Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šest dni Bohinja (5)

Srednji svet: Od kod se najlepše vidi na Bohinjsko jezero? Z njegove sončne strani.

Silvestrski Pršivec

 
Iz avta so poskakale kot razigrani otroci in še preden sem si oprtal opremo, so se razkropile po poti proti Vogarju. Pravzaprav proti soncu. Z vodenjem odraslih po gorah nimam veliko izkušenj, z otroki še manj. Otroška čistost se na trenutke kaže tudi v govorjenju drug čez drugega … Pol ure hoje po sončni in udobni gozdni cesti je za nami, ko prvič slišim predlog, naj umirimo tako noge kot misli. Odločen odgovor preberejo na mojem obrazu. Kjer se gozdna cesta prelevi v strmo traktorsko drčo, zaslišim nekaj sočasnih vprašanj: »Je še daleč?« »Kakšne četrt ure.«
 
   
 
V strmini skoraj obstanemo. Čez čas: »Je še daleč?« »Kakšne četrt ure.« »To si rekel že prej!« »Na treh minutah poti smo izgubili četrt ure časa.« Poti ne poznam, vendar slutim, da pridemo kmalu do mesta, od koder se vidi jezero. »Po uri in pol hoje se obrnemo, ne glede na to, do kod pridemo.« Nekaj minut pred iztekom dogovorjenega časa ugledam svetal rob, na katerega je uhojena potka. Pod nami se zasvetijo smreke, zlatorjave trave in posamezni macesni. Spodaj prevladuje modrina Bohinjskega jezera. Uspelo nam je!
 
   
 
Na skromnem obronku z bogatim razgledom se posladkamo s potratno potico. Pripravljeni smo na poslušanje novih poglavij iz knjige, ki jo te dni beremo na glas. Svet pred nami in pod nami je čaroben. Medtem ko jezero spodaj leži v hladu, se naši obrazi kopajo v sijoči svetlobi. Skupina se začne počasi vračati, sam pa smuknem po travah navzdol, za celosten pogled na vodno gladino. Čudovito! Brez teh deklet se mi na zadnji dan leta ne bi dogodilo nekaj tako lepega.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Pršivec, 31. december 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti