Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Nova sezona, nove medalje?

Janja Garnbret - 10Večer, Šport - Zoran Mijatovič: Mina Marković in Janja Garnbret bosta v soboto branili status najboljših Evropejk   

PLEZALCI NA EP - Nova sezona v težavnostnem plezanju, nova priložnost za slovenske medalje. In to za začetek kar na evropskem prvenstvu. V petek in soboto bo italijanski Campitello di Fassa gostil najboljše plezalce, med njimi bo enajst Slovencev. "Rad spremljam nogomet, tako da je bila ta številka ključna," se je najprej pošalil selektor Gorazd Hren, nato z resnejšim tonom dodal: "Odločil sem se na izbornih treningih, kjer je sodelovalo 20 kandidatov. Da bi se peljali s tremi kombiji, ker bi vsem dal priložnost, bi bilo finančno neprimerno."
Janja Garnbret - 10No, če kdo, prav on nima "turistov" v ekipi. Največ bo seveda pričakoval od svetovne prvakinje in aktualne zmagovalke svetovnega pokala Janje Garnbret, prisotna bo tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna zmagovalka svetovnega pokala Mina Markovič. Garnbretova, ki brani srebro, se je v prvi polovici leta posvetila predvsem balvanskemu plezanju, kjer je dosegla tudi prvi zmagi: "Preskok na težavnostno plezanje bo velik izziv. A na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem. V lanski sezoni so me uspehi še dodatno motivirali, to želim prenesti na letošnje tekme. Bo pa težko. Pričakujem, da bo kar očitna razlika med tistimi, ki smo do zdaj tekmovali tudi v balvanih, in tistimi, ki se pripravljajo izključno na tekme v težavnosti."

Če uživaš, je vse mogoče
Med slednje sodi denimo Mina Markovič. Ptujčanka, ki si lasti kar šest medalj z evropskih prvenstev, je svojo prvo prejela že pred devetimi leti. "Ja, minilo je že kar nekaj časa. Težko je vseskozi ohranjati stik s svetovnim vrhom. Treba je slediti trendom, stili plezanja se menjavajo, nivo je vedno višji," priznava 29-letnica, ki so jo v minuli sezoni že obhajale misli o koncu kariere. A tudi po zaslugi "specializacije", da se zadnja leta posveča le težavnostnemu plezanju, je še vedno ena glavnih kandidatk za kolajne.
V moški konkurenci bo tak kandidat zmagovalec svetovnega pokala Domen Škofic, ki se na evropskih prvenstvih še ni dokopal do finala. A sezona se zanj ni začela najbolje: "Prve mesece sem se predvsem posvečal saniranju poškodbe, zato priprave niso potekale prav dobro. Forma ni tako vrhunska kot lani. Verjamem sicer, da se lahko prebijem do finala. Če bom tam užival, pa bo vse mogoče." Na prizorišču v dolini Fassa se je reprezentanca pred dnevi že ustavila na dveh treningih, Škoficu pa je prizorišče izredno všeč: "Vrhunsko je! Eno boljših, kar sem jih videl."

Nezanimivi slovenskim televizijam
V Italiji bo plezalce pričakalo tudi novo pravilo, ki bi znalo nekoliko vplivati na končni rezultat. Čas plezanja se bo skrajšal z osmih na šest minut. "Na treningih smo skrajšani čas plezanja že uvedli in se nanj privajali. Na tekmah pa pričakujem, da bodo postavitve postale malo bolj intenzivne," napoveduje selektor Gorazd Hren, ki o ciljih oziroma morebitnih medaljah ne želi govoriti: "Tekmovalcev ne bi rad obremenjeval s pričakovanji."
Vsekakor pa je imel previsoka pričakovanja tisti, ki je upal, da si bo lahko slovenske boje za medalje ogledal na kateri od slovenskih televizij. Pa čeprav se šport v zadnji desetih letih hitro razvija – še leta 2007 je na EP sodelovalo 18 reprezentanc, tokrat jih bo 28. Prenosi tekem bodo le na spletu, morda še na italijanski televiziji Rai Sport. Bodo pa slovenski ljubitelji tega športa na svoj račun spet prišli jeseni, 11. in 12. novembra v Kranju, ko bo na sporedu finale svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tekmovanje, ki vsebuje osem tekem, se bo sicer začelo 7. julija v švicarskem Villarsu.

Zoran Mijatovič


Dnevnik, 28.06.2017

Vecer.si 28.06.2017
Nova sezona, nove medalje?



Delo, 29.06.2017

Slovenske novice, 28.06.2017

EkipaSN, 28.06.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti