Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Suhi izvir potoka Bistrica

Živahni potok izvira višje v gozdni grapi na predelu pod Luknjo, toda kot pravi izvir označujemo oba slapova, ki nekako nižje privreta iz pobočja Lisca ...Janez Pikon: Sušno obdobje dovoli pristop pod pečino do brezna, kjer močan in hladnejši zrak močno opozori na vodni izvir.

Suhi izvir potoka Bistrica

Živahni potok izvira višje v gozdni grapi na predelu pod Luknjo, toda kot pravi izvir označujemo oba slapova, ki nekako nižje privreta iz pobočja Lisca. Prehod nad večjim slapom Bistrice v sušnih obdobjih dovoli pristop višje nad jezom do izvira pod pečino in brezna, kjer močan izvir s strugo potoka privre iz temnih globočin v pobočju Lisca in grape pod planino Osredki. Sušno obdobje dovoli pristop pod pečino do brezna, kjer močan in hladnejši zrak močno opozori na vodni izvir. Močno bučanje večjega slapu Bistrice je slišati že od daleč, ta pada preko širokega jezu, ki je bil izdelan za potrebe takratne elektrarne.

Video: Suhi izvir potoka Bistrica, 20. julij 2017

Večji slap lažje dosežemo preko kovinskega mostu, katerega investitor je Občina Bohinj v letu izdelave 1995, oba mostiča smo zgradili domačini: Stanko Hodnik, Franci Jensterle, tudi sam sem sodeloval pri izdelavi kovinskih mostov, zgrajena tudi z namenom lažjega prehoda preko divje struge potoka Bistrica, ki ga sestavljata močna slapova z malim in velikim slapom Bistrice in se južno pod Dobravo ob Bohinjski Bistrici izteka v Savo Bohinjko.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:
Suhi izvir potoka Bistrica

Struga nad slapomMočno bučanje večjega slapu Bistrice je slišati že od daleč, ta pada preko širokega jezu, ki je bil izdelan za potrebe takratne elektrarne ... Izvir Bistrice, 619 mSušno obdobje dovoli pristop pod pečino do brezna, kjer močan in hladnejši zrak močno opozori na vodni izvir ...
Ob izviru BistricePrehod nad večjim slapom Bistrice v sušnih obdobjih dovoli pristop višje nad jezom do izvira pod pečino in brezna ... Veliki Slap BistriceŽivahni potok izvira višje v gozdni grapi na predelu pod Luknjo, toda kot pravi izvir označujemo oba slapova, ki nekako nižje privreta iz pobočja Lisca ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti