Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.06.17

Primorski dnevnik: Vzpon na Amariano | Dolomitska skupina Brente

V zadnjem Času smo v mladinskem odseku Slovenskega planinskega društva Trst spet začeli razmišljati na kako novo pobudo za mlade. Prav zato, smo v nedeljo organizirali pohod za osnovnošolce na Sveti Lenart, vrh nad Samatorco. Po enourni hoji smo prispeli na vrh, kjer smo ob razvalinah nekdanje cerkvice Svetega Lenarta pojedli malico in nam je profesor Peter Suhadolc obrazložil, da so vrh Svetega Lenarta uporabljali kot gradišče že v prazgodovini. Ogledali smo si tudi ostanke obzidja, ki je varovalo gradišče in se nato po drugi strani odpravili spet proti Samatorci, Izleta so se udeležili otroci iz osnovne šole na Katinari in iz Barkovelj, spremljale pa smo jih z nekaterimi starši mladinske voditeljice planinskega društva Trst. Načrtujemo, da bomo v prihodnosti organizirali še kakšen podoben izlet, (jk)

Vzpon na Amariano

Na sotočju med Tolmentom in Belo se nad tolmeško kotlino kot masivna piramida dviguje 1905 m visoka gora Amariana, Rahlo ločena od ostalih vrhov je videti še bolj mogočna. S svojo impozantnostjo privlačuje številne planince.

Tako se je v zgodnjem nedeljskem jutru do vznožja gore, do vasice Amaro, z društvenim kombijem pripeljala tudi skupna SPDT-jevcev. Pridružili so se jim tudi prijatelji iz Ajdovščine. Skupno so nadaljevali pot in se peljali po nekdanji vojaški poti do prelaza Forca di Cristo (1058 m), do izhodišča nedeljske ture.

Najprej so se vzpenjali skozi redek gozd. Prav kmalu pa so prišli na cvetoče travnate strmine, kjer je ob kranjski in brstični liliji izstopala predvsem rumena maslenica. Odprl se tudi razgled na dolino z njenimi zaselki in na široka prodišča Tilmenta ter Bele ob vznožju gore. Pot se je strmo dvigala po travnatem pobočju vse do skalnatega žleba. Tu se začenjajo jeklenice, ki so v pomoč pri vzponu. Kljub napornejšemu vzponu, ki je zahteval od pohodnikov večjo pozornost, pa slednji niso spregledali čudovite alpske flore. Iz skalnih razpok so poganjali raznovrstni kamnokreči, avrikelj, planike, repuš in številne druge vrste. Po izstopu iz zavarovanega žleba je pohodnike čakal še krajši vzpon po grebenski stezi. Na vrhu, kjer stoji kipec Marije, pa je bil trud pohodnikov bogato poplačan. Ob čudovitem vremenu z dobro vidljivostjo se jim je odprl enkraten razgled v vse smeri; preko furlanske nižine vse tja do beneške lagune v eno smer, na drugo pa preko celotnega alpskega loka, od Karnijskih Alp do Julijcev.

Ko so se pohodniki okrepčali, se naužili razgleda in se postavili za obvezno sliko, je na vrh začela prihajati nova, številčnejša skupina pohodnikov. Ne da bi se predhodno dogovorili, so se v tistem trenutku na vrhu Amariane srečali pohodniki vseh treh tržaških planinskih društev: SPDT, CAIXXX ottobre in C Al Alpina delle Giulie. Po izmenjavi pozdravov so se člani SPDT in njihovi prijatelji iz Ajdovščine začeli vračati po prehojeni poti proti izhodiščni točki. Navdušeni nad izredno lepim, čeprav napornim izletom, so se vrnili domov Za uspeh izleta gre zahvala predvsem Maurotu, Walterju pa za varno vožnjo.

Dolomitska skupina Brente

Gorska skupina Brente je prav gotovo ena najlepših dolomitskih skupin. Označujejo jo ostri vršaci, strme stene, vrtoglavi stolpi in stolpiči, globoki kanjoni, edinstvene gorske police in izjemno navdušujoči razgledi.

Tržaški planinci, ki so to območje obiskali že pred nekaj leti, načrtujejo tudi letos, v dneh od 26. do 28. avgusta, tridnevni pohod v ta čudoviti gorski svet. Startali bodo v soboto, 26. avgusta, ob 6. uri in se z osebnimi prevoznimi sredstvi odpeljali proti kraju Madonna di Campiglio in naprej do koče Valsinella. Od tod se bodo povzpeli do koče Tuckett 2273m (700 m vzpona), kjer bodo prenočili. 'Naslednjega dne se bodo podali po zavarovani poti Sentiero Sosat mimo koče Alimonta in po Sentiero delle Bocchette centrali mimo Campanile alto in Campanile basso do koče Pedrotti e Toša 2S02m (8 ur hoje), kjer bodo prenočili. V ponedeljek bodo nadaljevali turo mimo koče Bren- tei (2182 m) do koče Casinei 1826 m in naprej do izhodišča (6 ur hoje). Nakar se bodo vrnili domov.

Tura je zahtevna, primerna za izkušene planince. Nujna ustrezna oprema, poleg udobnih gorniških čevljev in primernega oblačila še čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice in čelna svetilka.

Zaradi rezervacije koč je nujna prijava do sobote, 1. julija 2017. Za morebitne informacije in vpis je na razpolago tel. št. 3452420325 (Mauro).

 

22.06.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti