih, ko raziskuje kamnita dela prednikov, prepoznal vse njihove podrobnosti. Tu ima postavljeno tudi hiško, ki mu služi kot učni pripomoček za prikaz tehnike gradnje suhozidnih hišk, tako značilnih za ves Kras. Vesel je, da se vedno več ljudi, med njimi celo otroci iz vrtcev in šol (tudi italijanskih) zanima za zgodovinsko in kulturno dediščino, ki bi brez njega šla povsem v pozabo. Njegov hobi je prerasel v pravo strast s katero Vojko zidove in hiške vztrajno ohranja za poznejše rodove. Pastirske hiške so bile nekoč postavljene po vseh pašnikih, vanje so se ljudje zatekli pred dežjem in burjo. Do zdaj je iztrgal propadu že kar 32 hišk na bazovskem in banovskem območju in na slovenski strani. In še več, v kamen je vklesal imena območij na katerih stojijo, to so ledinska imena, ki bi bila v sodobnem času hitro pozabljena, zdaj pa so zapisana za vedno. Na banovskih gmajnah so si pohodniki ogledali še preostale hiške, med njimi tudi tisto, ki stoji nad avtocesto. Tu jih je bilo veliko, a so jih podrli med gradnjo nove avtoceste. Vojko je hiško postavil tako, da se jo lepo vidi s ceste in mnoge domačine in turiste nagovarja o značilnosti Krasa. Zgradil jo je v štirinajstih dneh in jo poimenoval Marikina hiška, po banovskem lastniku »Pr’Mariki« in vklesal ledinsko ime kraja - Bežežice. Je ena večjih in pred njo so se udeleženci izleta fotografirali za spomin in Primorski dnevnik. Lepo je bilo spoznavati delček bogate dediščine kraške okolice in prisluhniti zgodbam, ki jih je z navdušenjem delil Vojko Ražem med člani skupine »drugače mladi«. Njegovo zaslugo za ohranjanje arhitekturne tradicije Krasa so prepoznali tudi v Sežani in mu za njegovo poslanstvo skupaj z Borisom Čokom podelili Priznanje Občine Sežana za leto 2016. Hvala, Vojko za bogat dan.

Prisotni so se že dogovorili, da bodo z njim še odšli po poteh pastirskih hišk in to v jesenskem času, ko okrog njih zažari ruj. O vsem tem in še mnogo drugega so premlevali udeleženci v drugem delu izleta, v osmici v Bazovici in ugotavljali, kako pomembno je tudi druženje in iskren pomenek med člani. Zato že zdaj vabijo vse, da se jim pridružijo v petek, 1. 9., ob 10. uri, v Boljuncu, v društveni postojanki hišna številka 44. Za informacije pokličite na tel. št. 040775312 (odgovarja Paolo Rasen). (ml)

Dolomitska skupina Brente

Izkušeni tržaški planinci se bodo podali v soboto, 26. avgusta, na tridnevno turo v eno najlepših dolomitskih skupin, gorsko skupino Brenta. Osredotočili se bodo na osrednji del skupine, ki ga krasijo najlepši in naj sugestivnejši vrhovi. Turo bodo pričeli v kraju Madonna del Campiglio, od koder se bodo povzpeli naprej do koče Valsinella nato pa še do koče Tuckett 2273m. Naslednjega dne se bodo podali najprej na zavarovanopotSentiero Sosat nato pa še na najbolj poznano zavarovano pot Sentiero delte Bocchette, ki nudi najlepše poglede na vrhove osrednjega dela skupine. V ponedeljek bodo zaključili turo in se vrnili v dolino.
Pohodniki se bodo zbrali soboto, 26. avgusta, ob 6. uri v Bazovici pri Kalu, z društvenim kombijem se bodo odpeljali do izhodišča zahtevne ture. Nujna je ustrezna oprema, poleg udobnih gorniških čevljev in primernega oblačila še čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice in čelna svetilka.

 

24.08.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti