Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Via Dogna

AO Litija: ... v Montažu  Peters v TGM

Pred mnogimi leti smo sedeli pred kočo Bruner ob tabornem ognju (Bele vode - plezalni tabor AAO ) in Tine je pripovedoval, kako je pred kratkim splezal smer "Dunja" in prespal na čudovitem mestu sredi stene z imenom "Belvedere".
Že takrat sem to smer uvrstil na svoj seznam...čeprav takrat še vedel nisem za dolino Dogna... (bil sem še pripravnik za alpinista in bilo je leta 1977)

Pa sem v petek (28. 7.) nagovoril svakiča, naprosil najini ženi za logistično podporo in sva šla. Štart je seveda iz doline Dogna, najlažji sestop pa na planino Pecol - seveda pa mora nekdo z avtom naokrog ...

Sedaj pa še nekaj o smeri: višina stene 1400 m, ni težko I do III - orientacijsko pa bolj zahtevno ... plezala 6 ur in dobri 2 uri sestopa - skupaj 1800 m vzpona in 1300 m sestopa.
Smer pa je res uživaška ... in mesto z imenom "Belvedere" je čudovita razgledna točka sredi zahodne stene Montaža.

Turo sva zaključila v koči Brazza na planini Pecol in se dodatno odžejala pri Aljažu.

Lp Finta


AO Litija 25.07.2017 - Darko Juhant: Peters v TGM

V soboto, 22. julija, sva z Jožetom Vozljem - Joem plezala smer Peters - Deye v Turnu Gamsove matere, plezala sva 5,5 ur do Božjih polic, smer je visoka 520 metrov in ocenjena s V+, A1.
Smer plezanju daje velikanska zajeda, ki se vleče čez spodnji del stene. V prvem raztežaju naju je čakala rahlo mokra plošča, ki je bila kar zahtevna, če bi bila suha pa bi bila verjetno zelo lepa (Tine Mihelič piše: Ne vstopaj v mokrem!), no nadaljevanje smer pa je ponudilo zelo lepo plezanje v odlični skali, ki spominja na Dolomite in tudi naklonina stene je podobna ... Kmalu sva priplezala pod najtežje mesto smeri: velik previs, kjer je šlo navzgor le s pomočjo klinov.
Nadaljevanje je predstavljalo najlepši raztežaj v smeri polenoma navpična plošča z minimalnimi oprimki in super skalo, da sva hitro pozabila vlačenje preko klinov v prejšnjem raztežaju ... Tudi v nadaljevanju je bila strma in lepa plezarija do nekega stolpiča, kjer sva se razvezala in do Božjih polic nadaljevala peš.
Sestopila sva po SV grapi Viša, ki nudi hiter in relativno udoben sestop.

  02.08.2017

 

 

 
 

 

 

 

 

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti