Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Most

Delo - Milan Ilić: ... z veličastno gorsko kuliso

Odprli najdaljši viseči most na svetu v čudovitem okolju švicarskih Alp

Tisti, ki se ne bojijo višine, lahko od sobote prehodijo brezno med dvema alpskima pobočjema nedaleč od Zermatta, in sicer po visečem mostu, dolgem 494 metrov.

Most, ki so ga poimenovali po Charlesu Kuonenu, zdaj velja za najdaljši viseči most za pešce za svetu. Z njim so skrajšali in polepšali planinsko pot Europaweg (Evropska pot). Ta povezuje Grächen in Zermatt, mesti v kantonu Valais, obdani z najvišjimi švicarskimi vrhovi. Mnogi so prepričani, da je dvodnevna Evropska pot najlepša planinska pot na svetu. Med drugim si je z nje mogoče ogledati legendarno švicarsko goro Matterhorn.

Razgled na Bernske Alpe

Planinsko pot so odprli pred dvema desetletjema, leta 1997. Vodi od Grächna čez Gasenried do Grata in nato proti jugu visoko nad dolino Mattertal in naprej proti območju nad vasjo Randa. Tam na 2265 metrih nadmorske višine stoji Europahütte (Evropska koča). Nato se pot nadaljuje čez novi viseči most Charlesa Kuonena, ki je na najvišji točki 85 metrov nad tlemi, proti Täschalpu. Konča se v Zermattu, znanem švicarskem zimskem športnem središču pod Matterhornom. Tisti, ki se odpravijo po Evropski poti v nasprotni smeri, lahko nenehno občudujejo mogočne Bernske Alpe.

Most čez Grabungufer skrajša to planinsko pot za najmanj dve uri. Viseči most Charlesa Kuonena pa ni prvi, ki so ga tu postavili. Prvega, zgrajenega leta 2010, so morali zapreti kmalu po odprtju zaradi padajočega kamenja. Novi ima rešetkast pod, tako da pod nogami vidimo prepad, zato je marsikoga strah, ko hodi po njem.

Turistični delavci, s katerimi smo se pogovarjali v Zermattu, pravijo, da hoja po njem ni za ljudi, ki se bojijo višine. Tisti pa, ki radi gledajo naokoli, lahko občudujejo veličastno alpsko okolje z znanimi gorskimi vrhovi. Poleg 4478 metrov visokega Matterhorna vidimo še višji Weisshorn (4505 metrov) in tudi Dom, s 4545 metri najvišjo goro, ki je vsa na švicarskem ozemlju.

Poslovnež Kuonen

Viseči most je financiralo več občin ob Evropski poti in številni sponzorji. Poimenovali so ga Charlesu Kuonenu, poslovnežu, ki je velikodušno denarno podprl projekt gradnje in bil njegov glavni sponzor. Kuonen, lastnik družinske vinarne in psiholog, je na odprtju povedal, da »mostovi združujejo ljudi, ki so bili pred tem ločeni oziroma so se lahko srečevali samo tako, da so prehodili poti, ki vodijo naokoli«. Dodal je, da se je hotel s sponzorstvom zahvaliti za uspešno življenje, poklicni uspeh in svojo povezanost s čudovito dolino Mattertal in njenimi prebivalci.

Most je samo v dveh mesecih in pol zgradilo švicarsko podjetje Swissrope/Lauber AG, ki je do zdaj viseče mostove gradilo v Švici in drugih državah. Nosilna žica je debela 53 milimetrov, skupno tehta osem ton. Zaradi novega, patentiranega protivibracijskega sistema se most skorajda ne trese in ne niha, ko hodimo po njem.
Milan Ilić  

  02.08.2017
Most z veličastno gorsko kuliso




Europahütte (2265 m); vir: splet

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti