Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na današnji dan

Gorenjski glas, 04.08.2017

ponedeljek, 31. julij 2017, ob 14:28, Uredništvo G-L, ogledov: 1186

31. julija 1977 - pred 40 leti torej, je bila dograjena in svečano odprta Kranjska koča na Ledinah.

Kranjsko PD pod vodstvom predsednika in pobudnika postavitve Kranjske koče ter drugih aktivnosti na območju Ledin Franca Ekarja jo je gradilo dobri dve leti.
Zaradi odličnih poletnih snežnih razmer je nastal poletni smučarski center na Skutinem ledeniku na katerem so po zaslugi Janeza Štera postavili smučarsko žičnico in s pomočjo Franja Krejačiča s Krvavca pripeljali teptalni stroj.
Na Skutinem ledeniku so potekali prvi ledinski treningi takratnih najboljših slovenskih smučarjev: Križaja, Strela, Benedika, Franka …
Tovorno žičnico, ki je brezhibno prepeljala  ves gradbeni material in nato je služila za oskrbovanje koče ter prevoz smučarske opreme, je s sodelavci postavil Lovro Rutar.

Kranjska koča je praktično prva slovenska postojanke v tem okolišu, kajti Češko kočo so zgradili Čehi, Cojzovo na Kokrskem sedlu in Frischaufovo kočo na Okrešlju nemško-avstrijski Alpen Verein, Frischaufovo pod Kokrskim sedlom pa Turisten klub sekcija iz Železne Kaple.
Ob tem projektu je bil izdan tudi plezalni vodnik Ravenska Kočna, obnovljene so bile dostopne poti; pod vodstvom Rudija Lanca je bila nadelana prva slovenska pot na Koroško Babo.
Za smučanje na Skutinem ledeniku se je skozi štiri desetletja odločalo veliko smučarskih klubov, na ledeniku so imeli ledeniške planinske šole ...

Iz kronike PD Kranj 
povzel Franc Ekar 

eXTReMe Tracker