Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kje pa vas čevelj žuli?

Kibubazin: Upam, da nikjer, žal pa so žulji pojav, s katerim se pri dejavnostih v naravi slej ko prej srečate.

Tule so zlata pravila, kako se jim izogniti, in nekaj nasvetov, kako ublažiti posledice.

Žulji nastajajo zaradi trenja med kožo in nogavico ali čevljem. Pojavljajo se sicer tudi na drugih delih telesa, npr. na dlaneh ali bokih, a v tem prispevku se omejimo na žulje na stopalih.

Udobni čevlji

Ste že videli koga, ki je po hribih hodil v natikačih ali improviziranih čevljih, gojzarji pa so mu bingljali na nahrbtniku? Verjetno so bili razlog za smešno obuvalo prav žulji.

Čevlji vam morajo udobni že takoj, ko jih pomerite. Trdi čevlji se sčasoma sicer nekoliko zmehčajo, toda če so vam neudobni že na začetku, bodo takšni verjetno tudi ostali. Priporočljivo je tudi, da so kakšne pol številke večji od vaše običajne velikosti, saj stopala na vročini zatečejo in čevelj se naenkrat zdi premajhen. Rezervni prostor je pametno imeti predvsem spredaj, okoli prstov. Na nobenem mestu naj torej ne pritiskajo na stopalo.

Če je mogoče, izbiro čevljev prilagodite terenu in vremenskim razmeram. Težki zimski gojzarji so v poletni vročini idealno gojišče za žulje! Nekateri v vseh pogojih zagovarjajo vodotesne, a dihajoče materiale, drugi menijo, da naj bi se čevlji čim bolj zračili. Podobno so deljena mnenja o višini čevljev. Višji čevlji uspešneje preprečujejo vdor umazanije, vedno več ljudem pa bolj ustrezajo nizki pohodniški čevlji. V vsakem primeru naj imajo debel podplat, ki prestreza sunke.

Nove čevlje, še posebej iz usnja, je treba uhoditi na krajših izletih - nikar takoj z njimi na večdnevni treking! Nekateri priporočajo vsaj pet pripravljalnih tur, in to celo za že uhojene čevlje, ki so zimsko sezono preživeli v kleti. Tudi stopala je treba navaditi na večurno hojo. Čim več hodite bosi, da se koža utrdi - no, na čebele in žeblje na vrtu pa le pazite … Nohti na nogah naj bodo kratki in ravno pristriženi. Ne nazadnje se tako tudi nogavice manj uničijo.

Dobre nogavice

Ljudje smo različni, in kar ustreza enemu, ni nujno najbolje tudi za drugega. To se lepo vidi pri nogavicah, ki jih obuvamo za v hribe. Nekdo vse življenje hodi v tankih bombažnih nogavičkah iz Mercatorja, pa nima težav, drugi pa mora nositi specialne in seveda precej dražje pohodniške nogavice, pa ga še vedno kar naprej ožuli.

Dejstvo je, da pri preprečevanju žuljev dobre pohodniške nogavice nedvomno pomagajo - bodisi iz tradicionalnih materialov ali iz novejših pogruntavščin. V splošnem je odsvetovan bombaž, saj se hitro zmoči, potem pa se oprijema kože, ne greje in se dlje suši. Predvsem morajo biti nogavice brez motečih šivov, pomagajo tudi odebelitve na ključnih mestih.

Za razliko od čevljev, ki naj bi bili malenkost večji, vam morajo nogavice biti prav. Pri prevelikih nogavicah odvečno blago povzroča trenje in pretirano potenje, pretesne pa zmanjšujejo obtok in povzročajo otekanje.

Kaj vam ustreza, morate oceniti sami. Če odkrijete odlične nogavice, ki se vam res prilegajo, priporočamo, da si kupite še več več enakih parov. Ob tem je pa treba upoštevati tudi razlike med čevlji. Kot je povedala Taja iz Kibube v ljubljanski Šiški: "Iz izkušenj vem, da moram nekje nositi tanke navadne nogavice, nekje debelejše pohodniške, spet drugje pa tudi dvojne nogavice. Mislim, da ni pravila, da če imaš pa dvojne nogavice, te gotovo ne bo ožulilo."

Suha stopala

"Najhujše žulje v življenju sem dobila na nek aprilski vikend, ko sta se eden za drugim zvrstila dva vroča turna smuka. Od snega se je cedilo, noge so se potile in s sobote na nedeljo se čevlji seveda niso posušili. Drugi dan sem nekako še prismučala skozi Kot, tisto uro pešačenja od studenca do avtomobila pa sem komaj prikrevsala. Ko sem sezula turnosmučarske čevlje, sem videla, da imam oba gležnja okrog in okrog ožuljena do krvi. V ponedeljek zjutraj mi ni preostalo drugega, kot da sem se v službo odpravila v natikačih …" nam je svojo najbolj bolečo izkušnjo zaupala Mojca iz Kibube. Naredite torej vse, kar je mogoče, da vaše noge ostanejo suhe!

Če ni premrzlo, med počitki le sezujte čevlje in prezračite noge. Še bolje je, če jih lahko ohladite v gorskem potoku, bodite pa pozorni, ko se spet obuvate. Stopala naj bodo suha, nogavice gladko nameščene, v čevljih pa naj ne bo kamenčkov ali peska.

Sušenje čevljev in nog je posebej pomembno na trekingih ali večdnevnih izletih, kjer je včasih to lažje reči kot narediti. Že res, da naj bo nahrbtnik čim lažji, a par ali dva rezervnih nogavic le vrzite noter, tako da lahko jutro začnete s suhimi stopali. Lea iz Kibube v ljubljanskem BTC-ju dodaja, da si na koncu takega dneva zmasira stopala in jih namaže s perskindolom ali drugo kremo, kar pomaga pri preprečevanju žuljev.

Na pomoč, žulj!

Ne glede na vse predpriprave se žulji na poti lahko pojavijo. Če že veste, na katerih mestih vam radi vzbrstijo, jih lahko že vnaprej zaščitite z obližem ali plezalskim trakom za prste (tape). Čim začutite, da se razvija žulj, pa se ustavite in ukrepajte!

Pri manjših žuljih lahko ne naredite ničesar in pustite, da narava zaceli stvari po svoje, ali pa mesto, kjer nastaja žulj, očistite in dezinficirate z alkoholom ali dezinfekcijsko kremo. Taja priporoča tudi pohodniške palice: "Če ne drugega, se zamotiš in odmisliš žarišče ožuljenega predela." Če se je večji žulj že napihnil, ob strani preluknjajte mehurček s sterilizirano iglo (šlo bo tudi z varnostno sponko, ki jo je nekoliko lažje prenašati s sabo) in iztisnite vso tekočino, kožo, ki ga prekriva, pa pustite pri miru. Idealno je, da se žulj na zraku posuši in otrdi, ampak ker je sčasoma treba iti naprej, ga prekrijte z obližem ali gazo. Ob vsakem počitku ga preglejte in ga skušajte obdržati čim bolj suhega ter sterilnega, da ne pride do vnetja. Spet doma se lahko odločite za zdravljenje samo s sušenjem, lahko pa si žulj tudi namažete s primernim mazilom.

Pa še alternativa naših babic, o kateri poroča Špela iz celjske Kibube: "Nedavno sem videla in iz veliko ust slišala hvale govejemu loju. Ožuljeno nogo se debelo namaže z lojem, lahko tudi nogavico z notranje strani, nič ne lepimo čez žulje, samo obujemo se in gremo. Med hojo se žuljev sploh ne občuti." Poskusite - in srečno!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Kibuba novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti