Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Garnbretova zgodba zase

Večer, Šport: Težavnostno plezanje, EP v balvanih. 18-letna Korošica je v dveh dneh osvojila kar štiri medalje 

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na sklepni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Münchnu. V skupnem seštevku svetovnega pokala balvanih je kot najboljša Slovenka sezono na drugem mestu. V Münchnu je potekalo tudi evropsko prvenstvo, na katerem je osvojila zlato kolajno v kombinaciji in srebrno v balvanih.
S finalno tekmo svetovnega pokala se je končalo letošnje tekmovanje v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju. V olimpijskem parku je Garnbretova z zmago sklenila ta del sezone, v kateri je na šestih tekmah, katerih se je udeležila, dosegla tri zmage, enkrat pa je bila druga.
Finalni nastopi za svetovni pokal so bili hkrati še evropsko prvenstvo v tej disciplini, na katerem je Garnbretova osvojila srebro. Boljša je bila le Srbkinja Staša Gejo, ki je po izenačenem finalu slavila po dvoboju v superfinalu.
Če jo je od naslova evropske prvakinje v balvanih ločil slabše izpeljani skok v superfinalnem balvanu, pa je Garnbretova naslov evropske prvakinje osvojila v kombinaciji, ko je bila najboljša v seštevku treh disciplin težavnosti, balvanov in hitrosti, v katerih so se športne plezalke in športni plezalci merili na letošnjih dveh evropskih prvenstvih julija v italijanskem Campitellu in ob koncu tedna v Münchnu. Zmaga v kombinaciji je pomembna, saj bo ta disciplina na sporedu olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.
V finalu sklepne tekme svetovnega pokala je edina preplezala do vrha tri balvanske smeri: "Po superfinalu za evropsko prvenstvo sem se v hotelu odpočila, sprostila in se pripravila na finale svetovnega pokala, kjer sem uživala že ob ogledu balvanov. Prvega sem splezala v drugem poskusu, za drugega, ki ga ni splezala nobena druga tekmovalka, sem potrebovala malo več časa, da sem ugotovila, kako se ga lotiti. V tretjem sem poskušala vse mogoče, a ni nobena varianta delovala. Za zadnji balvan pa sem vedela, da ga moram splezati, če hočem zmagati. Bila sem pod pritiskom, nervozna, malo sem se tresla, a končno sem ga splezala in se v hipu zavedela, da sem zmagala. Tudi občinstvo je bilo neverjetno, glasno, res sem navdušena nad Münchnom."
"Kdo bi verjel, da bi lahko v Münchnu dosegla štiri medalje. Zelo sem presenetila samo sebe. Moj cilj za to balvansko sezono so bile stopničke v svetovnem pokalu. Nisem si mislila, da bom druga v skupnem seštevku. Seveda ostaja še cilj zmaga v skupnem seštevku v balvanskem plezanju, kar bom poskusila doseči naslednje leto ali katero pozneje," se je že na naslednjo sezono ozrla 18-letna Korošica, ki se je v enem večeru ob koncu münchenske super sobote kar štirikrat povzpela na oder za zmagovalke, dvakrat pa so njeno čast zaigrali slovensko himno.
Anže Peharc je na evropskem prvenstvu osvojil bron v balvanih.V razvrstitvi tekme svetovnega pokala je osvojil osmo mesto. Mina Markovič je bero slovenskih dosežkov na letošnjih prvenstvih stare celine začela v Campitellu s srebrom v težavnosti, v Münchnu pa je nastope končala že v kvalifikacijah. Katja Kadič je osvojila 11. mesto, Julija Kruder je bila 18., Jernej Kruder je pristal na 29. mestu, v razvrstitvi evropskega prvenstva pa je bil četrti. Kadičeva je v razvrstitvi evropskega prvenstva osvojila osmo mesto, Kruderjeva pa je bila 17.
Slovenski športni plezalci so na letošnjih dveh evropskih prvenstvih osvojili štiri kolajne, kar je največ v zadnjih devetih letih, edino leta 2008 na evropskem prvenstvu v Parizu so bili uspešnejši petimi medaljami.
Medtem ko se je sezona svetovnega pokala v balvanih s sobotnim finalom končala, pa se bo sezona svetovnega pokala v težavnosti nadaljevala že konec tedna v italijanskem Arcu. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag in 300 točk Janja Garnbret. (šr)


Večer, 22.08.2017: Janja Garnbret: "Prehitro se mi vse to dogaja"

V velenjski gimnaziji 40-odstotno prisotna, v športnem plezanju 100-odstotna šampionka.

Janja: "Gimnazija mi omogoča, da manjkam brez opravičil in da lahko prestavljam spraševanja in teste."

Morda bo kdo dejal, da v športnem plezanju ni velike konkurence, in bo podcenil rezultate. A številke ne lažejo: letošnjega evropskega prvenstva v balvanskem plezanju v Münchnu se je udeležilo rekordnih 176 tekmovalcev iz 32 držav. Med vsemi temi je Janja Garnbret osvojila srebrno mesto, kar ji je prineslo še naslov evropske prvakinje v kombinaciji. Ob tem je na istem prizorišču komaj 18-letna Korošica zmagala še na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v tej sezoni in za četrto odličje poskrbela še s končnim drugim mestom v skupnem seštevku te discipline.

Janja, s štirimi odličji ste najbrž vsaj dosegli, če že ne presegli cilje pred odhodom v München?
"Želela sem si stopničk tako na evropskem prvenstvu kot v svetovnem pokalu. Moja želja je bila, da bi postala evropska prvakinja v balvanih. Ne zgodi se prav pogosto, da bi bil še superfinale dveh tekmovalk, kar mislim, da se je zgodilo drugič v zgodovini. Vesela sem drugega mesta. Nisem razočarana, ker sem se potem vrnila in zmagala v finalu tekme svetovnega pokala in tako pokazala, česa sem bila sposobna."

V superfinalu ste se pomerili s Stašo Gejo, v Sloveniji živečo Srbkinjo in vašo klubsko kolegico, ki jo tudi trenira vaš selektor Gorazd Hren. Kako nehvaležen je tak spopad?
"Ko sem izvedela, da sem v superfinalu, je najprej sledil šok: 'Kaj je zdaj to? Kako je to mogoče, da sva dve Evropejki izenačeni?' Bilo mi je super, ker sva prijateljici, po drugi strani pa je bilo vse skupaj tudi malo čudno, prav iz tega razloga. Je pa bilo vseeno zabavno."

Letos ste na EP-jih prej pričakovali medaljo v težavnostnem kot v balvanskem plezanju, a zgodilo se je prav nasprotno. Kako to?
"Leta prej sem se res bolj počutila kot težavnostna plezalka, lani in letos pa so mi balvani postala še ljubši kot težavnost. V njih uživam. Res pa je, da je težko tekmovalno usklajevati obe disciplini. V balvanskem plezanju se je sezona končala že z Münchnom, tiste, ki tekmujejo samo v težavnosti, so sezono začele nekoliko kasneje, jaz pa moram biti celo leto na visoki tekmovalni ravni, optimalno pripravljena. To je res težko, a v tem zelo uživam."

Beri 20 slovenskih medalj z EP-jev ste dodali že tri. S tem ste že prehiteli Martino Čufar z eno in Majo Vidmar z dvema, do štirih medalj Natalije Gros ali sedmih Mine Markovič pa bo potrebno še kakšno EP. Kako je pri 18 letih že presegati dosežke svojih vzornic?
"Neverjetno. Vse to se mi kar prehitro dogaja. A vedno sem delala za to, da bom nekoč imela tudi medaljo z evropskih prvenstev."

Glede na to, da bo športno plezanje v Tokiu 2020 olimpijska disciplina, že čutite pritisk slovenske javnosti, da ste kandidatka za zlato medaljo?
"Ta pritisk sem bolj občutila takrat, ko se je začelo govoriti, da bo kombinacija v športnem plezanju postala olimpijska disciplina. Zdaj sem to nekako dala na stran in pozabila, saj sem zelo zaposlena s svetovnim pokalom. Ta medijski pritisk je zelo težek, a moram nanj pozabiti in uživati."

Kako kot dijakinja Gimnazije Velenje uspete usklajevati šolske obveznosti z vsemi temi športnimi dolžnostmi in uspehi?

"V šoli imam morda le 40-odstotno prisotnost (smeh). Ob tekmovanjih je težko usklajevati še šolo, zato sem res hvaležna gimnaziji. Ta mi omogoča, da manjkam brez opravičil in da lahko prestavljam spraševanja in teste."

Zoran Mijatovič

Fotografija (Rober Balen):
Janja Garnbret z medaljami

 

Vecer.si 21.08.2017
Garnbretova zgodba zase

20 kolajn so slovenski plezalci doslej zbrali na evropskih prvenstvih


 

 Vecer.si 22.08.2017
Janja Garnbret: "Prehitro se mi vse to dogaja."
 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti