Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medjov Čevdrc

Zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod nižje pod Čevdrcom je zgradilo podjetje (prepis: Reservoar in vodovod izvršila tvrdka S. Juhasz v Gradcu, leto 1904 - 1905) ... zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...Janez Pikon: Slap se glasno izgublja v temni globeli in hladnem koritu bistrega potoka, kjer je podjetje Ceconi poleg železnice zgradilo tudi vodovod.

Medjov Čevdrc

Globoko brezno sta narava in potok Studenec (Kačji potok) skozi čas izoblikovala v previsne in izbrušene, ter globoke stene. Krhke kamenine in temačne, ter razmočene globeli, temne soteske z divjo strugo je nam redkim domačinom poznani, skrivnostni Medjov Čevdrc z bučnim slapom. Slap se glasno izgublja v temni globeli in hladnem koritu bistrega potoka, kjer je podjetje Ceconi poleg železnice zgradilo tudi vodovod. Naravno hladilno korito naj bi domačini v davni preteklosti uporabljali za shranjevanje divjačine in pokvarljive hrane, vedo povedati starejši domačini, odtod tudi ime Čevdrc. Lesena zapora naj bi bila zgrajena in pritrjena ob slapu, ter dovolj varno ob strugi, kjer je ugodna hlad dovoljevala daljše shranjevanje živil za prehrambene potrebe domačije.

Temne soteske z divjo strugo je nam redkim domačinom poznani, skrivnostni Medjov Čevdrc z bučnim slapom ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...Raziskoval sem skrivnostni svet pod Medjovo domačijo v vasi Ravne nad Bohinjsko Bistrico, kjer je včasih vodila ozka stezica, najkrajša vez z dolino ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...Zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod nižje pod Čevdrcom je zgradilo podjetje (prepis: Reservoar in vodovod izvršila tvrdka S. Juhasz v Gradcu, leto 1904 - 1905) ... zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...Giacomo Ceconi je s svojim bogatim znanjem pripomogel domačinom tudi pri izgradnji vaškega vodovoda ... cevovod za zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...

Vaški mulci smo lezli po Čevdrcu in vzhodni globeli Medjova mlina, ter raziskovali skrivnostni svet pod Medjovo domačijo v vasi Ravne nad Bohinjsko Bistrico, kjer je včasih vodila ozka stezica, najkrajša vez z dolino.

Temne soteske z divjo strugo je nam redkim domačinom poznani, skrivnostni Medjov Čevdrc z bučnim slapom ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...Giacomo Ceconi je s svojim bogatim znanjem pripomogel domačinom tudi pri izgradnji vaškega vodovoda ... cevovod za zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...Slap se glasno izgublja v temni globeli in hladnem koritu bistrega potoka, kjer je podjetje in Ceconi poleg železnice v kraju zgradilo tudi vodovod ... popisane stene v zajetju in zbiralniku vode za vaški vodovod ...Giacomo Ceconi je s svojim bogatim znanjem pripomogel domačinom tudi pri izgradnji vaškega vodovoda ... cevovod za zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...

Naravno hladilno korito naj bi domačini v davni preteklosti uporabljali za shranjevanje divjačine in pokvarljive hrane, vedo povedati starejši domačini, odtod tudi ime Čevdrc. Lesena zapora naj bi bila zgrajena in pritrjena ob slapu, ter dovolj varno ob strugi, kjer je ugodna hlad dovoljevala daljše shranjevanje živil za prehrambene potrebe domačije.

Globoko brezno sta narava in potok Studenec (Kačji potok) skozi čas izoblikovala v previsne in izbrušene, ter globoke stene ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...Krhke kamenine in temačne, ter razmočene globeli, temne soteske z divjo strugo je nam redkim domačinom poznani, skrivnostni Medjov Čevdrc z bučnim slapom ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...Vaški mulci smo lezli po Čevdrcu in vzhodni globeli Medjova mlina ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...

Zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod nižje pod Čevdrcom je zgradilo podjetje (prepis: Reservoar in vodovod izvršila tvrdka S. Juhasz v Gradcu, leto 1904 - 1905).

Zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod nižje pod Čevdrcom je zgradilo podjetje (prepis: Reservoar in vodovod izvršila tvrdka S. Juhasz v Gradcu, leto 1904 - 1905) ... zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...Zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod nižje pod Čevdrcom je zgradilo podjetje (prepis: Reservoar in vodovod izvršila tvrdka S. Juhasz v Gradcu, leto 1904 - 1905) ... zajetje in zbiralnik vode za vaški vodovod ...Krhke kamenine in temačne, ter razmočene globeli, temne soteske z divjo strugo ... Medjov Čevdrc, severno pod Medjovo domačijo na Ravnah ...

Giacomo Ceconi je s svojim bogatim znanjem pripomogel domačinom tudi pri izgradnji vaškega vodovoda in še dodatno prispeval velik delež k napredku in udobju Bohinjcem v času gradnje Bohinjskega predora in železnice.

Ključev od zbiralnika ni bilo možno nikjer najti, zato sem namestil novo ključavnico in sedaj ključe od zbiralnika Studenec hranim jaz pri meni doma.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Medjov Čevdrc

Video: Medjov Čevdrc

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti