Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zimsko tihožitje

  30.03.2017


Vzpon skozi gozd nad lovsko kočo Brežiči / Foto: Jelena Justin


Vrh Deske z velikim možicem in lepim razgledom. Zadaj Grintovec, Planjava in Ojstrica. Foto: Jelena Justin


Preprosto … užitek / Foto: Jelena Justin

nedelja, 16. april 2017, ob 05:28, Mirko Toporiš, ogledov: 980

Gorenjski glas - Jelena Justin: Lastovec (1841 m) – Deska (1970 m) hspace=

Turno smučanje ni le osvojitev enega od vrhov ali sedla in smučanje navzdol, je tudi pravo malo potovanje na smučeh. Zimska pravljica s čudovitim razgledom. Obisk Dleskovške planote.

Ko smo pred leti naredili skoraj identično turo, smo imeli odlične razmere. A tokrat je bila smučarija še boljša, saj smo imeli na začetku marca pomladanske razmere, ko je običajno smučanje v gorah najlepše; no, če odmislimo pršičasta razdevičenja. Danes bomo obiskali Dleskovško planoto oz. dva od njenih vrhov. In tudi odsmučali bomo v smeri vzpona.

Skozi Kamnik se zapeljemo proti prelazu Črnivec, malo pod vrhom zavijemo levo do Volovjeka oz. Kranjskega raka. Spustimo se na Savinjsko stran in v drugem večjem, očitnem razpotju približno sto metrov za barom Gams zavijemo levo proti kmetiji Planinšek oz. planini Podvežak. Po nekaj kilometrih dosežemo odcep do kmetije Planinšek, mi pa nadaljujemo proti Podvežaku. Sledi nekaj križišč, a so vsa dobro označena, tako da ni problema. Pred približno 14 dnevi smo parkirali približno 1500 m pred parkiriščem za planino Podvežak.

Ko pridemo do poletnega parkirišča pod Podvežakom, kjer je na lesenem objektu velik smerokaz Korošica, mi še kar po cesti nadaljujemo naprej do nadmorske višine 1488 m, kjer je lovska koča Brežiči.

Pri koči zavijemo desno v breg in se skozi gozd začnemo vzpenjati v okljukih. Predlagam, da se držimo bolj leve strani, ki nas pripelje na sam rob, s katerega je čudovit razgled v dolino Lučke Bele ter proti Veliki planini, Rzeniku, Konju in Presedljaju. Ko stopimo iz gozda na plano, smo na pobočju Lastovca, ki ga je leta 2003 prizadel požar, zato je ta del vzpona tudi zelo lep za smučanje nazaj v dolino. Mi nadaljujemo. Kmalu smo na vrhu Lastovca, s katerega se odpira čudovit pogled na naš naslednji cilj, na Desko. No, vrh Deske je malce v ozadju, a z Lastovca se po grebenu začnemo vzpenjati naprej. Na naši levi strani se odpre zimsko kraljestvo doline Lučke Bele; vse bližje smo Ojstrici, tudi Planjava postaja vse bolj mogočna. Grintovec se pokaže v vsej svoji veličini. Na vrhu Deske je ogromen možic. Od vremenskih razmer je odvisno, kakšen bo razgled, a v vsakem primeru to vzhodno osrčje Savinjskih Alp v zimskih mesecih navdušuje z mirom in pravljično podobo.

Vrh Deske ponudi čudovit razgled. Na zahodu so Mokrica, Kompotela, Vrh Korena, kalški greben, Kalška gora, Grintovec, Babe, Planjava, Škarje, Ojstrica, Mala Ojstrica, Tolsti vrh, Velika Zelenica, Veža in Dleskovec. Če je razgled dober, se nam pokaže tudi Olševa.

Vreme in snežne razmere tudi botrujejo odločitvi, kam naprej. Naša odločitev je bila, da odsmučamo v smeri vzpona. Z vrha Deske se spustimo, vmes bomo morda morali celo malce »štanfati«, odvisno, katero linijo bomo izbrali, potem pa nas čaka uživaško vijuganje; definitivno boljše kot na kateremkoli smučišču. Sledi nekaj izravnave in pela na drugo stran Lastovca, kjer smučamo med ostanki požarišča, potem pa spet velika in široka flanka, ki nas pripelje do gozda. Hm, zdaj pa še vijuganje med smrekami in bukvami, ki so bili tudi uživaški, čeprav nisem ljubiteljica smučanja skozi gozd. Nikoli ne veš, kdaj boš »objel« smreko. Ko dosežemo cesto, nas čakata še približno dva kilometra do avtomobila.
Omenjeni vzpon je idealen tudi za krpljarje. Zaključili smo čudovito turno turo po neokrnjeni snežni belini, kjer vladata mir in neomajno veselje.

Nadmorska višina: največ 1985 m
Višinska razlika: 800 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker