Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spala je

Primorske novice - Reka Šav: ... tudi na območju medveda

Dijakinja Blažka Kastelic, ki je letos poleti prehodila slovensko transverzalo, si bo svojo pot med drugim zapomnila tudi po spanju na območju medveda, bližnjem srečanju s kačo in begu pred nevihto.

PRIMORSKA ► 19-letna Blažka Kastelic iz Velike Štange pri Litiji se je na pot v okviru projekta Waldorfske šole v Ljubljani odpravila 21. julija iz Maribora, na cilj v Ankaran pa je prispela minuli petek, 18. avgusta. Po telefonu jo je usmerjal Uroš Feldin, ki je transverzalo prehodil že devetkrat, pri vzponih na bolj zahtevne gore pa jo je spremljal alpinist Franci Intihar. Del poti je prehodila s prijatelji in sestro.

Spala je večinoma v kočah, nekaj noči pa je preživela tudi na prostem. Ene od njih se bo spominjala še dolgo. Na poti od Škocjanskih jam proti Artvižam jo je spremljala sestra, ki jo je bolelo stopalo. Po 45 minutah hoje sta zagledali lovsko opazovalnico in se odločili, da bo to njuno prenočišče. Tedaj pa je Blažko po telefonu poklical Feldin in ji povedal, da sta na območju medveda ... Pod vtisom te “zanimive” informacije sta prizorišče naslednji dan zapustili že zgodaj zjutraj, o vtisih, kako je spati na območju medveda, pa je Blažka povedala, da “nisi ravno sproščen.” Medveda nista srečali, je pa Blažka doživela bližnje srečanje s kačo. Hodila je s hitrim tempom in naenkrat se je 20 centimetrov pred njo pojavila kača. “Obe sva obstali kot kamen. Potem se je kača obrnila,” je opisala razplet.

Z vremenom je imela srečo, a nekega dne ju je s prijateljem pod Veliko Špičko ujela nevihta. Ničesar nista videla, niti oznak, do koče sta prišla s pomočjo logičnega sklepanja. “15 sekund zatem, ko sva prišla v kočo, je začela padati toča,” je povedala Blažka in dodala, da je bila hoja v nevihti kot da bi ji nekdo v roke zabadal injekcije. Včasih jo je bilo na poti tudi strah - ko je zgrešila katero od oznak v visokogorju in se je pred njo pokazal prepad. Sicer pa se namerava mlada planinka, ki na poti ni dobila niti enega žulja, še velikokrat podati v gore.    REKA ŠAV

  22.08.2017
Spala je tudi na območju medveda

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti