Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča

pri reševanju s helikopterjem na avstrijskem Štajerskem.

Trofaiach • Na avstrijskem Štajerskem sta se med dramatičnim reševanjem v nedeljo smrtno ponesrečila 28-letni reševalec policist Thomas Höfer in pohodnica (47).

Pohodnika, mož in žena Dunajčana, sta v Eisenerzer Alpah potrebovala pomoč reševalcev. Ko so gorski reševalci ob 16.45 poskušali dvigniti vse tri s  policijskim helikopterjem, se je zgodila nesreča. Jeklenica* se je odklopila (odtrgala?) od helikopterja in vsi trije so padli na zelo zahteven teren.

Poškodovance rešili ponoči

Sledila je zahtevna reševalna akcija v kateri je po poročanju časopisa Kleine Zeitung, sodelovalo 46 reševalcev. Gorski reševalci s pomočniki ter gorska policija, so namestili varovalne vrvi tako, da so do ponesrečenih lahko spustili zdravnike. Prepaden teren soteske je bil za vse udeležene velik izziv, je povedal vodja reševalcev Andreas Gumpold: „Kljub odličnem sodelovanju vseh reševalcev in skupin ki so bile prisotne, dveh nismo mogli več rešiti".
Zaradi zelo zahtevnih razmer je reševalna akcija trajala do zgodnjih jutranjih ur.

Že sam transport hudo poškodovanega pohodnika do doline je trajal več ur. Ob 23.45 je bil predan posadki reševalnega helikopterja Christophorus 14 in odpeljan v deželno bolnišnico v Gradec (Graz). Trupla obeh preminulih so iz sten potegnili s helikopterjem šele naslednje jutro.

Na poti iz tega kanjona je bilo pričakovati, da pride do nesreče zaradi še vedno zelo težkih vremenskih in topografskih pogojev, kar bo kasneje raziskano s strani strokovnjakov," je povedal Werner Senn, vodja avstrijske letalske enote policije.
Komisija sestavljena iz mednarodnih strokovnjakov bi naj opravila rekonstrukcijo okoliščin.

Thomas Höfer (preminuli policist) ni bil samo gorski policist inšpektor v Niklasdorfu, ampak tudi aktiven član gorske reševalne postaje Tragöß. Da so 28-letniku nevarnosti bile jasne in se jih je zavedal, kaže njegov online portret.
Na vprašanje, kaj je med drugim pomembno, je nekoč odgovoril: "Da bi preživeli lep dan v gorah in se zdrav vrnil v dolino."
Želja po srečni vrnitvi v dolino je tokrat ostala neizpolnjena.

Predsednik se je zahvalil reševalcem

Po tragični nesreči je tudi predsednik Aleksander Van der Bellen spregovoril: "Moje iskreno sožalje družinam policistov in žrtev včerajšnje tragične nesreče na gori Eisenerzer Reichenstein,« je zapisal na Facebooku. In: "Hvala vsem reševalcem, ki v
reševalnih akcijah pogosto izpostavljajo svoje življenje, da bi rešili druge
".

Tri vprašanja za Christopha Preimesbergerja, deželnega vodjo reševalcev.

Dvainpetdeset letni Hallstätter od aprila dalje vodi reševanja na gornjem avstrijskem. Ob informacijah iz dramatične akcije na štajerskem je pretresen.

Gospod Preimesberger, kako kot gorski reševalec gledate na nezgode s smrtnim izidom?
Preimesberger: Vsi, ki smo aktivni v goskih reševalnih službah nas je pretresla ta nesreča. Smo zelo zaskrbljeni. To je nočna mora vsakega gorskega reševalca. To je najslabše kar se lahko zgodi.

Ali se da razložiti, kako je lahko prišlo do tovrstne nezgode?
Ne, tudi za nas je to uganka. Potek in kaj je pripeljalo do nezgode je potrebno takoj raziskati in pomembno je, da se iz tega nekaj naučimo. Reševanje s helikopterjem izgleda enostaven in varen manever, vendar ne smemo nikoli pozabiti, da je tudi tu prisoten riziko. Prepogosto je to rutinsko delo vzeto kot povsem varno. Vendar se vedno lahko kaj pripeti.

Tudi gorski reševalci vedno znova letijo, recimo če gredo na nedostopen teren, če iščejo pogrešane osebe. Ali vas je ob tem strah?
Strah je slab popotnik. So pa tudi situacije, ko letiš v nevarnem vetrovnem vremenu in ti ni povsem vseeno, ko visiš pod helikopterjem par sto metrov nad skalami. Uglavnem, vsi smo veseli, ko se helikoptersko reševanje zaključi srečno. Kar nam pomaga je profesionalnost vseh udeleženih v reševalni akciji. Vsi se redno šolamo in izpopolnjujemo, so tudi predpisana natančna navodila vseh postopkov, ki se jih morajo reševalci držati.

G-L, 06.06.17: Med reševanjem dva umrla


* Bila je vrv, reševali so podvesno, se pravi pripeti na vrvi ostanejo pod helikopterjem ves čas (jih ne dvignejo v plovilo).


Nachrichten.at: Unglück bei Rettung mit Helikopter 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

2 komentarjev na članku "Nesreča"

Franci Savenc,

Mijo K.: Pravkar sem izvedel, da je šlo za vrv, ne za jeklenico. / Oni v obeh primerih pišejo "seil" ....

Reševali so podvesno, se pravi pripeti na vrvi ostanejo pod helijem ves čas - jih ne dvignejo v plovilo.


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti