Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodba dveh alpinistov

Del obvezne plezalne opreme gorskega reševalca, ki jo ima s seboj na vsaki reševalni odpravi v gore.  Foto: Klemen KorenjakSiolNET: ... – gorskega reševalca in njegovega avtomobila
Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

To je zgodba o dveh alpinistih. Gorskem reševalcu, ki visoko v gorah rešuje življenja, in njegovem avtomobilu, ki si prav tako lasti odlične plezalne sposobnosti in reševalca pelje v surovo okolje, kar najbližje ponesrečencu.
V gorah sta ključna zbranost ter varno in zanesljivo gibanje, kar velja tako za turiste, reševalce kot tudi njihov službeni avtomobil
.

Kdor ni dovolj izkušen, se lahko v gorah napačno odloči
Slovenske gore so priljubljena izletniška točka. Predvsem poleti vanje zaide veliko število turistov. Kdor vstopi vanje, se poda v surov svet, ki skriva številne nevarnosti. Obiskovalci, ki prihajajo iz goratih držav, so takega okolja navajeni.
V objem gora pa se odpravi tudi marsikdo, ki prihaja iz nižinskih dežel. Takega okolja zato mnogi obiskovalci niso vajeni, tam se ne znajo dovolj varno gibati.

»Samo brez panike, ključna je osredotočenost in varnost
Toda ti kraji, več tisoč metrov nad morjem in kilometre stran od velikih mest, so tudi nevarni. Vsak neprevidni korak lahko pripelje do nesreče in osebne stiske. Zgodi se v sekundi. Tako kot temni oblaki prekrijejo čudovito dolino in skrijejo tople sončne žarke, tako tudi obiskovalca teh krajev premagajo skale.
»Samo brez panike in hitenja. Pri vsakem klicu na pomoč je ključna osredotočenost na našo nalogo in skupno varnost,« poudarja gorski reševalec Klemen Belhar. Je eden mnogih reševalcev, ki lahko vsak trenutek dobijo predirljiv telefonski klic na pomoč.
Pri sebi doma imajo vedno pripravljene najbolj nujne stvari za reševanje. Poleg nekaj specifične reševalne opreme ne manjkajo niti čelada, pas, oponke, kladivo, kline in razna varovala. To nepogrešljivo plezalno opremo imajo reševalci vedno s seboj.

Fotografije - Kako se v gorah s svojim znanjem dopolnjujeta gorski reševalec in njegov avtomobil

Vsi reševalci tudi precej plezajo, predvsem pa se morajo znati v gorah gibati varno
Za varno reševanje v gorah so pomembne izkušnje. Le z njimi se lahko vsak dovolj varno giblje. Reševalci so pogosti obiskovalci hribov in gora, marsikdo med njimi je tudi zelo izkušen plezalec. Vrhunsko plezalno znanje sicer ni predpogoj gorskega reševalca, poudarja Belhar.
Reševalec se mora namreč predvsem znati varno gibati in predvidevati okoliščine. V gorah je treba pogosto sprejemati pomembne odločitve. Kdor nima dovolj izkušenj, se pogosto odloči tudi narobe.

Avtomobil kot gorski plezalec in nepogrešljiv element reševanja
Poleg plezalnega in gorskega znanja reševalca pa med nepogrešljivo opremo plezalca sodi tudi njegov avtomobil. Tako kot mora biti na neutrjenih poteh zanesljiv, samozavesten in varen gorski reševalec, velja tudi za avtomobil. Ta mora v kritičnih trenutkih nuditi vso podporo, zanesljivost in biti reševalcu v ključno pomoč za hiter dostop do ponesrečencev.
»Zelo nam je pomembno, da kar najhitreje pridemo kar najvišje. Ponesrečenci so pacienti. Če bi morali peš od izhodišča, bi bili prepočasni. Zato uporabljamo terenska vozila. Avtomobil, ki pride daleč, ta nam dobro služi. Avtomobil je del naše opreme, postaja tudi vse bolj standardni del opreme. To nam omogoča prevoz večjega števila reševalcev čim višje,« pravi Belhar, ki je po gorskih cestah opravil že na tisoče kilometrov z robustno dacio duster.

»Več kot jo uporabljam, bolj mi je všeč. Pri naših nalogah nas še ni pustila na cedilu,« nadaljuje in izpostavlja naslednje ključne prednosti dusterja v službi gorskega reševalca:

- Robustna, zanesljiva in kakovostna izdelava avtomobila
- Dovolj preprosta mehanika za delovanje v surovem okolju
- Kratki previsi in kratka medosna razdalja pomagata pri vožnji na razgibanem terenu
- Zanesljiv štirikolesni pogon
- Kratka prva prestava, ki nadomešča klasični reduktor
- Dizelski motor z navorom, ki je kos največjim obremenitvam

»Kdo drug bo reševalec, če ne mi, ljubitelji gora in plezalci …«
Usoda obiskovalca se v hribih hitro spreminja. Tako kot oblaki v nekaj trenutkih zakrijejo sončno nebo in veter naznani nevarnost, tako lahko tudi manj izkušen hribolazec zaide v težave. Predani in sočutni gorski reševalci so mu vedno pripravljeni pomagati. So odlično usposobljeni tako iz vidika svojega znanja kot tudi opreme, med katero so ustrezen avtomobil med ključne elemente.
»Kdo drug bo reševalec, če ne mi, oziroma če ne jaz. To me je pripeljalo med reševalci. Ljudje, ki plezamo in smo večkrat v hribih, smo za gibanje v tem okolju tudi bolje usposobljeni. Če tega taki ljudje ne bi počeli, bi reševalcev zmanjkalo. Večino reševalcev deli etična zavest, da je to enostavno treba početi. Ljudje v hribih bi bili izgubljeni,« poudarja Belhar.
Tako hitro kot sonce spet prepodi oblake, tako v gorah spet zmaga tudi sla po življenju. Stisko in nevarnost preženejo človeško sočutje, požrtvovalnost in nesebična predanost. Ko gre sonce za obzorje, se ponesrečenec in reševalec vrneta v dolino. Tja k svojim najbližjim. Do ljudi, ki jih imata najraje in ki ju želita tisti večer preprosto le še enkrat več objeti.

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija
Video: Gregor Pavšič, Miha Goršič; foto: Klemen Korenjak

 21.08.2017 08:20
Zgodba dveh alpinistov – gorskega reševalca in njegovega avtomobila

Video: SiolNET > 



Dacia duster nudi priklopljiv štirikolesni motor in zmogljiv motor, zaradi kratkih previsov in medosne razdalje pa je na neutrjenem terenu zelo konkurenčen. 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti