Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V nogavicah

Slovenske novice - Boštjan Fon: ...  ... na Planiki gledal zvezde

Pohod, ki je nastal zaradi manjše plače, bo tudi letos septembra. Ostal je brez reportaže, saj je tri dni in dve noči visel v steni.

LJUBLJANA – Plezal je po vsem svetu, a pravijo, da je bil Ante Mahkota povsod z mislijo pri previsni Sfingi, večstometrski previsni steni v Triglavu. Drugi teden v avgustu 1966 je takrat tridesetletni novinar in fotograf, hkrati vrhunski alpinist, ostal brez snovi za reportažo, saj je čez vikend tri dni in dve noči visel v zadnji skrivnosti Triglavske stene. »To je pomenilo, da bo prvega plača za četrtino manjša. In sem praskal, kaj storiti na hitro in učinkovito,« se je spominjal Ante: »Spomnil sem se, da je minulo leto švicarski župnik peljal sto žensk na štiritisočak Monte Roso. Nič posebno zahtevnega, saj gorska železnica pripelje pod sam vrh. Ampak o njem so pisali vsi. In sem si izmislil Sto žensk na Triglavu.« Nič posebno zahtevnega, saj gorska železnica pripelje pod sam vrh. Ampak o njem so pisali vsi. In sem si izmislil Sto žensk na Triglavu.«

Na dan pohoda je lilo, kaj lilo, scalo je. Antejevi prijatelji, gorski vodniki in gorski reševalci, ki jih je poimenoval za črednike, so stotnijo usmerili proti domu Planika. Zaradi slabega vremena so obstali v drugi najvišje ležeči koči na Slovenskem. »Komaj sem zadremal, me je prebudila skrb, kakšno bo vreme. Odprl sem okno. Zvezde! Nisem mogel verjeti in sem kar v nogavicah odštorkljal pred bajto. Rahla zmrzal in zvezd nebroj za luč.« Naša prva stotnija je bila v zgodnjem dopoldnevu na vrhu. Potem pa krst. Jozva Govekar je bil rabelj, ki je vsaki z zvito plezalno vrvjo pritegnil eno čez rit. Skupinska, gasilska fotografija z Aljaževim stolpom za ozadje.
Tudi v novem tisočletju je enako. Do doma Planika se gre v vsakem, še tako krmežljavem vremenu! Na vrh se pristopi, če so razmere ugodne in varnost zagotovljena. Tudi spominska, skupinska fotografija se pritisne ob Aljaževem stolpu, pa krst, pošteno čez zadnjo plat tem, ki so prvič doživele vrh, se opravi. Za tednikom TT je pohod prevzel ITD, za njim Teleks, leto dni so ga imeli v rokah pri dnevniku Delo, od leta 1991 ga pestujemo, negujemo in posodabljamo skupaj s člani Gorske reševalne zveze Slovenije v redakciji najbolj branega dnevnika pod Triglavom. Tako je Sto žensk na Triglavu vsako jesen. Tudi letos!

Vabljene!

Z drugimi izžrebanimi pohodnicami se boste v četrtek, 7. septembra 2017, v popoldanskih urah zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, do tja vas izpred železniške postaje Lesce-Bled pripeljejo posebni avtobusi. Spoznale se boste z organizatorji in spremljevalno ekipo pohoda ob predavanju o varni hoji v gore. Naslednja dva dneva se boste sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah, vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami pa bo vzpon v petek, 8. septembra, na najvišjo točko Slovenije, seveda ob primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 9. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 3. avgusta pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Tako kot vedno bodo več kot polovico primaknile Slovenske novice, za stotaka bo vaših stroškov.

 

22.07.2017 16:42
FOTO: V nogavicah na Planiki gledal zvezde

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti