Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Peruja

Janez Toni: Pošiljam poročilo nedavnega dogajana na odpravi ob 40-letnici alpinističnega odseka Rašica v Peru in tudi mešane odprave PAK + AO Celje Matica.

Pošiljam poročilo nedavnega dogajana na odpravi ob 40-letnici alpinističnega odseka Rašica v Peru in tudi mešane odprave PAK + AO Celje Matica.

Prve dni smo preživeli ob aklimatizacijskih aktivnostih (bežanje s kolesom pred lokalnimi psi, uživanje v toplicah, športno plezanje). Predvsem smo bili osupli nad požganim zavetiščem pri plezališču Hatun Machay. Resnic je mnogo, v ozadju pa je bil spor med opremljevalcem plezališča in zavetišča ter lokalno skupnostjo.
Pridružila sta se nam še preostala člana odprave.

Počasnejša aklimatizacija se je izkazala za pravilno, saj nismo imeli težav z višino. Ob nastopu hribovskih aktivnosti smo se razdelili v dve skupini.
Prva je osvojila dva vrhova - malo manj poznam vrh Yannapacha (5.460 m, PD+) in popularni Pisco (5.720 m, PD).
Druga pa si je zaželela malo divjine in nedaleč stran od trum turistov, ki si ogledujejo ledenik Pasto Ruri, v samoti osvojila skriti biser, vrh po imenu Huarapasca (5.450 m, do 55°). Vrh je med brskanjem po spletu naključno našla ena izmed dveh predstavnic lepšega spola, sicer pa dosti informacij o tem vrhu ni.

Sedaj smo vsi v Huarazu, kjer počivamo in planiramo za naprej.
Za nadaljnje informacije in še kakšno fotografijo več pa obiščite ao.rasica.org

Tu so tudi člani odprave PAK in AO Celje Matica. Peter in Mitja sta ekspresno hitro osvojila Urus in Tocllaraju, Andreju in Albinu pa je uspela prosta ponovitev v enem dnevu klasični smeri v steni El Esfinge (6c+, 750 m).

Lep pozdrav od vseh domovino!
Janez Toni


 

13.07.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti