Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

24. gorski tek

...08.2017
24. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst (Baška grapa)
Najstarejši gorski tek v Sloveniji: Pravila 
Info: Tomaž Štenkler: 041 468 469 - [email protected]

              GRS Tolmin | Občina Tolmin
Primorski pokal gorskih tekov 


G-L, 07.09.2016Gorski tek Ivana Anderleta
G-L, 08.09.2015: Slaba vremenska napoved (22. gorski tek)
G-L, 09.09.2014: 21. gorski tek (... na Črno prst)

 

ponedeljek, 28. avgust 2017, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1132

Pobrdo: ... Ivana Anderleta na Črno prst (Baška grapa)
Za nov rekord proge razpisana nagrada 300 EUR 

Na koledar Primorskih gorskih tekov 2017 je za soboto 2. september v organizaciji PD Podbrdo, GRS Tolmin in Občine Tolmin vpisan 24. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst.

Na 6,3 km dolgo progo, ki se neprestano vzpenja, se bodo ljubitelji te discipline podali ob 9. uri iz središča Podbrda. Pomerili se bodo v enajstih kategorijah, člani GRS pa še v dveh dodatnih. Rekord proge nosi letnico 2006, postavil ga je Peter Lamovec (00:47:46). Ob 60. obletnici delovanja PD Podbrdo razpisuje nagrado 300 EUR tekaču, ki ga bo premagal.
Zaključna prireditev bo ob 13.00 na športnem igrišču v Podbrdu. Najboljši bodo prejeli medalje in pokale, vsi pa spominske nagrade, topel obrok in pijačo.

Zanimivo je, da tek NI tudi štiriindvajseti po vrsti. Prvi je bil namreč na predlog predsednika PD Podbrdo Ivana Anderleta izpeljan že 9. avgusta 1970. Udeležili so se ga le trije pogumneži. Dogodek je bil uradno označen kot neetičen, tako da je bil naslednji šele 2. septembra 1995 na pobudo Ivana Čuferja. Pomerili naj bi se le slovenski gorski reševalci, a v zadnjem hipu so povabili k sodelovanju vse ljubitelje te discipline. A šele ob 40-letnici prvega teka je bilo potrjeno, da se je gorski tek rodil v Podbrdu (PV 2010/12/.pdf) in da so Marko Dakskobler, Ivan Čufer in Peter Čufer pionirji gorskega teka v Sloveniji.

Vse tri še vedno srečujemo polne načrtov, namenjenih gorski reševalni službi, planinarjenju, teku, pohodom, teku na smučeh, turnemu smučanju, kolesarjenju, potovanjem, …Predvsem pa vseskozi soustvarjajo podobo enega najlepših gorskih tekov v Sloveniji. »Nadaljujem zaradi tradicije, ker sem bil pač že tolikokrat zraven …« pravi Peter, ki ima v nogah vseh triindvajset. Vsako leto ima rezervirano zaporedno številko teka.
»Črna prst je raj za gorske tekače,« je zapisal Ivan Čufer. Tako zatrjujejo tudi mnogi tekmovalci. Ne samo zaradi divjega, neizprosnega sveta nad dolinskim dnom, ki izziva in spodbuja k preizkušanju njihovih najboljših moči. Tudi zaradi številnih vztrajnih domačinov, ki podarjajo svoj prosti čas pripravi proge, ob njej spodbujajo tekače in se na cilju z njimi veselijo rezultatov.

5. PUŠELJC GORSKIH TEKOV 2017

Organizatorji štirih gorskih tekov so se v letu 2013 odločili, da svoje zveste udeležence presenetijo s pušeljcem gorskih tekov. V časih, ki sodelovanju niso bili naklonjeni, so dejali: "Fantje stopmo skp in za naše tekače pripravimo presenečenje!" In tako so tudi naredili.
Za vse, ki se bodo udeležili vseh štirih tekov, so tudi letos pripravili lepo praktično nagrado. Podelili jo bodo vsem, ki bodo na 24. gorskem teku Ivana Anderleta iz Podbrda na Črno prst izpolnili predpisan pogoj, to je udeležba na vseh štirih tekih: Blegoš (Poljanska dolina), Ratitovec (Selška dolina), GM4O (Baška grapa) in Črno prst (Baška grapa).

Oznake: gorskiTek
eXTReMe Tracker