Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Območje medveda

Gorenjski glas - Jelena JustinČisti vrh (1875 m) – Na severozahodni strani grebena Velikega špičja.

Razglednik, ki navduši, saj ga obdajajo sami velikani Julijskih Alp. Območje medveda.

Danes se bomo odpravili v soški konec in obiskali vrh, kamor je rad zahajal nedavno preminuli gorniški kolega. Vzpon, ki navduši z lepo potjo, mirom, tišino, samoto, če želite, je preprosto vzpon, kamor se bom rada še vrnila. Morda zgolj namig: jesen, zaradi številnih macesnov, mora biti tukaj pravljična.

Zapeljemo se čez Vršič proti Trenti. V vasi Soča, kjer nas smerokaz opozori za turistično kmetijo Jelinčič, zavijemo levo, na ožjo, a asfaltirano stransko cesto, ki se v spodnjem delu vzpenja med hišami vasice Vrsnik. Peljemo se mimo označenega odcepa za vzpon proti planini Za skalo. Mi se po cesti še kar vzpenjamo, vse do izrazitega levega ovinka, od katerega se odcepi makadamska cesta, ki jo zapira rampa. Tik pred odcepom je parkirišče.

Z vzponom začnemo po cesti za rampo, kjer nas table opozorijo, da smo v Triglavsem narodnem parku in da se gibljemo po območju medveda. Cesta se vzpenja skozi gozd, kjer se tudi približa Suhemu potoku. Cesta se strmeje vzpne v dveh zaporednih ovinkih. Po nekaj nadaljnjih metrih nas možic na levi strani ceste opozori, da zapustimo makadamsko cesto, in nadaljujemo po udobni gozdni stezici. Hodimo po nemarkirani stezi. V zmernem vzponu nadaljujemo skozi gozd, ko prečimo gozdno cesto in nadaljujemo na drugi strani naprej. Ko dosežemo skoraj izravnavo terena in se nam v daljavi pokažejo naš Čisti vrh, Plaski vršac in Griva, smo v delu, ki se imenuje Dol pod Plazmi. Spet prečimo cesto in spet nas čaka pas gozda. Ko na ovinku dosežemo cesto, ji sledimo nekaj deset korakov, bodimo pozorni na možice, ko nadaljujemo strmo in še enkrat strmo skozi gozd. Strmina nas pripelje na spodnji rob planine V Plazeh. Tudi če odcep zgrešimo in nadaljujemo po cesti, nas ta pripelje na planino.

Sprehodimo se mimo lovske preže, kjer stopimo na travnat kolovoz, ki mu sledimo. Po približno petih minutah nas možic na levi opozori, da zavijemo na levo stezo. Položna steza se kmalu začne vzpenjati skozi gozd, do stare vojaške mulatjere, in strmo pridobiva višino. Pot zavije desno in pred nami se razprostre greben od Velikega Špičja do Travnika. Ponekod ozka, rahlo izpostavljena pot nas pripelje do sedla Čez Drt, do koder pride tudi neoznačena steza iz Trebiškega Dola. S sedla Čez Drt se nam pokaže Triglav.

S sedla zavijemo levo in v desetih minutah dosežemo vrh Čistega vrha, ki s svojimi 1875 m navduši z razgledom. Gore nad Sočo pa Prisojnik, Goličica, Germlajt, Kanceljni, Planja, Razor, Kanjavec, koča na Prehodavcih, Zadnjiški Ozebnik, greben Velikega Špičja, pa sosednji Mala in Velika Tičarica … Ni, da ni! Navdušujoče, v miru in tišini.

Z vrha sestopimo po poti vzpona in bodimo pozorni na ključnih mestih, da ne zgrešimo steze. Predlagam, da se pri sestopu ustavimo na planini V Plazeh ob koči Triglavskega narodnega parka. Od koče se vrnemo na spodnji rob planine in nadaljujemo strmi sestop do Dola pod Plazmi ter naprej do jeklenega konjička.

Zgolj še opozorilo: ne pozabite, da se gibljemo na območju medveda. Mi smo ob sestopu videli lepe sveže sledi.

Nadmorska višina: 1875 m
Višinska razlika: 920 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

  02.06.2017
 


Čisti vrh pogleduje proti severnemu ostenju lepega Špičja.
Foto: Jelena Justin


Detajl vzpona na sedlo Čez Drt / Foto: Jelena Justin


 Planina V Plazeh / Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti