Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Devet dni kolesarjenja

Večer, Koroška - Jan Küzma: Black Hole bike fest: Devet dni kolesarjenja po koroških poteh

Festival gorskega kolesarstva otvorili s tekmo najmlajših XC Leše za slovenski pokal v cross coutryju.
Kolesarski festival Black Hole Bike Fest vsako leto na koroško privabi več tekmovalcev in rekreativnih kolesarjev iz Slovenije in tujine, ki se zavedajo, da Koroška in Mežiška dolina postajata eni izmed najbolj atraktivnih lokacij za gorske kolesarje v Sloveniji. Black Hole Bike Fest so otvorili mladi kolesarski upi. Na Lešah so se starostne kategorije fantov in deklet od U7 pa do U17 pomerile v tekmi cross country slovenskega pokala. Domače občinstvo je najbolj razveselil uspeh domačina, Prevaljčana Tea Pečnika, aktualnega državnega prvaka med mlajšimi mladinci, ki se je s prvim mestom v kategoriji U17 še nekoliko približal tudi skupni zmagi v slovenskem pokalu, kjer je trenutno, 3 dirke pred koncem, vodilni.
"Mislim, da sem s to zmago še potrdil svojo zmago na državnem prvenstvu prejšnjega tedna. Naslednja tekma je evropsko prvenstvo, kjer bi rad popravil vtis iz prejšnje sezone in se kakšen dan pripeljav med deset najboljših v Evropi," pove Teo, ki je velik up koroškega in tudi slovenskega gorskega kolesarstva.
V kategoriji U7 je bil med dečki najboljši Lan Rupnik, med deklicami pa Neža Utranker. V kategoriji U9 sta slavila Tajda Šoštarko in Maks Majnik, pri U11 pa Jurij Zupanič in Eva Terpin. Med dečki, mlajšimi od 13 let, je bil najboljši Žan Pahor, med deklicami pa Hana Krajcer Žagar. Jure Rus in Nuša Moroz sta slavila v kategoriji U15, pri U17 pa kot rečeno Teo Pečnik ter Ana Janežič. V odprti kategoriji sta bila najboljša Matevž Govekar in Vita Movrin. Jutri, 23., tekmovalce in rekreativce čaka še maraton v Črni na Koroškem, ki je osrednji dogodek kolesarskega dogajanja ta vikend.
Organizator Black Hole Bike Festa, Damjan Kačič - Kalči, je na festival, ki iz leta v leto raste, zelo ponosen, saj je vanj v zadnjih letih vložil veliko truda in energije. Festival na Koroško privabi mnoge kolesarske turiste tako iz Slovenije, kot tudi tujine, ki tukaj preživijo tudi ves teden: "Pogoje imamo na Koroškem idealne. Sam sem prekolesaril že mnogo tras po Sloveniji in Evropi in lahko povem, da imamo na Koroškem izredne danosti, ki jih moramo izkoristiti tudi v smislu turizma. Sicer naš festival ni izrecno turističen, a vseeno naši obiskovalci prihajajo za cel teden oziroma več dni," pove Kalči. Nekatere ekipe na Koroško prihajajo že pred festivalom in čas tukaj izkoristijo za priprave. Kapacitete po Koroškem so menda skoraj zapolnjene, nekaj tekmovalcev in ekip čas festivala preživi kar v avtodomih. Za udeležence so pripravili tudi vsakodnevne vodene ture in ostale aktivnosti, primerne tako za rekreativce kot tudi bolj zahtevne kolesarje.
Dogajanje bo celoten teden potekalo po različnih lokacijah Mežiške doline, pa tudi lučaj čez slovensko-avstrijsko mejo v Pliberku. Več o posameznih dogodkih najdete na spletni strani Black Hole Bike festa.

Tekst in foto: Jan Küzma

Fotografije:
(1, 3) Black hole bike fest ne privabi le tekmovalcev, temveč tudi rekreativce in turiste, ki na festivalu prebijejo tudi ves teden.
(2) Dr. Matic Tasič, župan Občine Prevalje, in Teo Pečnik, zmagovalec tekme v kategoriji U17 in aktualni državni prvak v cross coutryju.

 

Vecer.si 22. in 24.07.2017
Black Hole bike fest: Devet dni kolesarjenja po koroških poteh

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti