Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Val Masino 2017

PZS - Nejc Pozvek: Poročilo tabora za perspektivne alpiniste

V soboto, 22. julija, smo se, po jutranjem zboru v Ljubljani, napotili na zahod, v gore nad dolino Masino, natančneje v Val di Mello, kjer smo se do večera vsi zbrali v kampu Ground Jack.

Zaradi solidne vremenske napovedi smo se hitro organizirali in pripravili na vzpone prihodnjega dne. V nedeljo smo se tako zarana odpeljali visoko v dolino Predarossa in, temperaturam primerno, izbrali plezanje blizu triglavske višine. Tri naveze so se podale v stolpe Corni Bruciati (SZ stena), dve navezi pa sta zmogli po dve smeri v zahodni steni Punte Antonio Boscaci.
Do večera smo se vsi vrnili v bazo, kjer se nam je pridružila še Tjaša Jelovčan.

V ponedeljek smo v relativno slabem vremenu zmogli le do balvanov v okolici kampa - ti so poskrbeli za dobro voljo in krepitev timskega duha. Že za torek je bila napoved boljša; po prehodu fronte se je občutno ohladilo in v mrzlem jutru smo izbrali pretežno sončne stene nad Val di Mellom. Na vrsti so bile lažje in težje klasike, ki so v popoldanskih (snežnih) plohah malce pridobile na resnosti in nas zaposlile za večji del dneva. Sredo smo tako večinoma namenili počitku, redki so pogledali med balvane, zagnana naveza Gerbec - Šparovec pa je v popoldanskem rahlem deževju odrinila skozi dolino Zocca do koče Allievi Bonacossa.

Višek vremena se je nakazoval za četrtek in petek, ki smo ju maksimalno izkoristili. Že omenjena naveza Gerbec - Šparovec je prvi dan v Punti Allevi preplezala klasiko Gervasutti in ji dodala še eno krajšo smer, drugi dan pa je oblegala poči v Pizzo Torrone Occidentale. Vsi ostali smo v četrtkovem jutru odšli iz Bagni di Masina na kočo Gianetti, od tam pa naskakovali stene okoli Piz Badila (Punta Torelli, Avancorpo del Porcellizzo, Dente della Vecchia). Drugo jutro smo zarana vstopili v izbrane cilje v SV in JZ steni Piz Badila in se do večera vsi vrnili dolino.

Ker je sobota obetala še lepo dopoldne, so ga taborniki v treh trojnih navezah dodobra izkoristili - znova v krajših, južnih stenah nad kampom. Sobotni večer je, kot je to že v navadi, minil v znamenju palačink in proslavljanja uspešnih tur, v nedeljo pa smo se (nekateri mimo številnih balvanskih problemov) do poznega popoldneva vsi napotili proti domu.
Nejc Pozvek   

Udeleženci so doživeli ...

Peter Hrovat: »Najboljša stvar na taborih za perspektivne alpiniste je spoznavanje novosti: novih ljudi, soplezalcev, plezalnih področij, kamnin, tehnik plezanja ... Teden v Vall di Mellu in okoliških dolinah je bi res prijeten že zaradi okolja samega, svoje pa je dodala tudi super družba ostalih udeležencev in vodij tabora, eden od vrhuncev pa je bil gotovo zadnji večer ob palačinkah. Hvala Nejcu in Andreju za vodstvo ter pomoč pri izbiri ciljev v tem raznolikem plezalnem območju.«

Nejc Turnšek: »Moj prvi tabor in prvo srečanje z granitom. Nad obojim sem navdušen. Udeležba na taboru mi je dodala plezalsko širino, nekaj lepih smeri, čudovite razglede in kupico fajn ljudi. Hvala vodjema za nasvete in PZS za podporo.«

Matic Košir: »Končno je bilo vreme tako, da se ni bilo za pritoževat. Mogoče mi je malo žal poizkusa v Badilu, a glede na to, da višje malo smeri manjka, je mogoče dobro, da sva zgrešila vstop. Imam pa motivacijo da grem kmalu spet tja.«

Klemen Gerbec: »Tabor je bil, kot vedno, super, poln motivacije in zagona, Val di Mello je zelo lepa dolina, ki ponuja še lepše plezanje. V granitu sem plezal prvič in bil nad tovrstno plezarijo navdušen. Hvala vsem skupaj za nepozaben teden.«

Borut Demšar: »Odlično zastavljen in izpeljan tabor. Idilično področje, lepe smeri, pa super druščina. Plac vreden ponovnega obiska.«

Tjaša Jelovčan: »Spet je za nami super tabor. Odlična nova lokacija nam je postregla z zanimivim plezanjem, malo smo mogoče pogrešali poči, a prav kmalu vzljubili tudi granitne plate. Eni bolj, drugi manj. Dolina res ponuja vse: visoke hribe, nižje, lažje dostopne stene, plezališča in bolderje. Hribovske smeri so se izkazale za dokaj resne, a sem v navezi z Nejcem in Andrejem lahko samo uživala in se čudila njuni spretnosti in občutku za granit. Dnevi počitka pa so bili zaradi odlične družbe soudeležencev popolnoma nemoteči, polni norih idej in smeha. Tudi vreme je držalo z nami. Tradicionalni palačinka party pa je iz leta v leto boljši.«

Neli Penič: »Super teden - dobra družba, lepo vreme, fantastična skala. Možnosti obračanja na vročih platah v dolini Mello, kot tudi prijetno hlajenje v višjih hribih. Vsekakor te Masino spremeni v platoljuba in uri na mnogo načinov. Ob slabšem vremenu pa z bolderji poskrbi za malo rekreacije. Imeli smo se dobro. Thumbs up za tabor!«

Andraž Šparovec: »Zanimiva lokacija in dobra družba sta bila odlična kombinacija za nabiranje mojih prvih večjih izkušenj v kopnem granitu. Ker je tudi vreme sodelovalo, smo v času tabora lahko preplezali od malih balvanov do tri tisočakov in s tem izkoristili celotno ponudbo doline. Drugačen stil plezanje me je navdušil, od poči do plat, z ali brez, zato se zagotovo v dolino še vrnem.«

... vodji pa ocenila.
Letošnji tabor je bil zaznamovan z menjavo generacije. Zaradi odprav in aktivnosti znotraj ekipe SMAR smo bili priča novim obrazom, taborniški veterani so bili v manjšini. Odlična priložnost za novince na sceni, ki so jo več kot izkoristili. Večina se je (sploh poleti) prvič srečala z granitnimi stenami, plezanjem poči in plat, ki zahtevajo postopno prilagajanje in nedvomno pomenijo bistven odmik od znanega poplezavanja v južnoalpskem apnencu in dolomitu. Namenoma smo izbrali lokacijo, ki predstavlja relativno udoben stik z novostmi, hkrati pa ponuja širok nabor možnosti: od plezanja v resnem, alpskem okolju na nadmorski višini nad 3000 metrov, strmih sten z vsemogočimi strukturami nad dolino Mello, do plezališč in balvanov ob slabših pogojih v gorah.

Na papirju pretežno manj izkušeni alpinisti (in pripravniki) so pokazali veliko mero zagnanosti in resno pristopali k turam. Pokazali so obvladovanje vseh elementov za uspešno izvedbo ture in suverenost ter preudarnost pri plezanju in odločitvah. Le želimo si lahko, da v prihodnjih letih še nadgradijo svojo aktivnost, tako pri svojih turah kot na taborih. Nedavno minuli je z vseh vidikov dosegel svoj namen. 

09.08.2017
Poročilo tabora za perspektivne alpiniste – Val Masino 2017
PZS: Fotogalerija

Tabora so se udeležili: Maja Jereb, Matic Košir, Tjaša Jelovčan, Klemen Gerbec, Neli Penič, Peter Hrovat, Nejc Turnšek, Andraž Šparovec, Borut Demšar ter vodji Andrej Grmovšek in Nejc Pozvek.

(Pre)plezane smeri
Pojasnilo k ocenam smeri: kljub pretežno uporabljeni francoski lestvici ocenjevanja, gre praktično pri vseh smereh za tradicionalen način varovanja, ki zahteva sprotno nameščanje varoval (predvsem metuljev in zatičev), v ploščah (in ponekod na sidriščih) pa so v smereh nameščeni svedrovci.

Nedelja, 23. julija
Penič - Hrovat: Punta Antonio Boscaci, Opinioni di una serpe (5c, 240 m)
Penič - Hrovat: Punta Antonio Boscaci, Macroglossum stellatarium (6a, 215 m)
Jereb - Turnšek: Punta Antonio Boscaci, Opinioni di una serpe (5c, 240 m)
Jereb - Turnšek: Punta Antonio Boscaci, Macroglossum stellatarium (6a, 215 m)
Gerbec - Demšar: Corni Bruciati, La mela rossa, var. (VI+/V, 270 m)
Grmovšek - Košir: Corni Bruciati, Le porte del cos, var. (VIII/V-VI, 270 m)
Grmovšek - Košir: Placche cascata Vicima, L'aqua e vicima (6b+, 190 m)
Pozvek - Šparovec: Corni Bruciati, Una gelata precoce - var.  (VII/VI, 270 m)

Ponedeljek, 24. julija
Balvaniranje in počitek v Val di Mello.

Torek, 25. julija
Košir - Demšar: Mello: povezava smeri Prezipio degli astereoidi, Condanatti al movimento + Oceano irrazionale (6c+, A0 (2 m), 580 m)
Jereb - Turnšek: Mello: Dimore degli Dei, Il risveglio di Kundalini (6a+, 400 m)
Hrovat - Gerbec: Mello: povezava smeri Il Risveglio di Kundalini (VII-, 400 m) + Luna Nascente (VII, 350 m)
Penič - Šparovec: Mello: povezava smeri L`assolio (5c, 100 m) + Colibri (6a, 175 m)
Jelovčan - Grmovšek - Pozvek: Mello: Mont Qualido, Magic line (7b+, 700 m)

Sreda, 26. julija
Balvaniranje in počitek v Val di Mello, naveza Gerbec - Šparovec popoldne na kočo Allievi Bonacossa.

Četrtek, 27. julija
Gerbec - Šparovec: Punta Allievi, Gervasutti 5c/R2/IV, 600 m + Decadente 6a/R2+/III, 280 m
Penič - Jereb: Punta Torelli, Mauri - Fiorelli, 5c, 400m
Košir - Demšar: Avancorpo del Porcellizzo, Kosterlitz - Bolero, 6a, 130 m
Hrovat - Turnšek: Dente della vecchia, Milhzahn, VI, 200m in Polident, VI, 200 m
Grmovšek - Jelovčan -Pozvek: Motto - Ongaro 1, 7a+, 130 m in Motto - Ongaro 2, 7a AO, 130 m

Petek, 28. julija
Gerbec - Šparovec: Pizzo Torrone Occidentale, Melonimaspes Crack, 5c/R2/III, 300 m
Penič - Turnšek: Piz Badile, Toto Riina, 5c+, 400 m
Hrovat - Jereb: Piz Badile, Stella Reticca, VI, 500m
Grmovšek - Jelovčan -Pozvek: Piz Badile, Via degli Inglesi, VIII+/IX-/V-VII, 650 m
Košir - Demšar: poskus v SV steni Piz Badila; po vrnitvi osvojita vrh Piz Cengala (3367 m) po Normalni smeri (III)

Sobota, 29. julija
Gerbec - Šparovec - Hrovat: Mello: Sperone della magia, povezava smeri Magic lina (5b/c/RS2/I, 75 m) + La sfera di cristallo (6a/R2/II, 135 m)
Penič - Turnšek - Jereb: Mello: povezava smeri Stomaco Peloso (5a, 60 m) + L`alba del nirvana (5c, 135 m)
Jelovčan - Košir - Demšar: Mello: Tempio dell eden, kombinacija smeri Stomaco peloso-Alba del nirvana-Morti viventi (6b+, 150 m)

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti