Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved

Delo - Mateja Kotnik: ... pokončal ovce na planinski poti - Planincem svetujejo, naj opozarjajo ...

Občine Črna na Koroškem, Mežica in Solčave so zaprosile za izredni odstrel. - Hišam se (še) ni približal.

Črna na Koroškem – Na planinski poti proti domu na Peci je planinec konec tedna naletel na grozljiv prizor; najprej na dve pokončani jagnjeti, nekoliko višje še na pokončano ovco. Sodeč po poškodbah na drobnici je bil brez dvoma na delu medved.

Lastnik črede Alojz Peršak iz Mežice je z visokogorskih pašnikov na priporočilo območne enote Zavoda za gozdove v Slovenj Gradcu čredo takoj umaknil v dolino. Sto petdeset ovac so več ur iskali po gori, saj jih je napad medveda zelo prestrašil in razkropil. Alojz Peršak, po domače Pušnik, se je že drugič ukvarjal z napadom medveda, saj mu je čredo ovac na Peci napadel že pred štirimi leti. Tokrat mu je pokončal deset ovac. »Črede, ki bi se do septembra pasla na več kot sto hektarih izjemno kakovostnih pašnikov na Peci, ne bomo več gnali na goro. To bi storili le v primeru, če bi dovolili, da lovci medveda uplenijo,« pove Peršak.

Zaprosili za izredni odstrel

Črnjanska županja Romana Lesjak je na ministrstvo za okolje in prostor že poslala vlogo za izredni odstrel, enako so storili v občini Mežica pa tudi v Solčavi, kjer domačini trdijo, da se pri njih prav tako zadržuje medved. Na slovenjgraški enoti zavoda za gozdove predvidevajo, da je škodo na Peci povzročil starejši medved, težek kakšnih 150 kilogramov. Gozdarji so na več lokacijah že odvzeli slino in iztrebke zaščitene zveri, da bi analizirali DNK. Medvedi se na Koroškem gibljejo po koridorju od Pohorja, prek Smrekovca do Pece in Olševe, a Peršak, ta je edini koroški ovčerejec, ki vztraja s pašo na Peci, trdi, da je medvedov več, dva, morda celo trije pa so se ustalili v gozdu ob votlini kralja Matjaža na poti na Peco.

Planincem svetujejo, naj opozarjajo nase

Gozdarji in lovci svetujejo planincem, naj na planinski poti proti Peci tu in tam vržejo kakšen kamen, glasneje govorijo in še kako drugače opozarjajo nase, da se bo medved pred ljudmi umaknil. V primeru, da se bo zaradi pomanjkanja hrane približal hišam, bodo takoj ukrepali. Še posebno previdni naj bodo pohodniki, ki s sabo vodijo pse. Nujno naj bodo na povodcih. V Črni na Koroškem so doslej uplenili dva medveda, nazadnje leta 1963, ko je pri pripravi krmišča presenetil lovca Antona Osojnika. Prepariran medved, ki obiskovalce pozdravlja iz vitrine v središču Črne, pa je leta 2002 uplenil domačin, a ne v Črni, temveč na Hrvaškem.

28.06.2017 07:00
Medved pokončal ovce na planinski poti

 


Pri Najevski lipi ni več medu

Manjšega medveda, ki je izpraznil čebelji panj, so pred približno pred tremi tedni opazili tudi na Ludranskem vrhu nad Črno, ki bo v soboto prizorišče 27. vseslovenskega srečanja pod najstarejšo slovensko lipo. A njegov obisk ne sme odvrniti od udeležbe na srečanju, saj bodo organizatorji zaradi slabe vremenske napovedi pri Najevski lipi postavili velik šotor za tisoč ljudi, kjer bodo prvič skupaj sedeli tako politiki kot zbrano ljudstvo. Slavnostna govornica bo varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, če ne štejemo koroških županov in poslanecv, pa je od politikov udeležbo potrdil le predsednik države Borut Pahor.


Delo, 28.06.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti