Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vse, kar imajo veliki

  25.05.2017


Jelenk nad Spodnjo Idrijo / Foto: Jelena Justin


Izpostavljen vzpon čez Kendove robe / Foto: Jelena Justin


Vrh pa žal ne ponudi nobenega razgleda. / Foto: Jelena Justin

petek, 2. junij 2017, ob 05:28, Mirko Toporiš, ogledov: 1121

Gorenjski glas - Jelena Justin: Jelenk (1107 m) hspace=

Strmina nad Spodnjo Idrijo, ki ima res vse, kar imajo veliki: že omenjeno strmino, izpostavljenost, skobe, jeklenico in vpisno skrinjico na sredi. zahtevnega dela poti.

Za današnji izlet se bomo odpravili proti Spodnji Idriji in se nad dolino reke Idrijce povzpeli na Jelenk, hrib, ki dominira nad mestom. Najkrajša pot do Spodnje Idrije za nas, Kranjčane, je mimo Škofje Loke do Žirov, potem pa čez hrib v dolino. Ko pridemo do glavne ceste, zavijemo desno in čez dober kilometer smo v Spodnji Idriji, kjer v križišču zavijemo levo proti vasi Kanomlja. Na desni strani zagledamo veliko parkirišče tovarne Rotomatika, kjer ob dela prostih dnevih lahko parkiramo. Za začetek čez pokriti most prečkamo Kanomljico in nadaljujemo mimo tovarne po asfaltirani cesti, ki zavija desno mimo hiš. Malce po klančku navzgor na skali zagledamo markacijo, ki nas usmeri levo. Oooo, stopničke, in že smo na travniku, preko katerega se začnemo strmo vzpenjati. Markirana pot hitro pridobiva višino. Dosežemo zapuščeno kmetijo, kjer stopimo na kolovoz, nadaljujemo levo in ob toplarju zavijemo desno in nadaljujemo po strmini navzgor, ki ne popusti. V tem delu se tudi začenja podrto drevje in višje v gozdu nas na sečnjo dreves opozori tudi tabla. Ko stopimo na razriti kolovoz, je pred nami razpotje: levo gre na jelenk lahka pot, desno pa zelo zahtevna pot čez Kendove Robe. Ja, ja, gremo desno. Po kolovozu nadaljujemo desno in ko ta zavije levo v klanec, se po slabo vidni stezici povzpnemo na gozdni rob, na greben. V tem delu je zaradi podrtega drevja in s tem podrtih markacij potrebne malce previdnosti. Ko smo na grebenu, je pot lepo sledljiva. Hodimo povsem po robu in pod nami se pokaže dolina reke Idrijce, nasproti pa greben Sivke oz. Sivk. Pot je zelo ozka, na naši desni pa velika gozdna strmina, zato previdno, da ne pride do zdrsa. Prečimo pobočje, strmina je zmerna, nato pa pridemo do varoval, do jeklenice, kakršne še nisem videla, saj je ovita v gumeni ovoj. Pot postaja vse bolj strma, ponekod tudi izpostavljena. Še okoli ovinka, nato pa nekaj korakov po zagruščeni grapi navzgor, ko zagledamo vpisno skrinjico in jeklenico, ki se požene vertikalno navzgor. Nad prvo vertikalo stopimo na razgledni balkonček s skalo, nato pa sledi tehnično najzahtevnejši del, kjer delo olajšajo skobe. Na vrhu Kendovih rob je klopca z razgledom na Spodnjo Idrijo. Nad divjim svetom sem bila navdušena. Priporočila bi, da za ta del poti uporabljate čelado, sploh če vas bo na turi več!

Pot zapusti greben in se skozi gozd povzpne do kmetije Kenda. Smerokaz nas usmeri na kolovoz, ki se celo malce spusti, nato pa se strmo dviga proti vrhu Jelenka. Tik pred vrhom je ogromna skala, pred katero zavijemo desno in že smo na vrhu, ki pa žal ne ponudi razgleda zaradi okoliškega gozda.

Smerokaz nas opozori, da je do razgledišča deset minut. Spustimo se po drugi strani travnika mimo opuščene kmetije, ko dosežemo kolovoz, po katerem se povzpnemo v gozd. Hm … iskreno priznam, da sem zgrešila razgledišče in nadaljevala kar po stezi skozi gozd. Izgubila sem nekaj višine in pod seboj zagledala kmetijo, ki smo jo prej dosegli čez Kendove robe. Ko kolovoz zavije desno, gremo mi levo, na razgledno skalo, s katere se nam odpre lep pogled proti Cerkljanskemu hribovju.

Z vrha sestopimo po kolovozu do kmetije, kjer nas smerokaz usmeri desno v gozd. Strmo začnemo sestopati. Malce pozornosti je nujne na delu, kjer še vedno poteka sečnja dreves. Na razpotju, kjer smo prej zavili desno na Kendove robe, zašpilimo današnjo klobaso in od tam sestopamo po poti vzpona.

Projekt Grenlandija je bil Kostelićev izziv, za katerega se je dolgo pripravljal. V akcijo je vključil tudi vse, ki so ga spremljali od doma, in sicer skozi dobrodelnost. Potekala je namreč akcija za pomoč otrokom z downovim sindromom iz Medžimurske županije.

Nadmorska višina: 1107 m
Višinska razlika: 830 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 5 / 5

eXTReMe Tracker