Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kako izbrati spalno vrečo

četrtek, 31. avgust 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 1455

Kibubazin: Debela ali tanka? Puhasta ali sintetična? Pravokotna ali v obliki mumije?

Na kar nekaj stvari morate biti pozorni, kadar kupujete spalno vrečo.

Za tiste, ki na to še nikoli niste pomislili, naj pojasnimo, kako spalne vreče sploh delujejo. Zmotno je prepričanje, da nas grejejo kar same od sebe. Spalke samo ulovijo in ob našem telesu zadržujejo žep zraka, ki ga greje naša lastna toplota.
 

Pravokotnik ali mumija?

Zato je pri vsaki izbiri spalne vreče prvi razmislek o njeni obliki. Pravokotne spalne vreče so prostornejše in udobnejše. Ker pa so težje, se uporabljajo predvsem pri šotorjenju z avtomobilom, saj so težje, imajo pa še dodatno pomanjkljivost: ker se v njih oblikuje večji zračni žep, se v njih počasneje segrejemo kot v tistih, ki so namenjene prenašanju v nahrbtniku. Slednje so seveda lažje, a tudi manjše in ožje. Zaradi varčevanja s težo so največkrat v obliki t. i. mumije, kar pomeni, da se ožijo proti nogam. Okoli glave pa imajo kapuco, ki jo lahko zategnete z vrvico in preprečite uhajanje toplote skozi glavo - če vam vaš običajni spalni položaj to omogoča …

Pri nekaterih spalnih vrečah lahko izberete velikost. Zavoljo udobja je ob tem bolje vzeti kak centimeter več kot manj. Toda pazite: če vam je zadeva zelo predolga, boste zaradi večjega zračnega žepa imeli težave z ogrevanjem nog.

Ključna vprašanja pri izbiri

Ko odkljukate obliko - te dileme ponavadi niti ni, saj so skoraj vse specializirane pohodniške spalne vreče mumijaste -, se morate pri izbiri nove spalke vprašati, v kakšnih temperaturnih pogojih jo boste uporabljali, potem pa, ali je pomembno, koliko prostora zavzame zložena spalna vreča in koliko ste sploh pripravljeni odšteti zanjo.

Temperatura

Na vsaki spalni vreči je navedena temperaturna lestvica, kar po domače pomeni najnižjo temperaturo, pri kateri bo povprečnemu prenočevalcu v dolgem perilu in na spalni podlogi še toplo. Pozorni bodite na temperaturo "comfort", pri kateri naj vas ne bi zeblo in oz. naj se ne bi zbujali zaradi mraza. (Temperatura, navedena pod "extreme", pomeni tisto, pri kateri boste v tej spalni vreči še preživeli, ne bo pa vam ravno prijetno.) Glede na to se spalne vreče ločijo na tri- (hladnejše) in štirisezonske (toplejše). Seveda so navedena temperaturna območja zgolj približne ocene, končno udobje je pač odvisno od vsakega posameznika. Nekateri priporočajo spalko, primerno za nekoliko nižje temperature od tistih, ki jih zares pričakujete, češ da je lažje spati z nekoliko odprto pretoplo spalno vrečo kot se ogreti v prehladni. Če pa vam je pomembna tudi teža, kupite spalko, primerno za temperature, kakršne pričakujete. V mrazu si še vedno lahko dodatno pomagate z notranjo spalno vrečo.

Mimogrede, menda ženske v večini primerov potrebujejo malo toplejše spalne vreče.

Polnilo

Izbira polnila spalne vreče je povezana s težo, ceno in odpornostjo na vlago. Če spalko kupujete za maroške puščave, se odločite drugače kot za treking po monsunski Indiji. Zelo na splošno lahko rečemo, da so sintetične spalne vreče cenejše, zavzamejo več prostora in so odpornejše na vlago. Puhaste spalne vreče pa so manj prostorne in lažje, a občutljivejše na vlago in ponavadi vsaj dvakrat dražje kot sintetične v istem temperaturnem razponu. Možne so tudi kombinacije obeh materialov - včasih se mešata skozi celotno spalno vrečo, včasih pa je sintetika spodaj in puh na vrhu.

Sintetika

Polnilo iz poliestra se hitro suši in izolira tudi, če je mokro, manj zameri grobo ravnanje in ne povzroča alergij. Cenejše je in primernejše za vlažne pogoje (torej za monsunsko Indijo), ima pa tudi slabosti: glede na težo je malo hladnejše, slabše se stisne in vsakokrat, ko ga stisnete, izgubi nekaj zmožnosti za ohranjanje toplote.

Puh

Za ekstremne temperature izberite spalno vrečo s puhastim polnilom, saj je odličen izolator. Je lahek, mehek, diha, pa še lahko ga je stisniti. Odličen je v mrzlih, suhih pogojih (torej v maroških puščavah) ali takrat, kadar sta pomembna predvsem nizka teža in prostornina. Če potrebujete spalko samo za poletno kampiranje na hrvaški obali, si prihranite strošek in se zadovoljite s sintetičnim polnilom. Je pa vprašljivo, ali je puh dražji tudi na dolgi rok, saj bolje ohranja svoje izolativne lastnosti in vam lahko dlje časa uspešno služi.

Včasih je bil kralj polnil gosji puh, zdaj pa njegovo mesto kot stranski produkt živilske industrije prevzemajo račke. Če imate ob tem etične pomisleke, se raje odločite za sintetiko, čeprav nekateri proizvajalci zagotavljajo, da uporabljajo samo puh ptičev, s katerimi so humano ravnali od farme do tovarne.

V zares mokrih pogojih puh odmislite, saj se takrat klavrno spremeni v zoprno, mokro gmoto, ki ima preveč dela sama s sabo, da bi lahko še skrbela za vašo toploto. Danes je večina puhastih polnil sicer hidrofobno obdelana, kar pa še ne pomeni, da se ne zmočijo, če padejo v vodo ali če nanje močno dežuje.

Zadrge

Pri potepanjih v dvoje je nadvse dobrodošlo združevanje dveh spalnih vreč v eno, primerno za dvojno ležišče. Bolj kot se stiskate, topleje vam bo … Načeloma je takšno dodatno gretje mogoče pri katerih koli dveh spalkah, če ima ena levo, druga pa desno zadrgo, če so zobci obeh zadrg enako veliki in če sta zadrgi približno enako dolgi. Ob tem namignimo, da morate v spalni vreči spati čim bolj slečeni, in to tudi, če ste v njej sami ... Oblačila namreč preprečujejo, da bi topli zrak prišel do vašega telesa.

Dodatne plasti

Pri spanju na prostem, brez šotora, je katero koli spalno vrečo pametno kombinirati z bivak vrečo, ki preprečuje, da bi se spalka zmočila. Razmislite tudi o notranji spalni vreči iz svile ali bombaža. Ta spalko ohranja čisto, kar pomeni, da ji daljša življenjsko dobo - spalke je dobro čim redkeje prati, pa še to je najpametneje zaupati čistilnici. Poleg tega notranja spalna vreča doda tudi k vašemu občutku toplote. Če je res toplo, lahko prenočite tudi samo v njej, v ekološko osveščenih planinskih kočah (ali res umazanih hotelih) pa uspešno nadomešča posteljnino.

Prenašanje, shranjevanje in drugi dodatki

Nekatere spalke imajo všite žepke za malenkosti, npr. čelno svetilko, a verjamemo, da vas samo to ne bo prepričalo v nakup.

Omenimo še vrečke za prenašanje in shranjevanje. To nikakor ni eno in isto in pri nekaterih proizvajalcih morate to kupiti posebej. Najuporabnejše vrečke za prenašanje so take, v katere spalko udobno stlačite, nato pa jo z dodatnimi trakovi močno zategnete, da stisnete prostornino. Ko spalko shranjujete doma, pa naj čim bolj diha. Če je že ne morete obesiti na čisto, zračno podstrešje, pa jo vsaj spravite v veliko, prostorno bombažno vrečo.

eXTReMe Tracker