Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

V smeri, nasprotni prepričanjem

Srednji svet: Kjer ni treba slediti množicam ali kolektivnim prepričanjem in vam moja zgodba ne bo za zgled, ampak bo vsak poiskal svoj način doživljanja te lepe pokrajine.

Od Dobrne do Topolšice

 
Brez razmisleka sem z velenjske magistralke zavil proti Dobrni. Je bil to občutek ali spomin na lep park? Veliko ljudi se je v zdraviliški kraj pripeljalo zaradi kopanja, a zelo malo se jih je sprehodilo po parku. Med občudovalci dreves so prevladovali tujci. Dokler sem čutil, da lahko začutim nekaj novega, sem postopal po parku, postajal pod drevesi, kot so orjaški klek, stebrasti dob in rjavolistna platana. Ni se mi mudilo Gonžarjevo peč doživeti nekoliko drugače. Minila je ura in več, da sem se odpeljal naprej, proti Vinski Gori.
 
   
 
Zanimalo me je, kako je pri drevesih na sredi skalovja. Športni planinci lezejo navzgor po zavarovani poti in se vračajo po običajni. Ker se ne štejem mednje, sem izbral obratno smer. Navaden vzpon je postal nenavadno prijeten, ko sem vklopil zaznave za lepe vonjave. Ljudje postavljajo različna pravila, kaj 'šteje' in kaj ne. Za dobro doživetje šteje vse! Z Gonžarjeve peči sem se ob zavarovani poti spustil po vrvi in se že veselil potepa po severni strani Velenjskega jezera.
 
   
 
Gozdni obronki jezera so nekaj povsem drugega kot lepo urejena velenjska plaža. Gladina je dajala moč ravnovesja in mirovanja. Usedanje tal se je za prebivalce Družmirja končalo žalostno, jezerska voda pa je danes Velenjčanom v zadovoljstvo. Na koncu sem obiskal Topolšice mir … vsem postajam izleta sem namenil enako mero pozornosti. Ni bila merjena v času, ampak v stopnji zavedanja. Ljudje se lahko zavarujemo proti marsičemu, le svoji usodi ne moremo ubežati. Z zavedanjem imamo možnost, da usojeno izživimo drugače.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Šaleška dolina, 12. avgust 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti